Prieš kiek daugiau nei dvejus metus įkurtas Nacionalinis neliečiamojo miško paramos fondas siekia kurti natūraliai besivystantį mišką, kuris nebus kertamas ar naudojamas kitais komerciniais tikslais, ir tokiu būdu didinti šalies miškingumą. Fondo veikla apima aplinkosauginę, pažintinę bei šviečiamąją veiklą, visuomenei atviras miško sodinimo iniciatyvas.

Netrukus po fondo įkūrimo, prie jo bendraminčių gretų prisijungė kavinių tinklas „Vero Cafe”. Jį valdančios įmonės UAB „Ex Prompto” direktorė Laima Vėželienė pasakoja: „Šio fondo tikslai – artimi mūsų siekiams. Stengiamės veiklą vykdyti tvariau, pereiti prie daugkartinių pakuočių, aplinkai draugiškų sprendimų. Tuo tarpu miškas yra visų mūsų sveikata ir gyvybė. Reikia didžiuotis, kad Lietuvoje jų turime tiek daug, tačiau taip pat turime juos saugoti.“

„Vero Cafe” noras veiklą vykdyti tvariau lėmė sprendimą atsisakyti cukraus perdirbimui netinkamose kombinuotose pakuotėse – kolkas tai taikoma dalyje kavinių, tačiau sunaudojus turimus likučius, pakeitimai bus įgyvendinti visame tinkle. Rūpindamasis gamta, kavinių tinklas renkasi naudoti 100 proc. žaliąją elektros energiją, kuri gaminama iš atsinaujinančių energijos išteklių ir prisideda prie tvaresnio santykio su gamta kūrimo.

Taip pat šiuo metu vyksta paramos iniciatyva „Kava, kuri saugo”. Visą gegužę, birželį ir liepą perkantys „Vero Cafe” kavą namams prisideda prie miškų išsaugojimo — nuo kiekvieno nupirkto kavos kilogramo 4% lėšų skiriami remti Nacionalinio neliečiamojo miško fondo veiklą.

Namams skirta „Vero Cafe” kava suteikia galimybę išskirtinio, sodraus skonio gėrimais mėgautis ne tik kavinėse. Geriausios rūšinės kavos pupelės yra atrenkamos lankantis plantacijose visame pasaulyje, bendraujant su kavos augintojais, ragaujant. Parsivežtos į Lietuvą, pupelės skrudinamos nedideliais kiekiais — tai leidžia išsaugoti geriausias jų savybes ir pasiūlyti klientams aromatingas, aukščiausios kokybės kavos pupeles.

Be to, siekdami paskatinti visuomenę atsigręžti į gamtą, „Vero Cafe” kavinių tinklas lankytojams paruošė malonią staigmeną – surengė žymaus gamtos fotografo, Nacionalinio neliečiamojo miško paramos fondo bendraminčio, Mariaus Čepulio darbų parodą. Parodoje eksponuojamos nuotraukos atskleidžia dar neregėtą čia pat plytinčios gamtos grožį ir skatina branginti šį neįkainojamą turtą.

Paklaustas, ką jam reiškia miškas ir kuo svarbus Neliečiamojo miško fondas, Marius Čepulis teigia: „Stengiuosi neišskirti miškų iš kitų buveinių. Man vienodai svarbios ir mielos tiek pievos, tiek pelkės, tiek upeliai ar ežerai. Iš miškų dievinu ne dailius pušynus, o neįžiangiamus, virtuoliais gausius, mišrius senus miškus. Kur kokiam senam tūnėsyje klesti gyvybė. Na o Nacionalinis neliečiamojo miško fondas, kaip ir kitos panašios iniciatyvos, užtikrina, kad tų neliečiamų, bioįvairove turtingų plotų tik daugės.”

Šia partneryste „Vero Cafe” kviečia lankytojus gėrėtis fotografijose užfiksuota Lietuvos augmenija bei augalija ir prisidėti prie jų išsaugojimo įsigyjant rūšinių, šviežiai skrudintų kavos pupelių gardžiai namuose ruošiamai kavai.

M. Čepulio fotografijų paroda vyks nuo birželio 1 d. Kaune, Vilniaus g. 23, esančioje „Vero Cafe” kavinėje. Tai puiki proga pasigrožėti neįtikėtinomis gamtos nuotraukomis bei prisidėti prie Lietuvos miškų išsaugojimui skirtos iniciatyvos „Kava, kuri saugo”.