Naujas sezonas – nauji skoniai

Kaip pasakoja „Norfa“ prekių grupės vadybininkė Nadežda Perminienė, prekybos centro vitrinose pirkėjai jau gali rasti ne tik pamėgtą ir grilio sezonui paruoštą mėsos asortimentą, bet ir šios vasaros naujoves.

„Norfos“ parduotuvių mėsinėse marinuojamos įvairios kiaulienos dalys: sprandinė su kaulu ir be kaulo, šoninė, nugarinė, mentė, šonkauliai, taip pat visų rūšių vištienos dalys. Taip pat pas mus galima rasti brandintos jautienos nugarinės, antrekoto, mentės ir sprandinės bei ėrienos, veršienos kalakutienos bei įvairios šviežios mėsos dešrelių.

Tuo metu tarp naujienų – įdomūs ir originalūs marinatai, pavyzdžiui, viščiukų broilerių šlaunų mėsos šašlykas mėlynių marinate, viščiukų sparneliai bruknių ar spanguolių marinate. Jei kalbame apie kiaulieną, čia netrūksta ne tik tradicinių skonių, bet ir pagal įvairių šalių virtuves paruoštų marinatų, pavyzdžiui, kiaulienos šonkauliukai amerikietiškame marinate, kiaulienos sprandinė su kaulu vengriškame marinate ar sausai marinuotas argentinietiškas sprandinės šašlykai“, – pasakoja N. Perminienė.

Marinavimui, kaip aiškina „Norfa“ atstovė, prekybos centras taiko įvairių skonių aliejinius marinatus, kuriuose naudojami tik natūralūs prieskoniai.

„Pavyzdžiui, šašlykai yra marinuojami natūraliais prieskonių mišiniais, pridedant aliejaus ar majonezo. Populiariausiu pirkėju pasirinkimu išlieka kepsnių klasika – šašlykai, marinuoti daugiau tradiciniais prieskoniais: pipirais, česnakais, svogūnais“, – sako „Norfa“ atstovė.

Ir nors lietuviai yra vertinami kaip daugiau tradicinių skonių mėgėjai, „Norfa“ pardavimai rodo, kad mūsų šalies pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį ir į naujienas.

„Kas liečia maisto pasirinkimą, lietuviai vis dar yra laikomi konservatyvūs, tačiau matome, kad vis dažniau mūsų pirkėjai eksperimentuoja, išbando naujoves, kurios pasitvirtina ir tampa pastovia mūsų asortimento dalimi“, – sako „Norfa“ atstovė.

Jai pritaria ir „Norfa“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius, kuris sako, kad mėsos ruošimas šiandien tampa hobiu ir pramoga, o būdų ją paruošti tik daugėja, todėl prekybos tinklas visada užtikrina, kad parduotuves pasiektų tik šviežia ir kokybiška mėsa.

„Visa mėsa į „Norfos“ mėsines atkeliauja iš „Rivonos“ mėsos padalinio Šilalės mieste, kuriame yra suvežami gyvuliai iš Lietuvos ūkių augintojų. Vėliau skerdiena yra išvežama po parduotuves, kur mėsininkai ją išpjausto, marinuoja ir pateikia pirkėjams“, – pasakoja D. Bartošius.

Kaip išsikepti tobulai minkštą ir sultingą mėsą?

Kaip teigia D. Bartošius, grilio kepsninėje galima iškepti beveik visų rūšių mėsą. „Iš kiaulienos kepama ne tik sprandinę, bet ir mentę, šonkauliukus, kumpį, nugarinės kepsnius, šoninę ar išpjovą. Tuo metu iš jautienos dažniausiai kepami kepsniai, kurie ruošiami iš minkštesnių jautienos dalių (išpjovos, nugarinės), iš vištienos – beveik visos dalys (sparneliai, peteliai, blauzdelės, filė, šlaunelių mėsa), o iš kalakutienos kumpio kepami šašlykai ir filė kepsniai. Kepsninėse taip pat kepama ėriena ir aviena. Ėrieną lengviau iškepti, nes tai jaunų gyvulių mėsa, kurią paruošti nesudėtinga, o iškepusi ji būna minkštesnė ir švelnesnio skonio nei aviena“, – pasakoja „Norfa“ vyr. mėsininkas.

