Kuo išskirtinis specializuotas universitetas

Lietuvos sporto universiteto studijų programos, mokslinė veikla, projektai ir ryšiai su socialiniais partneriais skirti sportui ir sveikatingumui plėtoti. „Jei norite tapti vienos iš sričių specialistu, nuolat gilinti ir gauti naujausių žinių, patarčiau rinktis specializuotą universitetą“, –sako LSU rektorė.

Jos įsitikinimu, nedideli, specializuoti universitetai dažnai būna lankstesni, greičiau priima sprendimus ir diegia naujoves. „Neabejoju, kad prieš kelerius metus noras jungti universitetus buvo klaidingas. Kai kurios sritys tikrai būtų nukentėjusios, būtume praradę dalį specialistų, o bendrai – aukštojo mokslo įvairovę“, – įsitikinusi D. Rėklaitienė.

Šiuo metu pasaulyje didėja susidomėjimas sveika gyvensena, sportu. Tačiau šių sričių plėtra neįsivaizduojama be kvalifikuotai parengtų specialistų. „Kaip jaučiamės, kiek dėmesio skiriame fizinei ir psichikos sveikatai, toks yra ir visuomenės būvis. Moksliškai įrodyta, kad fizinis aktyvumas labai lemia mūsų sveikatą. Tad itin svarbūs profesionalai, kurie mus moko, motyvuoja, ir ekspertai, formuojantys visuomenės nuomonę“, – teigia profesorė.

Praktinės žinios ir įvairūs tyrimai – jau nuo pirmo kurso

Būsimiesiems studentams svarbu pasirinkti tai, kas taps jų svarbia gyvenimo dalimi, kur norės tobulėti, gilintis ir dalytis atradimais. „Jau nuo pirmo kurso Lietuvos sporto universitete studentai atlieka įvairius tyrimus, įgyja praktinių žinių, kurias ateityje panaudos savo veikloje. Renkantis studijas labai svarbu išsiaiškinti, ką veiksi po jų, ar išties rinka laukia pasirinktos srities specialistų. Tad reikia žiūrėti ne į patrauklią reklamą, o į siūlomą turinį: kokie specialistai dėsto, ar jie turi praktinės patirties, kokie jų moksliniai pasiekimai, kuo išskirtinė aukštoji mokykla, kokios tradicijos ir tarptautiniai pasiekimai“, – sako D. Rėklaitienė.

Pasak rektorės, LSU studijos grįstos mokslu. Dėstytojai dažnai yra ir mokslininkai, tad gali perduoti tai, ką tiria, sužinojo ir atrado. Nemažiau svarbi ir praktinė patirtis. Glaudžiai bendradarbiaujame su socialiniais partneriais – sporto federacijomis, asociacijomis ir kitomis institucijomis. Gilinamės į jų keliamus klausimus ir padedame į juos atsakyti.

Šiuolaikinis sporto mokslas

Šiuolaikinis sportas, sportininkų pasiekimai, neįsivaizduojami be sporto mokslo. „Šiuolaikiniam sportininkui ir jo treneriui naujausias žinias perduoda sporto mokslininkai, kurie pasitelkia modernią įrangą. Tam, kad sportininkas pasiektų aukščiausių rezultatų, reikia ir kitų specialistų – sporto vadybininkų, psichologų, kineziterapeutų, atletinio rengimo trenerių. Jie privalo turėti naujausių žinių, jomis dalytis ir darniai dirbti“, – teigia D. Rėklaitienė.

LSU nuolat bendradarbiauja su kitų šalių universitetais, stebi ir pritaiko tai, kas vyksta šiuolaikiniame moksle. Tai atsispindi ir pasaulyje žinomuose aukštųjų mokyklų vertinimuose. Naujausiame prestižinio Šanchajaus sporto mokslo institucijų reitinge (angl. Shanghai Ranking's Global Ranking of Sport Science Schools and Departments) LSU užėmė aukštą 126 vietą. Per kelerius pastaruosius metus pakilo daugiau kaip per 80 pozicijų (2018 m. – 208, 2020 m. – 172).

„Siekiame aukščiausio tarptautinio įvertinimo, nes Lietuvoje ir Baltijos šalyse neturime su kuo konkuruoti. Be to, atidžiai stebime ir perimame naujausias sporto mokslo institucijų žinias, mūsų mokslininkai ir dėstytojai nuolat jose stažuojasi, kuriame bendrus projektus“, – įžvalgomis dalijasi LSU rektorė profesorė Diana Rėklaitienė.