Stacionarūs kompiuteriai – mokyklų standartas, tačiau vis dažniau ugdymo įstaigose mokiniams tenka naudotis nešiojamais ar planšetiniais kompiuteriais. Tai – tiesiog praktiškesnis, ar tuo pačiu ir naudingesnis sprendimas?

Nešiojamieji ir planšetiniai kompiuteriai bei su jais susijusios technologijos leidžia mokymosi procesą perkelti iš fiksuotos aplinkos į realų gyvenimą. Vystantis komunikacijų technologijoms, atsiveria naujos perspektyvos savarankiškam mokymuisi, keičiasi mokytojo vaidmuo, vis labiau populiarėja socialiniai tinklai, leidžiantys mokymąsi integruoti į kasdieninį gyvenimą. Įvairūs mobilieji įrenginiai padeda geriau spręsti pagrindines mokymosi problemas: vietos, laiko ir mokymosi tempo. Taigi stacionarūs kompiuteriai, nors ir naudingi, negali suteikti tokių plačių galimybių, kaip modernesnės ir šiuolaikiškesnės alternatyvos.

Nešiojamus ar planšetinius kompiuterius asmeniniam naudojimui kiekvienas renkamės pagal savo prioritetus ir kriterijus – vieniems svarbiausias greitis ar raiška, kitiems –kompaktiškumas. Kokius kriterijus turėtų atitikti ugdymo įstaigoms skirta įranga?

Būtų puiku, jei įranga apimtų visus paminėtus kriterijus – būtų patogi naudojimui, kokybiška ir turėtų gerus pagrindinius parametrus. Vis tik išsirinkti tikrai nėra paprasta, mat sprendimų ir pasiūlymų rinkoje yra išties daug, tačiau ne visi jie pilnai atitinka švietimo įstaigų poreikius. Viena problemų yra ta, kad aparatinė įranga ne visada atitinka programinės įrangos kūrėjų sumanymus. Esame įpratę dirbti su „Windows" operacine sistema, tačiau ar išnaudojame visas jos galimybes: ar žinome, kad ši sistema yra pritaikyta valdyti „PixelSense" jutiklinius ekranus, ar esame kada nors bandę „Windows Hello" prisijungimą be slaptažodžio, ar bent įsivaizduojame, kokius privalumus mokymuisi teikia „Surface" konvertuojami kompiuteriai?

„Microsoft Surface Pro 9", „Microsoft Surface Go 3", „Microsoft Surface Laptop Go 2" – trys pagrindiniai Jūsų rekomenduojami įrenginiai. Jei galėtumėte išskirti po keletą svarbiausių kiekvieno jų funkcijų, kokios jos būtų?

Kiekvienas iš šių kompiuterių turi savų privalumų, tačiau juos visus jungia bendra savybė – visi jie yra optimizuoti darbui su „Microsoft" programine įranga.

„Surface Go 3" – pats lengviausias ir kompaktiškiausias du viename kompiuteris su 10.5 colio „PixelSense" liečiamu ekranu. Jį galima naudoti kaip „Windows" planšetę, o papildomai pridėjus magnetiniu būdu tvirtinamą klaviatūrą – kaip nešiojamąjį kompiuterį. Įrenginys yra pritaikytas darbui su „Classroom Pen" skaitmeniniu rašikliu.

„Surface Pro 9" – galingesnis ir didesnis du viename kompiuteris, turintis našų dvyliktos kartos „Intel Core" procesorių bei didelės raiškos 13 colių liečiamą ekraną. Prie šio įrenginio magnetiniu būdu tvirtinama naujos kartos klaviatūra su įkraunamu „Slim Pen" skaitmeniniu rašikliu. Įrenginys turi „Windows Hello" prisijungimo funkciją, jame veikia dvi didelės raiškos vaizdo kameros, įdiegta talpi (darbo trukmė iki 16 val.) baterija.

„Surface Laptop Go 2" – tradicinis 12,4 colio nešiojamas kompiuteris liečiamu ekranu. Įrenginys akį vilioja grakščiu iš aliuminio lydinio pagamintu korpusu, jis turi iš apačios apšviečiamą klaviatūrą ir ypač didelę žymeklio valdymo aikštelę. Kaip ir dera šiuolaikiniams tokio tipo įrenginiams, šiame kompiuteryje veikia sparti USB-C sąsaja.

Jūsų minėtos „Microsoft Surface" planšetės turi ir pieštuko funkciją. Kokias papildomas galimybes ši funkcija atveria mokiniams?

Ypač jautrus (atpažįsta net 4096 prisilietimo lygius) „PixelSense" jutiklinis ekranas ir „Surface Pen" skaitmeninis rašiklis leidžia visiškai išnaudoti „Whiteboard", „OneNote", „Paint" ir kitų panašių programų galimybes. Su „Surface Pen" rašikliu galima piešti, rašyti, spalvinti, tarsi naudotum tradicinį pieštuką. IDC tyrimų kompanijos duomenimis, net 88 proc. dėstytojų tvirtino, kad naudojant „Surface Pen" pavyko palengvinti jų dėstomo dalyko pateikimą studentams bei sutaupyti iki 30 proc. savo laiko.

Kokius kitus „Microsoft Surface" įrangos, skirtos švietimo įstaigoms, privalumus pastebite? Ar galima sakyti, kad ji mokymosi procesą perkelia į naują lygį?

Švietimo įstaigoms skirti „Surface Pro 9", „Surface Go 3" ir „Surface Laptop Go 2" kompiuteriai visiškai atitinka tokio tipo verslo klasės įrenginiams keliamus reikalavimus. Vienas svarbiausių – informacijos saugumas. Visuose „Surface" kompiuteriuose veikia TPM 2.0 disko šifravimo lustas, įdiegtos „Windows Hello" biometrinio prisijungimo prie kompiuterio priemonės, veikia „Windows Defender" užkarda.

Įrangos integravimas nėra sudėtingas ir patys kompiuteriai nereikalauja daug priežiūros. Kiekvienas iš aukščiau aprašytų įrenginių, pilnai pakrovus bateriją, išlaikys visą mokslo dieną. Visi įrenginiai yra lengvi ir patogūs, tad jais galima bus naudotis skirtingose klasėse ar kitose erdvėse. Pastebėjus įrangos gedimus, niekuo rūpintis patiems nereikėtų: „Microsoft" pasiima įrenginį iš ugdymo įstaigos, jį suremontuoja ir grąžina atgal.

Daugiau informacijos apie ugdymo įstaigoms skirtus kompiuterius ir su jais susijusias technologijas sužinosite https://www.inida.lt/Svietimui/