Rinkos ekspertai pagyrų lietuvių startuoliams negaili: turime išsilavinusių ir gabių talentų, gebančių išskirtines idėjas paversti realybe, mokame lanksčiai prisitaikyti ir reaguoti į naujas galimybes. Pritrauktos rekordinės investicijos, aktyviai kuriamos darbo vietos ir kasmet didėjančios nemenkos sumos, papildančios valstybės biudžetą – tai ženklas, kad Lietuvos startuoliai pasiekė brandą ir geba sėkmingai konkuruoti pasaulinėje rinkoje.

Norint pritraukti investicijas, vien idėjos nepakanka

Rizikos kapitalo fondo „CoInvest Capital“ vadovė Viktorija Vaitkevičienė pastebi, kad šiandieninis inovacijų pasaulis sparčiai kinta, tačiau ryškėjančių dirbtinio intelekto, finansinių technologijų, blokų grandinės, atsinaujinančios energetikos ir tvarumo srityse lietuviai koja kojon žengia su pasauliniais standartais.

„Lietuvoje tikrai turime talentingų žmonių. Kartais ir patys nustembame, su kokiomis inovatyviomis idėjomis pas mus ateina startuoliai“, – sako V. Vaitkevičienė. Pašnekovė pastebi, kad nors kiekvienas sėkmingas verslas pirmiausia prasideda nuo idėjos, vis tik net ir geriausia idėja negarantuoja norimų rezultatų. Tam, kad jaunas verslas augtų, būtinas atspirties taškas.

Viktorija Vaitkevičienė

Pažengę ir rinkoje jau įsitvirtinę startuoliai geba pritraukti užsienio rizikos kapitalo investicijas tolimesnei plėtrai vykdyti, tačiau ankstyvosios stadijos startuoliams gauti pirmąsias investicijas kur kas sudėtingiau. Koją sėkmingam šuoliui į viršų neretai pakiša nepakankamas pačių startuolių pasiruošimas ir indėlis siekiant pritraukti investicijas.

„Lietuvos verslo angelų tinklo“ (LitBAN) vadovo Justino Pašio nuomone, investuotojų paieška – vienas iš svarbiausių žingsnių, siekiant pritraukti investicijas verslo plėtrai, tačiau vien to nepakanka. Būtina jau turėti pasiekimų, kuriuos galima investuotojams parodyti bei kurti abipusiai naudingą glaudų bendradarbiavimą ir ilgalaikį ryšį.

„Natūralu, kad daugelis startuolių kelia sau pagrindinį tikslą pritraukti investicijas, tačiau jos turėtų būti vertinamos ne kaip galutinis rezultatas, o kaip ilgos kelionės pradžia. Tam reikia ryžto ir atsidavimo“, – sako pašnekovas. Bet kurio investuotojo tikslas – finansinė grąža, tad renkantis partnerius, ypatingas dėmesys yra skiriamas ne tik pačiai idėjai, bet ir kitiems ne mažiau svarbiems kriterijams, lemiantiems potencialią sėkmę: strateginiams produkto plėtros ir kūrimo planams, teikiamiems prioritetams, pačiai komandai, nuo kurios didžiąja dalimi priklauso idėjos įgyvendinimas.

Justinas Pašys

Įtemptoje konkurencinėje kovoje reikia gebėti veikti drąsiai, nes konkurentai niekuomet nesnaudžia, – įsitikinęs „Practica Capital” partneris Arvydas Bložė. Ne mažiau svarbu – gebėti per ribotą laiką efektyviai perteikti savo idėjos privalumus, parodyti potencialiems investuotojams savo pranašumus.

„Ketinantiems savo idėjas pristatyti investuotojams, siūlyčiau iš anksto maksimaliai pasiruošti, kad per trumpą laiką pavyktų glaustai, tačiau aiškiai papasakoti apie savo kuriamą produktą, paslaugą ar veiklą. Įsivertinkite rinką, į kurią orientuojatės, joje vyraujančią konkurenciją, numatykite ateities planus ir išsikelkite 1-2 tikslus bei problemą, kurią sprendžia jūsų startuolis“, – pataria A. Bložė.

„Startup Fair. Connect 2022“ atveria naujus kelius

Gegužės 26-ąją dieną startuolius bei investuotojus po vienu stogu pakvies jau dešimtą kartą vykstantis tarptautinis ir didžiausias Lietuvoje startuolių ekosistemos renginys „Startup Fair. Connect 2022“. Kasmet šimtus dalyvių iš viso pasaulio pritraukiantis renginys įvairių sričių profesionalams ir talentams atveria naujus horizontus, suteikia galimybę parodyti savo pranašumus ir atnaujinti bei užmegzti naujus ryšius.

