Punktualiai nuo pat ryto į naują darbovietę prisistatęs M. Stonkus neslėpė ambicijų ir juokavo: pirmos dienos tikslas – tapti geriausiu darbuotoju. Tad vos spėjęs susipažinti su būsimu savo kolega Evaldu, nuskubėjo į personalui skirtas patalpas ruoštis naujiems iššūkiams ir dienos darbams.

Nuo galvos iki kojų apsivilkęs firmine „Lidl“ apranga, iš savo kolegos Mantas gavo dar vieną itin svarbų daiktą: elektroninį raktą, kurio dėka tiksliai apskaičiuojamas kiekvieno darbuotojo išdirbtas laikas ir užmokestis už papildomai išdirbtus viršvalandžius, jeigu tokių pasitaiko. „Elektroninė laiko apskaita mums padeda išmatuoti darbo laiką minutės tikslumu, o „Lidl“ parduotuvių darbuotojai uždirba didžiausią atlyginimą mažmeninės prekybos sektoriuje*“, – naują darbuotoją suintrigavo parduotuvės vadovo pavaduotoju dirbantis ir Mantui pirmą dieną padėti pasiryžęs Evaldas Kančelkis.

Darbas kasoje – ne vienintelė užduotis

Be ko neįsivaizduojamas prekybos centras? Žinoma, be kasų ir jos darbuotojų, tad pirmuoju iššūkiu M. Stonkui tapo apsipirkti atskubėjusių klientų aptarnavimas.

„Didžiausias iššūkis dirbant kasoje yra grynieji pinigai. Kai pats įprastai nemoki grynais, galvoji, kad ir kiti jais nemoka. O pasirodo, apyvartoje jie dar gana dažni“, – pasakoja Mantas ir juokiasi, kad pinigų skaičiavimas buvo ne vienintelė sudėtinga užduotis, mat greitai susirasti daugybę „Lidl“ siūlomų šviežių bandelių kodų taip pat nebuvo lengva.

Išbandžiusį savo jėgas dirbant kasoje, Evaldas Mantą pakvietė į šviežių vaisių ir daržovių skyrių. Šiam skyriui visada skiriama daug dėmesio, nes reikia nuolatos papildyti prekių asortimentą ir kartą per valandą atsakingai patikrinti vaisius ir daržoves tam, kad pirkėjai gautų tik aukščiausios kokybės prekes.

Geri atlyginimai – vienas iš privalumų

Su antrąja užduotimi puikiai susitvarkęs M. Stonkus su Evaldu patraukė į poilsio kambarį, kuriame Manto laukė gėrimai bei užkandžiai – šviežiai keptos gardžios „Lidl“ bandelės.

Pertrauka – puikus laikas pakamantinėti kolegas apie darbo sąlygas ir iš ilgamečių darbuotojų lūpų išgirsti viską, ką norisi žinoti. „Man didžiausia motyvacija – tai aiškus darbo laikas ir sąžiningas apmokėjimas už viršvalandžius. Jei reikia papildomų pinigų, čia gali jų užsidirbti“, – po pokalbio su kolegomis savo mintimis dalinosi Mantas.

Maloniai aktorių nuteikė ir žinia, kad per metus vidutiniškai net 10 procentų prekybos tinklo „Lidl“ darbuotojų kyla karjeros laiptais, tad norintys dirbti ir tobulėti galimybių visuomet turi. „Yra toks posakis apie aktorius: nėra mažų vaidmenų, yra maži aktoriai. Tad lygiai taip pat nėra blogų darbų, yra blogi darbuotojai“, – kalbėdamas apie įmonės teikiamas perspektyvas su ketverius metus „Lidl“ dirbančiu ir karjeros laiptais sėkmingai kopiančiu Evaldu, juokėsi Mantas.

Darbo pabaigai – paskutinioji užduotis

„Įmonėje vadovaujamės rotacijos principu, todėl darbuotojai atlieka skirtingas funkcijas ir turi galimybę išbandyti save skirtingose srityse. Monotonijos čia tikrai nėra“, – pasakoja pirmąją dieną prekybos centre Mantui padėjęs kolega Evaldas, pakvietęs jį jau paskutinei dienos užduočiai.

Atsipūtęs ir skaniai užkandęs, Mantas iš arti susipažino su gilaus šaldymo kamera, kurioje laikomos bandelės, vėliau keliaujančios į parduotuvėje įrengtas krosnis. Pabandęs ir kepėjo poziciją, Mantas neslėpė – buvo tikrai įdomu, tačiau ne itin lengva, mat atsispirti saldžioms pagundoms ir šviežių bandelių kvapui gali tik stipriausi.

„Po pirmos darbo dienos galiu pasakyti, kad darbas tikrai pateisino mano lūkesčius: jis įdomus, pastovus ir profesionalus, darbuotojams taip pat suteikiama daug laisvės. Įsivaizdavau, kad „Lidl“ yra kietas prekybos tinklas, o dabar tuo ir įsitikinau“, – teigiamų įspūdžių po intensyvios dienos „Lidl“ parduotuvėje neslėpė Mantas.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba beveik 2,8 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 65 prekybos tinklo parduotuvės 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.

* Remiantis viešai prieinamais 2022 m. rugpjūčio mėn. „Rekvizitai.lt“ duomenimis, palyginus penkių didžiųjų Lietuvos tinklų, prekiaujančių maisto produktais, darbuotojų vidutinį darbo užmokestį)