Stebėdami pokyčius rinkoje, darbuotojai jaučia sparčiai augančią būtinybę augti ir tobulėti asmeniškai bei gilinti savo žinias profesinėje srityje. Nepaisant to, darbuotojams sudėtinga patiems atrasti jų poreikius atitinkančias mokymosi galimybes, todėl darbdavių pareiga tampa pasirūpinti, kad komandos nariai gautų tiek darbui, tiek jų asmeniam tobulėjimui būtinas žinias ar įgūdžius, neužsistovėtų vietoje ir tobulėtų.

Darbuotojų profesinio tobulėjimo poreikį patvirtina ir „Lidl Lietuva“ užsakymu atlikta reprezentatyvi darbuotojų nuomonės apklausa. Tarp 10 labiausiai vertinamų darbdavio savybių – profesinio tobulėjimo galimybė.

„40,8 proc. apklausos dalyvių profesinio tobulėjimo galimybę vertina kaip vieną iš svarbiausių darbdavio savybių. Siekdami išlikti progresyviais, darbdaviai savo komandos nariams turėtų pasiūlyti lanksčias ir įvairiapusiškas tobulėjimo galimybes bei nuolat plėsti ar atnaujinti esamas mokymų programas“, – pažymi „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.

Stengiantis, kad darbuotojams siūlomos mokymosi galimybės kuo geriau išpildytų jų asmeninio ir profesinio augimo poreikius, „Lidl Lietuva“ šiais finansiniais metais darbuotojų tobulėjimui skiria daugiau nei pusę milijono eurų. Lyginant su pernai metais, šiemet darbuotojų mokymų biudžetas padidintas beveik 60 proc.

 LIDL Lietuva valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė

Atsižvelgia į asmeninius komandos narių poreikius

Šiuo metu „Lidl Lietuva“ darbuotojai gali tobulinti savo asmeninius, socialinius, verslo bei lyderystės gebėjimus, gilintis į su jų darbu tiesiogiai susijusių procesų valdymo ar priemonių naudojimo subtilybes. Taip pat vykdomos įvairios praktinių ir teorinių įgūdžių programos.

„Nors sudarydami ugdymo programas pirmiausia atsižvelgiame į verslo poreikį, kasmet atliekame darbuotojų ir vadovų nuomonės tyrimus bei 360° grįžtamojo ryšio apklausas, parodančias, kurioms mokymų ir ugdymo sritims kitąmet turėtume skirti daugiau dėmesio ir išteklių. Pernai tarp populiariausių mokymų buvo efektyvios komunikacijos, tvaraus bendradarbiavimo ir pokyčių valdymo programos. Šiemet lyderiauja komandinio darbo, asmeninio efektyvumo bei emocinės kompetencijos temos.“, – teigia „Lidl Lietuva“ personalo mokymų vadovė Giedrė Rankauskaitė.

Taip pat „Lidl Lietuva“ siūlo įvairius dalykinių kompetencijų kėlimo užsiėmimus, užsienio kalbų kursus bei jau antrus metus vykdomą mentorystės programą darbuotojams ir vadovams.

Pasak G. Rankauskaitės, jeigu metiniame „Lidl Lietuva“ ugdymo priemonių pakete darbuotojas visgi neatranda jo poreikius pilnai atliepiančios priemonės, jis gali pasinaudoti papildomu mokymų biudžetu. Atliepti visus darbuotojų profesinio tobulėjimo poreikius stengiasi ir „Bitė“.

„Jeigu siūlomos vidinių mokymų temos „Bitės“ darbuotojams nėra aktualios, jie gali pasirinkti individualias, tik jiems skirtas mokymų temas. Pavyzdžiui, įmonės programuotojams ar buhalteriams kasdien darbe reikia specifinių žinių, kurioms gilinti jie neretai vyksta ir į užsienyje rengiamus seminarus ar mokymus“, – teigia „Bitės“ Žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė.

 LIDL Lietuva personalo mokymų vadovė Giedrė Rankauskaitė

Abiejų įmonių specialistės pažymi, kad kryptį pokyčiams bei darbuotojams aktualių mokymų temoms dažnai parodo ir visuotinė situacija rinkoje.

Pavyzdžiui, pandemijos laikotarpiu „Lidl Lietuva“ ėmė dar plačiau taikyti nuotolinius mokymosi metodus bei tam įdiegė vieningą mokymosi platformą, kurioje dabar daugiau nei 600 mokymų parduotuvių, logistikos sandėlio ir administracijos darbuotojams, o „Bitė“ aktyviau organizavo mokymus imuniteto stiprinimo, sveikos mitybos temomis.

Lyderystės įgūdžius tobulina tiek vadovai, tiek darbuotojai

Personalo valdymo ir mokymų specialistės pažymi, kad svari dalis šiuo metu darbdavių organizuojamų mokymų ir projektų skirti vadovaujančias pozicijas užimantiems verslų darbuotojams.

Pavyzdžiui, „Lidl“ prekybos tinkle dirbantiems vadovams yra siūlomos tikslinės vadovų ugdymo programos organizuojamos koučingo praktikos, parduotuvių vadovų akademija „Ką daro TOP vadovai?“ bei šiemet startavusi nauja iniciatyva, skirta parduotuvių vadovaujančiam personalui „Smagiausia praaugti save“.

Nors šiomis mokymų programomis gali pasinaudoti tik komandų vadovai, pasak „Lidl Lietuva“ atstovės G. Rankauskaitės, tai užtikrina visų darbuotojų tobulėjimą: „Seminarų ar praktinių užsiėmimų metu pasisėmę naujų žinių, vadovai jas pritaiko darbui su komanda, kas leidžia ne tik stiprėti pačiai komandai, bet ir įgalinti ir skatinti kiekvieną jos narį siekti aukštesnių karjeros tikslų įmonėje.“

Jai pritaria ir „Bitės“ atstovė E. Staniulionė. Pasak pašnekovės, vadovai savo komandos akyse yra pačių svarbiausių įmonės vertybių ambasadoriai bei turi užmezgę artimiausią ryšį su darbuotojais.

„Vadovams tampa lengviau perleisti mokymų metu įgytas žinias. Taip ir patys komandos nariai yra sudominami įvairiais lyderystę skatinančiais projektais bei mokosi, kaip šiuos įgūdžius pritaikyti ne tik teoriškai, bet ir praktiškai. Tai įrodo ir mūsų įmonėje vykdoma speciali „Dešiniųjų rankų“ programa, kurioje „užaugo“ kone pusė dabartinių įmonės vadovų“, – sako E. Staniulionė.

Ji priduria, kad programos metu kiekvienas vadovas ugdo savo padėjėją tam, kad ateityje galėtų pakeisti jį ar kitą kolegą bei būti pilnai pasiruošus naujoms pareigoms. „Bitė“ taip pat jau antrus metus vykdo darbuotojų mentorystės programą vadovams ir darbuotojams.