Tęsdamas labdaringą ir socialiai atsakingą veiklą, prekybos tinklas „Norfa“ šiais metais didžiausią dėmesį skirs remiant karo pabėgėlius bei Lietuvos sporto ir kultūros organizacijas.

Praėjusiais metais „Norfos mažmena“ labdarai ir paramai skyrė pinigų ir prekių už 2,633 mln. eurų sumą, šiemet planuojama išdalinti daugiau 2,3 mln. eurų. Kaip teigia prekybos tinklo vadovas Dainius Dundulis, sprendimai, kam parama bus skiriama, priimami komandoje.

„Nėra šimtaprocentinių kriterijų, kurie aiškiai parodytų, kam ir kiek paramos reikėtų skirti, tad kaip ir daugelis, mes labdarą organizacijoms skiriami atsižvelgdami į jų poreikius bei vertybes. Asmeninis sprendimų priėmimas ne visuomet yra geriausias pasirinkimas, tad paramos klausimus su kolegomis sprendžiame kartu. Būna ir tokių atvejų, kuomet iškyla abejonių, tad stengiamės įsiklausyti vieni į kitus ir priimti teisingiausią sprendimą“, – sako D. Dundulis.

Prasidėjus karui prieš Ukrainą, „Norfa“ prekybos tinklas sustabdė prekių užsakymus iš Rusijos bei pašalino rusiškas prekes iš parduotuvių lentynų. Vis tik vėliau buvo nuspręsta išparduoti išimtų iš prekybos rusiškų prekių likutį ir gautus pinigus skirti nuo karo nekentėjusiai Ukrainai ir mūsų šalies sporto ir kultūros organizacijoms.

„Už išparduotą šių prekių likutį buvo surinkta apie 0,5 mln. eurų, kuriuos „Norfos“ labdaros ir paramos fondas (NLPF) skyrė numatytiems tikslams įgyvendinti. Nemeluosiu ir prisipažinsiu, kad dėl sprendimo išparduoti prekes ilgai dvejojome, tačiau šiai dienai manome, kad pasielgėme teisingai, nes kitu atveju minėtos prekės būtų tiesiog utilizuotos ir iš jų nebūtų jokios naudos“, – teigia D. Dundulis.

NLPF skyrė 200 tūkst. Eurų Lietuvos kultūros įstaigoms – Lietuvos nacionalinei filharmonijai, Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui ir Lietuvos nacionaliniam operos ir baleto teatrui, taip pat 80 tūkst. eurų – sporto organizacijoms.

Dainius Dundulis

„Mintį paremti vienas iš didžiausių Lietuvos kultūros ir meno įstaigų brandinome jau praėjusiais metais. Tačiau laikomės nuostatos, kad per daug skubėti nereikia, verčiau palaukti, pabrandinti idėją ir jei per metus ji niekur neišgaruoja, vadinasi yra teisinga ir reikalinga. Žinoma, tokios force majeure situacijos, kaip pandemija, pabėgėlių krizė ar karas Ukrainoje, reikalauja greitų veiksmų ir laiko delsti nėra“, – teigia verslininkas.

Apie 250 tūkst. eurų buvo skirti nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams, taip pat Ukrainos socialinėms ir kultūros įstaigoms paremti. NLPF taip pat skyrė vienkartines išmokas į Lietuvą atvykusiems Ukrainos karo pabėgėliams bei daugiau kaip 120 tūkst. eurų ukrainiečių vaikų dienos stovykloms Lietuvoje finansuoti.

„Turime programą, per kurią karo pabėgėliai iš Ukrainos, turintys laikiną leidimą gyventi Lietuvoje humanitariniu pagrindu, gali pretenduoti į vienkartinę 500-2000 eurų piniginę paramą iš mūsų labdaros fondo. Taip pat jau esame skyrę pinigų nuo karo nukentėjusiems žmonėms Kijeve“, – sako D. Dundulis.

Dar 50 tūkst. eurų įmonė paskyrė Charkovo nacionalinio operos ir baleto teatro gastrolių organizavimui Lietuvoje, 10 tūkst. eurų buvo paaukota Kijevo Karito organizacijai. Po 10 tūkst. eurų buvo skirta VU fondo ir VDU Ukrainos studentų stipendijoms, 10 tūkst. eurų buvo skirta VŠĮ „Varnų sala“, organizuojančiai Ukrainos vaikų vasaros mokyklą, dar 7 tūkst. eurų parama skirtas VŠĮ „Idėjų miestas“, organizuojančiai šeštadienines mokyklėles Ukrainos vaikams ir tėveliams.

„Labai džiaugiamės, kad galėjome prisidėti prie Charkovo nacionalinio operos ir baleto teatro trupės gastrolių ir apgyvendinimo Lietuvoje. Kultūra, tradicijos – tai dalykai, kurie neturėtų būti pamiršti. Manome, kad ši iniciatyva yra puiki proga lietuviams susipažinti su mūsų brolių kultūra, istorija ir šalimi, dėl kurios jie kovoja“, – sako D. Dundulis.