„Šis renginys – puiki galimybė apjungti investuotojų ir startuolių poreikius – vieniems sulaukti investicinių idėjų, kitiems – rasti finansavimo partnerį. Nors įprastai renginyje siekiama užmegzti kontaktą tarp investuotojų ir startuolių, praktika rodo, kad naujos pažintys bei naudinga sinergija gimsta ir tarp pačių startuolių ar investuotojų“, – sako V. Vaitkevičienė.

Arvydas Bložė

Ne pirmus metus renginyje dalyvaujančio „Lietuvos verslo angelų tinklo“ vadovas J. Pašys sako, kad šis renginys – tai neeilinė proga startuoliams ne tik rasti investuotojų, mentorių ar kolegų, bet ir gauti labai reikalingą moralinį palaikymą: „Renginio tikslas – ne tik užmegzti kontaktus, bet ir pasidalinti patirtimi. Juk niekada negali žinoti, koks patarimas ar klausimas gali padėti priimant strateginius sprendimus ar visiškai pakeisti startuolio požiūrį į tam tikrą rinką. Galiausiai – tai puiki proga atšvęsti augančią startuolių ekosistemą“.

Po dvejus metus trukusių pandeminių ribojimų, Inovacijų agentūros (buvusios „Verslios Lietuvos“) sparčios plėtros skyriaus „Startup Lithuania“ organizuojamas startuolių renginys šiemet vėl vyks gyvai, o jį vainikuos jau tradicija tapęs ir bene labiausiai investuotojus dominantis „Pitch Battle“ konkursas – dar iki renginio pradžios atrinkti perspektyviausi startuoliai turės progą užlipti ant tarptautinės scenos ir savo idėjas pristatyti visai bendruomenei. Geriausiųjų laukia prizai ir, žinoma, išskirtinis investuotojų dėmesys.

„Šiais metais „Startup Fair. Connect 2022“ renginį aplankys daugiau nei 100 rizikos kapitalo investuotojų iš Lietuvos, Skandinavijos, kitų Europos šalių, Taivano. Tai unikali proga startuoliams prisistatyti ir atkreipti tarptautinių investuotojų dėmesį. Be to, šiemet „Pitch Battle” konkurso prizinio fondo vertė siekia daugiau nei 40 000 eurų ir sulaukėme daugiau nei 100 Lietuvos ir kitų šalių startuolių, kurie ketina varžytis dėl geriausiųjų titulo, registracijų“, – kalba Roberta Rudokienė, „Startup Lithuania“ vadovė.

Roberta Rudokienė

A. Bložė renginyje dalyvausiančius startuolius ragina maksimaliai išnaudoti šią galimybę ir norintiems produktyvių „akis į akį“ susitikimų, pataria iš anksto pasiruošti: „Pasidomėkite, kokie investuotojai atvyks, kokie jų profiliai, investavimo kryptis, geografiniai mąstai ir tuomet iš anksto pasirūpinkite susitikimais su jais. Kartais nebūtinai yra reikalinga investicija, užtenka ir konsultacijos, pavyzdžiui, kaip konkretaus investuotojo įmonės sprendžia tau aktualias problemas“.

Startuoliams bei investuotojams skirtas „Startup Fair. Connect 2022“ renginys yra visiškai nemokamas. Jame kviečiami dalyvauti visi, besidomintys startuolių ekosistema, verslu, svarstantys pradėti ar jau kuriantys startuolius.

Apie renginį:

Didžiausias Baltijos šalyse „Startup Fair“ startuolių renginys, vyksiantis jau 10 metus iš eilės, yra organizuojamas Inovacijų agentūros (buvusios „Verslios Lietuvos“) sparčios plėtros skyriaus „Startup Lithuania“ (Inovacijų agentūra įkurta agentūros „Versli Lietuva“ ir Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) pagrindu bei konsoliduojant Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) vykdytas inovacinės veiklos funkcijas). Renginys gegužės 26 d. vyks hibridiniu formatu – dalyviai kviečiami dalyvauti gyvai „Kablys + Kultūra“ patalpose, o neturintys galimybės atvykti, renginį galės stebėti ir verslo susitikimuose dalyvauti nuotoliniu būdu. Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.