„Elektros energijos rinka Estijoje buvo atverta 2013 metų sausio 1 d. Tuomet rinkoje veikė keturi nepriklausomi elektros energijos tiekėjai, šiandien licencija parduoti elektros energiją turi apie 15 nepriklausomų tiekėjų bendrovių. Liberalizacija leido atsirasti intensyviai konkurencijai tarp rinkos žaidėjų, kas lėmė, kad vartotojai turi gerokai daugiau ir geresnių pasirinkimų, iš ko ir kokiomis sąlygomis pirkti elektrą. Liberali elektros energijos rinka sėkmingai veikia jau dešimtmetį ir tai yra liberalizacijos naudos įrodymas“, – komentuoja Armen Kasparov, „Eesti Energia“ energijos produktų departamento vadovas.

80% Estijos namų ūkių elektrą perka iš nepriklausomų elektros tiekėjų

Pasak A. Kasparov, pats liberalizacijos procesas Estijoje įvyko gana sklandžiai dėl sėkmingos informacinės kampanijos, kuria gyventojai buvo informuojami apie svarbiausius rinkos liberalizavimo aspektus.

„Žinoma, gyventojai nerimavo, kad liberalizacija lems augančias kainas, arba kas nutiks, jei laiku nepasirinks nepriklausomo elektros tiekėjo. Vis dėlto baimės realybe nevirto: pirmaisiais liberalizacijos proceso vykdymo metais, iškart po rinkos atvėrimo, 2013 m. pradžioje, 70% vartotojų jau buvo pasirinkę nepriklausomus tiekėjus ir tik 30% vis dar naudojosi visuomeniniu tiekimu. Šiandien elektrą iš visuomeninio tiekėjo perka apie 20% Estijos namų ūkių. Tai įrodo, kad liberalizacija buvo ir yra naudinga Estijos namų ūkiams, liberali elektros rinka veikia sėkmingai. Jei liberalizacija nebūtų buvusi naudinga gyventojams, šie būtų likę pas visuomeninį tiekėją ir nesirinkę nepriklausomų tiekėjų savarankiškai arba grįžę pas visuomeninį tiekėją, o liberali rinka būtų paprasčiausiai sugriuvusi dėl paklausos trūkumo“, – sako A.Kasparov.

Armen Kasparov

Tiekėjus kasmet Estijoje keičia vos 4 proc. namų ūkių

Pasak „Eesti Energia“ atstovo, šiuo metu vos 4% namų ūkių kasmet keičia elektros energijos tiekėją ir nuo liberalizacijos pradžios šis skaičius nuolat mažėjo.

„Tai rodo, kad elektros energijos rinka Estijoje stabilizuojasi. Žinoma, pasikeisti elektros energijos tiekėją yra itin paprasta ir tai yra vienas svarbių liberalios rinkos bruožų bei aspektų, kurie paskatino estus išdrįsti savarankiškai rinktis tiekėją“, – komentuoja A.Kasparov.

Lietuvoje elektros energijos rinkos liberalizavimas buvo pradėtas 2020 m., dabar vyksta antrasis proceso etapas, kurio metu nepriklausomus tiekėjus turi pasirinkti tie namų ūkiai, kurie per metus sunaudoja ne mažiau nei 1000 kWh elektros. Pasirašyti sutartis su nepriklausomais tiekėjais gyventojai skatinami iki birželio 18 d.

Svarbu ir tai, kad ir Lietuvoje, taip pat kaip Estijoje, nutraukti sutartį ir keisti tiekėją galima bet kuriuo metu.