„Žmonės gali patirti pramogą ir tuo pačiu įgyti naujų žinių bei impulsų gyventi tvariau – to siekiame jau ketverius metus iš eilės organizuodami visiems atviras „EKO lenktynes“. Dalyvių patirtis rodo, kad tai – puiki vasaros pramoga, nesvarbu, ar šviečia saulė, ar lyja lietus. Žaisti, kaip ir rūpintis savo aplinka, puoselėti gerus įpročius bei ugdyti sąmoningumą, galime kasdien. Tad jeigu per trejus metus dar neįsitraukėte į šią iniciatyvą, geriausias laikas yra dabar“, – teigia VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ (USAD) vadovas Gintaras Varnas.

Šiemet „EKO lenktynės“ vyks nuo gegužės 25 d. iki liepos 23 d., iš viso net 60 dienų. Kiekvienas jų dalyvis galės laimėti įspūdingų prizų, bet reikės greitai ir teisingai atsakyti į klausimus ir spręsti galvosūkius. Būtent įdomūs klausimai ir galimybė tiesiogiai pasivaržyti su kitais žaidėjais labiausiai patinka daugumai ekolenktynininkų. Viktorinos klausimai parinkti taip, kad puikiai tiktų smegenų mankštai ir atkreiptų dėmesį į gamtos turtus, tvaresnį gyvenimo būdą ir kiekvieno piliečio galimybes prisidėti prie mūsų planetos išsaugojimo.

Prizai laukia ir pradedančiųjų, ir čempionų

Žaidimo dalyviai turės galimybę laimėti pasirinktą audioknygą iš „Audioteka“, „EKO lenktynių“ kojines, kurių kiekviena pora padeda apsaugoti aplinką nuo 51 išmesto PET butelio, išmaniąsias gertuves ar ekologišką sporto rinkinį – perdirbamą jogos kilimėlį ir stilingą kuprinę, kurios audinys yra pagamintas iš 100 proc. perdirbto plastiko.

Atsakiusieji daugiausia klausimų ir tapę EKO čempionais pasidalins net 3 didžiuosius prizus – elektrinius dviračius, kurie vienu įkrovimu įveikia net iki 100 km atstumą. Visų prizų laimėtojai turės būti pasiekę tam tikrą žaidimo lygį ir bus renkami loterijos būdu.

Organizatorių teigimu, kuo anksčiau žmogus prisijungia prie žaidimo, tuo daugiau galimybių laimėti dovanų atsiveria. Tad laukti – neverta. Nemokamą žaidimo programėlę į savo mobiliuosius telefonus greitai ir paprastai galima atsisiųsti iš „Google Play“ ir „AppStore“ parduotuvių.

Užduotys įvairios ir įdomios, o varžovas – vis kitas

Pernai žaidimo programėlę Lietuvoje atsisiuntė daugiau kaip 30 tūkst. vartotojų ir nuo pat lenktynių pradžios ji atsidūrė populiariausių žaidimų sąraše.

Statistika rodo, kad USAD organizuojama socialinė iniciatyva kasmet suburia vis daugiau dalyvių, kurie domisi gamta, žmogaus įtaka aplinkai, siekia keisti savo įpročius bei gyventi tvariau, saugoti planetą. Pernai šis žaidimas sujungė 60 Lietuvos savivaldybių, aktyvių žaidėjų skaičius viršijo 25 tūkst., o kasdien savo žinias tikrindavo vidutiniškai 6 tūkst. žmonių.

Viktorinai šiemet tradiciškai paruošta 500 klausimų, žaidėjai asinchroniškai lenktyniaus porose, kurios bus sudaromos atsitiktine tvarka ir jos laimėtojas papildys savo kraitį 30 taškų. Kas pirmesnis – tas gudresnis, tad atsakyti į klausimus reikės ne tik teisingai, bet ir kuo greičiau. Taip pat surinkti daugiau taškų bus galima kviečiant prie žaidimo prisijungti draugus bei dalyvaujant specialiose akcijose, laimint papildomų medalių.

Šių metų klausimai apims gamtinius išteklius, planetą, ekologiją, žmogaus daromą įtaką gamtai, technologijas bei su tuo susijusias Lietuvos ir Europos įdomybes. Dalyviams teks ne tik pasirinkti teisingus atsakymus, bet ir spręsti paveikslėlių galvosūkius ar dėlioti žodžių grandinėles, taip pat po kiekvieno žaidimo bus galima pasitikrinti atsakymus ir sužinoti daugiau apie sudominusius faktus.

Apklausos duomenimis, net 96 proc. dalyvių pripažįsta, kad šis interaktyvus edukacinis projektas juos paskatino labiau domėtis ekologijos temomis arba atidžiau rūšiuoti.