Naujasis laidos sezonas

Praeito laidos sezono metu, žiūrovai daugiau galėjo susipažinti su populiariausiais socialiniais tinklais „Facebook“, „Instagram“, „Youtube“ bei šiose socialiniuose tinkluose esančiomis reklamomis. Socialinių tinklų kelionėje prisijungė žavinga senjorė Aldona, kuri pasidalino savo patirtimis su socialiniais tinklais, kokia informacija yra įdomiausia bei kuo naudotis paprasčiausia.

Naujausiame laidų cikle daugiau dėmesio skiriame dar neaptartiems socialiniams tinklams bei melagienoms, dezinformacijai, konspiracijos teorijomis. Per paskutinius metus netikrų naujienų srautas smarkiai išsaugo Rusijai užpuolus Ukrainą, o kartais melagienas tampa sunku pastebėti net ir žvitriausioms akims.

Socialiniai tinklai prieinami ir nemokami visiems, tačiau vieniems jų subtilybes yra perprasti lengviau, o kitiems reikia daugiau įsigilinimo ar paaiškinimo. Lietuvoje didžiausia socialinių tinklų vartotojų dalis – jauni žmonės, tačiau tai nereiškia, jog jie pritaikyti būtent šiai grupei. Kiekvienas galime būti aktyviu socialinių tinklų vartotoju, tačiau svarbu, kad tai nesukeltų papildomų problemų ar baimių – o naudotis būtų ne tik saugu, bet ir smagu.

Priemonė greitai pasiekti naujienas

Naujausioje laidoje kviečiame susipažinti su naujienų bei bendravimo programėle „Telegram“. Ši programėlė žaibiškai išpopuliarėjo per pastaruosius metus bei tapo vienu iš greičiausių naujienų kanalu, žinioms apie Ukrainą. Laidoje – apie programėlės išskirtinumus, kuo ji skiriasi nuo „Viber“ ar „WhatsApp“, kaip ją parsisiųsti ir naudotis.

Prasidėjus karui Ukrainoje, socialiniuose tinkluose galėjome išvysti didelį kiekį naujienų, būtent iš „Telegram“ programėles. Greitai atsinaujinanti informacija prieinama visiems, tačiau iškilo klausimas, ar visa informacija, kuria yra pasidalinama yra tikra?

Melo detektorius – faktų tikrinimo padalinys

„Delfi TV“ žiūrovų laukia naudingi patarimai, kaip kritiškai vertinti programėlėje pateikiamą informaciją ir kaip pastebėti klaidinančią arba dezinformaciją keliančią informaciją. Apie tai daugiau papasakos projekto „Melo detektorius“ redaktorė Aistė Meidutė.

Faktų tikrintojai siekia, kad vartotojai nekalbėtų nuomonėmis, nuogirdomis ar emocijomis. Komanda tiki, jog šiuolaikinis skaitytojas nusipelno žinoti faktais paremtą informaciją. Kiekvieną dieną naršomas turinys internete bei analizuojamas pagal aukščiausius tiriamosios žurnalistikos standartus. „Melo detektorius“ – oficialiai pripažįstamas Tarptautinio faktų tikrinimo tinko (IFCN), bei atitinka ypač aukštus organizacijos reikalavimus bei tęsia sąžiningos ir kokybiškos žurnalistikos tradiciją.

Ar naujienas atpažins senjorės?

Laidoje taip pat matysite ar senjorės Rasa ir Jurgita teisingai atskirs, kuri naujiena yra tikra, o kuri suklastota. Savo jėgas taip pat kviesime išbandyti ir visus laidos žiūrovus. Laidos metu išvysite dvi naujienas iš socialinio tinklo „Telegram“, o žiūrovų darbas – atpažinti, kuri naujiena yra tikra, o kuri kupina melagienų.

Laidas „Ateitis dabarčiai“ žiūrėkite sekmadienais 8:30 val. per „Delfi TV“ ir portale Delfi.lt. „Delfi TV“ – nemokamas televizijos kanalas, pasiekiamas visiems Lietuvos gyventojams. Nerandi? Kreipkis į savo televizijos tiekėją arba įjunk kanalų skenavimą savo televizoriuje.

Projektas dalinai finansuojamas Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo.