Nuotaikinga reklama su gilia potekste

Vos per pirmąją savaitę beveik 100 tūkst. peržiūrų vaizdo įrašų platformoje „Youtube" susilaukusiame vaizdo įraše suvaidinti gamtininką Giedrių paragino jo senas bičiulis. Nors įprastai reklaminių pasiūlymų dainininkas atsisako, išgirstai idėjai pasakyti „ne" tiesiog negalėjo.

„Įprastai komunikuojant apie problemas, šiuo atveju šiukšlinimą gamtoje, žmonėms piktai kalama į galvą – „nešiukšlink", „blogai darai". Esu įsitikinęs, kad pasitelkus subtilų humorą ir šmaikščiai pažvelgus į problemą, pasiekti žmonių sąmonę kur kas lengviau. Tad gamtininkas, tyrinėjantis ir stebintis nenykstančias atliekų rūšis gamtoje, mano manymu buvo tikrai gera ir pasiteisinusi mintis", – sako G. Širka.

Naują vaidmenį išbandęs atlikėjas neslepia: nors kameros jam ne naujiena, įsijausti į rolę ir atlaikyti krūvį filmavimo metu nebuvo lengva. „Pradedu suprasti, kodėl Bradas Pittas yra toks kietas aktorius, – juokiasi atlikėjas. – Filmavimai truko maždaug 12 valandų. Kai reikia lankstyti ir kartoti ne po vieną dublį, minčių apie vakarėlius ar ėjimą į miestą po filmavimų nebelieka. O kalbant bendrai, viskas tikrai labai patiko ir komanda atliko puikų darbą."

Nesunku pastebėti, kad Giedriaus kuriamas personažas turi nemažai paralelių su legendiniu australų gamtininku Steve'u Irwinu. Pats muzikantas sako specialiai atkartoti žinomo gamtininko neketinęs, tačiau sutinka – panašumų tikrai netrūksta.

„Jaunystėje su dideliu malonu žiūrėdavau jo laidas, tad galbūt šiek tiek ir įsijaučiau į tą vaidmenį. Na, o pats personažas gavosi būtent toks, kokio ir norėjome – gerąja prasme šiek tiek pamišęs, šiek tiek naivus ir kvailiojantis, tačiau tuo pačiu ir svarbią žinutę žiūrovams siunčiantis gamtininkas", – pasakoja G. Širka.

Rūšiuoti ir nešiukšlinti – ne tas pats

VšĮ „Užstato sistemos administratorius" inicijuotos kampanijos „Nenykstančios rūšys" tikslas – ne tik atkreipti dėmesį į šiukšlinimo problemą gamtoje, bet ir paskatinti žmones surinkti pastebėtas atliekas, tinkamai jas išrūšiuoti.

Kampanijos veidu tapęs grupės „Golden Parazyth" lyderis tikina: rūšiavimas – toks pats suprantamas dalykas, kaip rytinis dantų valymas ar lovos klojimas prieš einant miegoti, be kurio gyvenimas sunkiai įsivaizduojamas. Juk tai – būdas kurti švaresnę mus supančią aplinką. Vis tik viena yra rinktis rūšiuoti ar nerūšiuoti, visai kas kita – piktavališkai šiukšlinti ir taip dergti gamtą. Apmaudu, tačiau pamiškėse primėtytų padangų, vandens telkiniuose plaukiojančių butelių ar vėjo taršomų plastikinių maišelių apstu net ir gražiausiuose Lietuvos gamtos kampeliuose.

Giedrius svarsto, kad toks elgesys – senų laikų palikimas, kuomet apie tvarumą ir rūpinimąsi mus supančia aplinka susimąstydavo retas: „Tiems žmonėms ir šiandien dar sunku suprasti, kad šiukšlindamas ne tik darai žalą gamtai, bet ir elgiesi netvariai. Juk tinkamai sutvarkyta atlieka tampa antrine žaliava, kuri gali būti panaudota dar kartą. Vis tik aš labai tikiu jaunąja karta. Tenka kalbėtis su vaikais, kurie dar būdami visai maži jau puikiai suvokia rūšiavimo naudą ir šiukšlinimo žalą. Žinoma, tiek spragų, tiek gerų pavyzdžių yra ir vyresnių žmonių, ir jaunimo tarpe", – teigia muzikantas.

Muzikos ir gamtos sąveika

Pats Giedrius ne tik rūšiuoja, bet ir aktyviai dalinasi ekologijos ir tvarumo idėjomis socialiniuose tinkluose, domisi atsinaujinančia energetika, vietoj taršaus automobilio renkasi viešąjį transportą, o savo kieme augina įvairius vaisius ir daržoves.

Nuo mažų dienų išskirtinį ryšį su gamta turintis atlikėjas pasakoja, kad meilę jį supančiai aplinkai įskiepijo buvęs klasės auklėtojas, biologijos mokytojas. Vis tik minčių rinktis su aplinkosauga susijusią profesiją Giedriui niekada nekilo, mat pirmoji jo meilė buvo muzika, į kurią jį pastūmėjo muzikantas tėtis.

„Tėtis visada buvo didžiausias mano autoritetas, todėl dar būdamas vaikas sau kartojau, kad užaugęs noriu būti muzikantu. Matyt, tai užsiprogramavo manyje ir kitų kelių tiesiog nesvarsčiau. Tačiau gamta ir muzika tikrai viena kitai nemaišo, atvirkščiai – papildo viena kitą. Anksčiau kiek nejaukiai jausdavausi per muziką skleisdamas savo pasaulėžiūrą, kalbėdamas apie aplinkosaugines problemas, tačiau vienas protingas žmogus man pasakė: „Giedriau, tai, ką darai ir yra tai, kas tu esi. Visi puikiai matome, kad tau yra svarbu, ką transliuoji žmonėms". Tikiu, kad dauguma mėgstančių mano muziką myli ir gamtą, o gal būtent per muziką ją ir pamilsta", – sako atlikėjas.

Vis tik ant ežero kranto, po žvaigždėtu dangumi dainų tektus rašančio Giedriaus nepamatysite. Visas darbas, susijęs su muzika, vyksta studijoje, o ramus ir jaukus laikas gamtoje, kaimo namelyje paliekamas poilsiui po sunkios darbo savaitės.