Trys dovanos kultūros švyturiams

Žengiant į miestui ypatingais tapsiančius 2022-uosius, „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ gegužę Kauno gimtadienio proga įteikė tris dovanas ilgamečiams kultūros švyturiams, savo kūriniais džiuginantiems ne tik miestiečius, bet visą pasaulį. Trys talentai nutapė tris neofreskas, kurių nuotraukos jau spėjo apskrieti ne tik Lietuvos žiniasklaidą ir, be abejo, socialinius tinklus. Žadama, kad pirmuoju trejetu viskas nesibaigs!

Kauno miesto simfoniniam orkestrui skirtas gatvės meno piešinys, aut. Tadas Vincaitis-Plūgas, „Ritmas“, nuotraukos aut. A. Aleksandravičius.

Pirmieji įamžintieji – keturis dešimtmečius veikiantis choreografės Birutės Letukaitės įkurtas Kauno šokio teatras „Aura“, „Grammy“ nominantas Kauno miesto simfoninis orkestras bei jau daugiau nei tūkstantį numerių išleidęs kultūros ir meno žurnalas „Nemunas“. Šių „kultūros švyturių“ interpretacijas ant sienų Kauno centre nutapė Linas Kaziulionis, Tadas Vincaitis-Plūgas ir Karolis Grubis.

K. Grubio-Dėžiutės piešinys „Ateitis“, skirtas kultūros ir meno žurnalui „Nemunas“, nuotraukos aut. A. Aleksandravičius.

Paslaptingas žvilgsnis Žaliakalnyje

Kuriant gatvės meną svarbu ne tik piešinys, bet ir jo lokacija, neretai padiktuojanti originalų sprendimą. „Įvietinti“ savo darbus ypač svarbu vienam užimčiausių Kauno gatvės menininkų Timotiejui Norvilai, geriau žinomam kaip Morfai. Tarp jo „hitų“ – ilgiausias Kauno grafitis „Nebeprisikiškia…“ ant nebaigto viešbučio „Britanika“ bei naktį atgyjantis „Žvaigždžių sėjėjas“, pratęsiantis Bernardo Bučo skulptūrą Karo muziejaus sodelyje.

„Žvilgsnis“, aut. Timotiejus Norvila-Morfai, kūrinį įgyvendinti padėjo tapytoja Justina Sendravičiūtė, nuotraukos aut. A. Aleksandravičius.

Šįkart Timotiejaus žvilgsnis užkliuvo už tik menku tarpeliu atskirtų dviejų namų Žaliakalnyje, greta Vytauto parko. Vieno šių namų (Ąžuolyno g. 2A) fasadą ir papuošė… žvilgsnis. Klausiantis, kur eini, o gal tiesiog pasisveikinantis? Kūrinį įgyvendinti padėjo tapytoja Justina Sendravičiūtė.
Mūrinė pasaka

Birželio 1-ąją, Minint Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Kaunas, be kitų nuotykių, pasipuošė ypatingu gatvės meno kūriniu. Mažieji patys savo rankomis prisidėjo prie šios spalvingos pasakos kūrimo, kad ji lengvais potėpiais nutūptų ant vaikų gerovės centro „Pastogė“ (P. Plechavičiaus g. 21) sienos. O piešinio autorius – Rodionn Petrov.

Gatvės meno piešinys ant vaikų gerovės centro „Pastogė“ „Kas toliau?“, aut. Rodionn Petrov, nuotraukos autorius A. Aleksandravičius.

Optinis teleportas iš Vilniaus

Nuostabus, įtraukiantis tapytojo Kazio Varnelio, labiausiai žinomo dėl savo optinio meno kūrinių, muziejus (tiksliau, namai-muziejus) veikia sostinėje. Ne taip seniai vieną K. Varnelio kūrinį Kauno menininkai interpretavo ant vieno pilkųjų sostinės daugiabučių. O nedidelė idėjų „teleportacija“ įvyko ir į Kauną. Vaikščiodami vaizdingomis Kauno marių pakrantėmis ir kvėpuodami pušų pagerintu oru tikrai neliksite nepastebėję nedidelio, bet efektyvaus, tautiniais simboliais praturtinto Morfai linkėjimo JAV kūrusiam, į Lietuvą tik atkūrus Nepriklausomybę grįžusiam menininkui.

Timotiejaus Norvilos-Morfų piešinys prie Kauno marių „Diptikas interpretuojant Varnelį“, nuotraukos aut. A. Aleksandravičius.

Daugiau gatvės meno kūrinių atrasite tiesiog vaikštinėdami Kauno gatvėmis – ne tik centre! Nuostabių sienų atrasite Šančiuose, Vilijampolėje, Žaliakalnyje, Dainavoje… O kad vaikščioti būtų įdomiau, pasiimkite nemokamą „It’s Kaunastic“ serijos žemėlapio „Sienografo užrašai“ kopiją „Kaunas IN“ turizmo informacijos centre (Rotušės a. 15, Kauno rotušė) ir turizmui draugiškose vietose. Ar tiesiog telefono naršyklėje įveskite adresą www.kaunastika.lt ir pasirinkite nuolat pildomą „Sienografo“ maršrutą.

Užsakymo nr.: PT_87556159