Iniciatyvos autoriai J. Piekuras ir T. Grinius pasakoja, jog arbatpinigių klausimas iki šios sistemos sukūrimo buvo didelis galvos skausmas – personalas prarasdavo daug papildomų pajamų, nes daugelis žmonių tiesiog nebesinešioja grynųjų pinigų. Be to, toli gražu ne viskas buvo deklaruojama, o daug kam trūko žinių, kur apskritai reikėtų brėžti liniją tarp legalu ir nelegalu. Tad vaikinai labai džiaugiasi girdėdami, kuomet ne vienas klientas „Tipit“ sistemą įvardija kaip pirmą tikrai veikiančią ir patogią priemonę.

Sėkminga pradžia sparčiai kelia ir ambicijas

„Per pirmuosius metus aptarnaujančiam personalui padėjome surinkti virš 100 000 eurų, kurie iki paskutinio cento pasiekė padavėjų ir barmenų sąskaitas. Žinome, jog didžioji dalis šių pajamų darbuotojams atėjo iš tų klientų, kurie galimybės arbatpinigių palikti grynaisiais neturėjo. O šį papildomai gautą uždarbį darbuotojai gali išsimokėti kada panorėję – kad ir kasdien“, – aiškina J. Piekuras.

Arbatpinigiai

Startavę 15-oje barų bei restoranų, šiuo metu vaikinai didžiuojasi, jog šis skaičius perkopė 110 ir toliau nuosekliai auga.

„Ir sustoti tikrai neketiname – pristatome šią pasiteisinusią idėją vis daugiau verslų, o ir žinia apie patogų įrankį greitai sklinda iš lūpų į lūpas. Vien šiais metais planuojame padėti dar bent 200 barų, restoranų ir kavinių darbuotojų gauti papildomas pajamas iš klientų, kurie nebeturi grynųjų pinigų. Papildomus arbatpinigius jau gauna 1200 darbuotojų, taigi tikimės, kad iki metų galo „Tipit“ naudosis bent 3500 padavėjų ir barmenų“, – atskleidžia idėjos autoriai.

Mažesni mokesčiai ir jokių administracinių kaštų

Jų teigimu, po produkto paleidimo į rinką veiklos taip pat netrūko – visus šiuos metus kūrėjai šlifavo bei koregavo daug smulkių, ne visuomet pastebimų detalių. Taip atsirado naujos funkcijos, padedančios lengviau administruoti arbatpinigius, stebėti statistiką. Patobulėjo ir pats skaitytuvas – dabar jis veikia dar patikimiau ir sklandžiau.

„Neseniai pristatėme ypač lauktą funkciją – nuo šiol padavėjams ar barmenams užtenka paspausti vieną mygtuką, jog būtų automatiškai apskaičiuojamas ir sumokamas 15 proc. dydžio gyventojų pajamų mokestis. Rūpesčių nebelieka, nes visa kita sutvarkome mes. Tad verslų savininkai džiaugiasi, jog ši sistema nereikalauja jokių papildomų administracinių kaštų – sprendimas yra pilnai autonomiškas. Personalui tereikia nuspręsti – arbatpinigius rinks asmeniškai, ar dalinsis su kolegomis, o toliau – net ir mokesčiai VMI yra apskaičiuojami bei sumokami automatiškai“, – „Tipit“ funkcionalumus vardija J. Piekuras ir T. Grinius.

„Tipit“ skaitytuvo ieško ir patys lankytojai

Restorano „Stebuklai“ vadovė Jurgita Vilkauskė pastebi, jog vis daugiau žmonių apskritai atsisako grynųjų pinigų ir su savimi nešiojasi tik korteles, tad ši alternatyva atsirado pačiu laiku.

„Naudotis „Tipit“ pradėjome tik gruodį, o padavėjai į tai žiūrėjo truputį skeptiškai. Tačiau netruko pamatyti duodamos naudos ir šiuo metu įrenginiu noriai naudojasi. Nuo tada, kai parodėme jį klientams, nėra buvę dienos, kad niekas nepaliktų arbatpinigių šiuo būdu“, – sako J. Vilkauskė.

Tipit

Vyninės „In Vino“ vadovė Justė Radzevičiūtė atskleidžia, jog vidutiniškai kiekvienam jų padavėjui „Tipit“ sistema padėjo surinkti papildomus 1500-2000 eurų, tad personalas netruko pamėgti šią iniciatyvą.

„Lankytojai „Tipit“ sistemą jau tikrai pažįsta ir net pasitaiko, kuomet patys teiraujasi, ar yra galimybė palikti arbatpinigių būtent šiuo būdu. Baigėsi metas, kuomet lankytojams tenka apgailestauti, jog neturi kaip palikti tipsų. Be to, susilaukiame klientų pagyrų už šiuolaikiškumą“, – džiaugiasi J. Radzevičiūtė.

Nauda džiaugiasi ne tik savininkai ir barmenai

Lukiškių kalėjimą naujam kultūriniam gyvenimui prikėlęs Martynas Butkevičius pasakoja, jog „Tipit“ aparatus naudoja ne tik barmenai, bet ir kalėjimo prižiūrėtojai su gidų komanda. M. Butkevičiaus teigimu, gidai, nors ir turėdami tik vieną aparatą, arbatpinigių surenka net daugiau.

„Lukiškių kalėjimo lankytojai tikrai gerai pažįstami su šia sistema, tad labiau ja stebisi užsieniečiai. Svečiai labai maloniai nustemba, kuomet pasiteiravus apie galimybę arbatpinigius palikti kortele, barmenai papasakoja apie „Tipit“. Džiaugiamės, jog ne tik baras, bet ir kalėjimo gidai puikiai išnaudoja šią galimybę ir netgi surinktais pinigais lenkia kolegas“, – pirmaisiais įspūdžiais dalijasi M. Butkevičius.

„Tipit“ kūrėjai antrina M. Butkevičiui, jog sistema padaro įspūdį užsieniečiams.

„Visoje Europoje barai ir restoranai susiduria su tomis pačiomis problemomis, kuomet nėra galimybės arbatpinigių palikti kortele. Todėl tikimės vieną dieną įžengti ir į kitas rinkas – tiek kaimynines, tiek Vakarų Europos“, – sako J. Piekuras ir T. Grinius.