Renginyje buvo aptariamos dvi šiuo metu ypač aktualios temos – žaliasis kursas ir blockchain technologija. „Klimato kaitos sukeliamų problemų švelninimo kontekste blockchain technologija bei tarpklasterinis bendradarbiavimas siūlo stebėtinai daug perspektyvų“, – dalinosi Lietuvos švariųjų technologijų klasterio vadovė ir Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko direktorė Laima Balčiūnė.

Andrius Bartminas, verslo skaitmenizavimo ekspertas, SUPER HOW? blokų grandinių laboratorijos vadovas ir vienas Lietuvos blokų grandinių kompetencijų centro „Blockchain Lithuania“ iniciatorių džiaugėsi, kad būtent tokie renginiai padeda atrasti tarpklasterines perspektyvas bei griauti mitus apie blockchain bei švariųjų technologijų priešpriešą ir plečia suvokimą apie tvarius sprendimus įgalinančią decentralizaciją.

A. Bartmino žodžius patvirtino tarptautiniai pranešėjai, renginyje dalinęsi pastebėjimais bei atrastomis sąsajomis tarp ekologijos ir blockchain technologijos.

Pranešimą apie blokų grandinių santykį su aplinka pristatė jas vystančios kompanijos „GatewayFm“ technologijų vadovas Igor Mandrigin (Švedija), o „HyFi Corp“ generalinis direktorius Troy MacDonald (JAV) papasakojo apie „HyFi“ – naujoviškas blockchain technologijos pagrindu sukurtos švarių technologijų rinkas.

Bjorn-Soren Gigler, duomenų ekonomikos ir blockchain programų vadovas Vokietijos vystomojo bendradarbiavimo agentūroje (GIZ), apžvelgė skaitmenines inovacijas, lemiančias pokyčius klimato kaitos srityje. Jo teigimu, skaitmeninės technologijos įgalina peržiūrėti esamus verslo modelius. Pavyzdžiui, blokų grandinių technologijos jau leidžia finansinius pavedimus vykdyti ne tik efektyviau, bet ir atskaitingiau.

Abejingų nepaliko „Copernic Space“ ir „Coinfirm“ bendraįkūrėjas Grant Blaisdell (JAV), papasakojęs apie neišsemiamas galimybes, kurias atveria kosmoso rinkos. Jo teigimu, vos po kelerių metų tai, kas dabar skamba kaip mokslinė fantastika, niekam nebekels nuostabos.

Apie „B-Hub“ akceleratoriaus ekosistemą, joje gimusius inovatyvius sprendimus ir sėkmės istorijas pasakojo „Startup Division“ ekspertas, startuolių mentorius, patarėjas ir konsultantas Vytautas Černiauskas.

Po pranešimų vyko panelinė diskusija apie tai, kuo blokų grandinės technologijos taikymas gali būti naudingas švariųjų technologijų ateičiai. Technologijų ekspertai sutarė, kad žalioji ir skaitmeninė transformacija įgalina kurti tvarias inovacijas, paspartina skaitmeninių technologijų naudojimą aplinkos labui ir daugeliui kitų sričių.

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) įgyvendinamo projekto „Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra (InoLink)“ vadovė Jolita Razumienė pastebėjo, kad abu renginį inicijavę klasteriai eina teisinga kryptimi: „Džiugu, kad ir BCCS, ir Lietuvos švariųjų technologijų klasteriai ieško partnerių tokiuose renginiuose ir plečia tarpsektorinį bei tarptautinį bendradarbiavimą. Tai viena iš priežasčių, kodėl abu „InoLink“ projekte brandinami klasteriai jau yra atrinkti sertifikavimui ir bus įvertinti klasterio brandumą bei meistriškumą patvirtinančiomis tarptautiniu mastu pripažįstamomis žymomis.

Džiaugdamasis klasterių sėkme, BCCS klasterio koordinatorius Andrius Petkevičius prisiminė, kad prieš trejus metus, kuriant šiuo metu jau 15 narių turintį klasterį, buvo siekiama suburti naujoms technologijoms vystyti ir diegti reikiamas kompetencijas – būtent todėl bendradarbiavimas su Lietuvos švariųjų technologijų klasteriu buvo dar vienas natūralus žingsnis, plečiant klasterio įmonių paslaugoms ir produktams reikalingų resursų ratą bei ieškant naujų pritaikymo rinkų.

Beje, BCCS klasterio iniciatyva, Lietuvoje neseniai pirmą kartą sudarytas Blockchain ekosistemos žemėlapis. Jame – daugiau nei 80 organizacijų, apimančių decentralizuoto finansavimo (DeFi), fintech, turto valdymo (angl. asset management) sprendimų sritis ir remiančių inovacijų augimą bei diegimą.

„Blockchain Lithuania“ siekia kurti bendruomenę, kurioje visi yra kviečiami dalintis ir plėsti savo kompetencijas, prisidedančias prie Lietuvos blockchain ekosistemos vystymo. Norinčius prisidėti prie šios iniciatyvos arba sužinoti daugiau, „Blockchain Lithuania“ kviečia prisijungti prie naujos bendruomenės platformos, kurią galite rasti „Blockchain Lithuania“ internetinėje svetainėje.

Nuo 2016 m. vykstantis projektas „Inovacijų tinklaveikos skatinimas ir plėtra („InoLink)“ skatina įmonių jungimąsi į klasterius, didina klasterių brandą, skatina jų augimą bei tarptautinį bendradarbiavimą. Jį įgyvendina Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Projekto partneris – Lietuvos inovacijų centras (LIC).

Užsakymo nr.: PT_89015755