Kepimui grilyje ar kepsninėse, D. Bartošius, rekomenduoja rinktis minkštesnių dalių mėsą: jautienos išpjovą, nugarinę, kiaulienos sprandinę, mentę.

„Tokia mėsa turi daugiau skiriamojo audinio ir riebaliuko tarp raumenų, todėl iškepusi jį būna sultingesnė. Taip pat jei mėsa yra jaunų gyvulių ar paukščių, iškepusi jis bus minkštesnė“, – aiškina pašnekovas.

Renkantis mėsą, ekspertas pataria atkreipti dėmesį į jos spalvą ir išvaizdą. „Mėsa turi atrodyti šviežiai, spalva – nuo šviesiai rausvos kiaulienoje iki tamsiai rausvos jautienoje, paviršius drėgnas, bet ne šlapias, mėsos raumenų skaidulos stangrios, elastingos, paspaudus po kurio laiko turi grįžti į pradinę padėti, riebalų spalva balta – nepageltusi. Taip pat nerekomenduočiau kepimui rinktis šaldytos mėsos, nes ją atšildant, didelė dalis mėsos sulčių išbėga, todėl iškepę kepsniai ar šašlykai būna sausesni ir kietesni“, – sako D. Bartošius.

Jei išsirinkote iškart ne kepimui paruoštą mėsą, pasak pašnekovo, marinavimas ir prieskonių pasirinkimas neturėtų nueiti į antraeilį planą.

„Pagrindinės marinato sudedamos dalys turėtų būti aliejus, prieskoniai ir šiek tiek druskos, taip pat gali būti naudojami produktai, turintis daug rūgšties, kuri minkština mėsa, t. y., citrinos, obuolių actas, vynas. Pati mėsa yra skanus produktas, todėl su prieskoniais ir priedais nereiktų persistengti, kad neužgožtume pačios mėsos skonio. Marinatas turi būti paruošiamas atskirai, sumaišomi visi jo ingredientai ir juo įtrinama mėsa“, – pasakoja mėsos ekspertas.

Kepimo įrenginiai ir pats procesas, kaip teigia D. Bartošius, taip pat yra dalis sėkmingai iškeptos mėsos.

„Kepsninė turi būti tinkamo dydžio, kad pakankamai laisvai tilptų pasiruošta mėsa. Kepimui rekomenduočiau naudoti tik lapuočių medžių malkas ar anglis. Tuo metu anglių įdegimui nerekomenduočiau cheminių uždegimo skysčių, kurie gali turėti toksinių medžiagų ir gadinti iškeptos mėsos skonį. Taip pat svarbu įsitikinti, kad kepate ant pilkšvų žarijų, o kepsninėje nėra atviros liepsnos. Kepimo temperatūra turi būti ne mažesnė nei 200 laipsnių, o jei neturime termometro, patikrinti temperatūrą galima palaikius ranką virš kepsninės apie 15 cm. Jei ranką išlaikote vos kelias sekundes jos neatitraukę, tai reiškia, kad temperatūra tinkama“, – aiškina „Norfa“ vyr. mėsininkas.

Perkepta mėsa, kaip sako D. Bartošius, yra labai dažnai pasitaikanti klaida net ir tarp patyrusių grilio mėgėjų, todėl būtina atkreipti dėmesį ir į kepimo laiką.

„Pradžioje kepimo temperatūra turi būti aukštesnė, kad susidarytų traškus paviršius ir sultingas vidus, o vėliau kepti reikia žemesnėje temperatūroje. Kiaulienos šašlykai kepami apie 10–20 min, priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Jautienos kepsniai, priklausomai nuo norimo iškepimo, nuo kelių iki keliolikos minučių. Svarbu iš kepsninės išimtus kepsnius ar šašlykus sudėti į indą ir leisti jiems kelias minutes „pailsėti“, kad tolygiai pasiskirstytų mėsoje esančios sultys ir kepsniai taptų dar minkštesni bei sultingesni“, – pataria mėsos ekspertas.

Daugiau vertingų patarimų ir įdomių idėjų, kaip išsikepti tobulą mėsą bei pasiruošti grilio sezonui, galite rasti specialiame „Norfos“ mėsos gide.

Užsakymo nr.: PT_87337523