„Tai labai svarbus riboženklis elektrinės eksploatavimo procese, nes IAE nebelikus branduolinių medžiagų, galėsime gauti Valstybės atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) licenciją, kuri leis vykdyti sudėtingus su reaktorių sistemų išmontavimu susijusius eksploatavimo nutraukimo darbus“, – aiškina A. Kamienas.

Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo ir kitos Europos šalys

Paskutinis radioaktyvaus kuro konteinerio pervežimas į saugyklą – ilgo ir sudėtingo darbo rezultatas. Visiškai naujo LPBKS komplekso statybos darbai prasidėjo dar 2009 m., IAE gavus licenciją. Vėliau buvo sukurta visa reikalinga infrastruktūra, skirta branduolinio kuro apdorojimui: perkėlimo kranai, kuro pjaustymo ir džiovinimo įrenginiai, transportavimo įranga bei patys konteineriai. Įrangos ir įrenginių montavimas buvo baigtas 2014 m. rudenį.

„Nors pati projekto komanda nebuvo ypatingai didelė, tačiau žmonių, kurie aptarnavo visą procesą, buvo išties daug. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo daugybė užsienio kompanijų – konteineriai buvo gaminami Čekijoje, kranai – Suomijoje, didelė dalis kitų įrenginių – Italijoje. Taigi tai yra visos Europos nuopelnas“, – pasakoja A. Kamienas.

Valstybinei komisijai pasirašius tinkamumo eksploatuoti pripažinimo aktą, suderinus galutinę saugos analizės ataskaitą ir VATESI išdavus leidimą, prasidėjo LPBKS komplekso eksploatacija – į jį nuo 2016 metų pradėtas vežti sutvarkytas branduolinis kuras. Kaip aiškina IAE generalinis direktorius, nepažeisto branduolinio kuro pervežimas buvo gana paprastas, sustyguotas ir aiškius procesas, tačiau kiek daugiau iššūkių kilo su pažeistu branduoliniu kuru.

„Nors tokio kuro konteineris iš išorės yra identiškos konstrukcijos kaip ir nepažeisto kuro, tačiau vidinis jo įdėklas kardinaliai skiriasi, o tai darbą padaro sudėtingesniu. Štai paskutinį konteinerį su pažeistu branduoliniu kuru tvarkėme apie pusantrų metų. Tačiau viskas puikiai pavyko ir dabar galiu nuoširdžiai padėkoti visiems projekto dalyviams ir IAE darbuotojams, kurių dėka projektą užbaigėme laiku ir, svarbiausia, saugiai“, – sako A. Kamienas.

Konteineriai stebimi visą parą

Projektinė branduolinio kuro saugojimo trukmė – 50 metų. Užtikrinti, kad radioaktyviosios medžiagos yra laikomos saugiai, padeda iš metalo ir betono pagaminti 4,5 metrų aukščio, 2,6 metrų skersmens ir 118 tonų sveriantys 190 konteinerių, kurie 24 valandas per parą yra stebimi IAE specialistų. Vėliau, pasibaigus saugojimo laikinojoje saugykloje laikotarpiui, panaudotą branduolinį kurą kartu su kitomis ilgaamžėmis radioaktyviomis atliekomis numatyta palaidoti giluminiame atliekyne.

Užbaigus vieną reikšmingiausių IAE eksploatavimo nutraukimo etapų, įmonės laukia dar vienas svarbus žingsnis – RBMK reaktorių išmontavimo darbai. Įmonės darbuotojai jau yra pabaigę ardyti visą turbinų salėse esančią įrangą, elektros gamybos įrengimus, o šiuo metu vyksta turbinų salių pertvarų ardymas.

„Dabar imsimės ir dar labiau užterštų zonų – reaktoriaus aplinkos vamzdynų ir įrenginių ardymo darbų. Na, o visai netrukus mūsų laukia pagrindinis iššūkis – pačios reaktoriaus šerdies išmontavimas. Šiuo metu baigiamas konkursas įrengimo darbams pirkti. Pasirinkę rangovus, su jais rengsime išardymo koncepcijas“, – pasakoja IAE vadovas.

Iki šiol įgyvendinti ir ateityje planuojami projektai – tai IAE įsipareigojimas užtikrinti, kad ateities kartos nepaveldėtų nepagrįstos radioaktyviųjų atliekų tvarkymo naštos, ir kartu prisidėti prie tvaresnių energijos gamybos būdų, švaresnės bei saugesnės aplinkos. Kaip teigia pašnekovas, jau dabar įmonė renkasi tvarius ir gamtai draugiškus sprendimus.

„Kadangi mūsų elektrinė naudoja tikrai nemažai energijos tam, kad palaikytų visas turimas sistemas, stengiamės prisidėti prie tvarios energetikos ir perkam žaliąją energiją. Ateityje taip pat turime planų statyti saulės elektrinę, kuri leistų mums pakeisti dalį perkamos energijos. Privalome atiduoti duoklę ateities kartoms, tad žengiame šio tikslo link“, – sako A. Kamienas.