„Geriausių renovacijos projektų istorijos įkvepia ir parodo, kad susitelkę gyventojai gali pagerinti savo gerbūvį, bet taip pat pagerinti aplinką, prisidėti prie energijos išteklių sutaupymo. Praėję metai buvo gana sudėtingi – karas Ukrainoje, išaugusi infliacija, energetinių išteklių ir statybinių medžiagų kainos sukėlė iššūkių tiek gyventojams, tiek rangovams. Tačiau gerieji pavyzdžiai rodo, kad viską įmanoma pasiekti bendru darbu. Todėl labai svarbu, kad rinkimuose dalyvavę gyventojai balsavo ir įvertino geriausias ir pasisekusias istorijas“, – teigia Pastatų energinio taupumo departamento Projektų įgyvendinimo ir priežiūros skyriaus vedėja Gintarė Burbienė.

Svarbu paminėti, jog nors šie trys daugiabučiai susilaukė daugiausiai balsų, visi šalyje iki šiol atnaujinti daugiabučiai yra laimėtojai – o ypač jų gyventojai, kurie gali mėgautis modernizacijos teikiamais privalumais ir pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Atsinaujinti paskatino gražėjanti aplinka

Tarp „Metų renovacijos projekto“ laimėtojų vėl pateko daugiabučiai Klaipėdoje. Daugiausiai balsų surinko ir nugalėtoju tapo Pilies g. 3 renovuotas daugiabutis Klaipėdoje. Pastatas pasikeitė iš išorės ir vidaus. Apšiltinus fasadą, sutvarkius šildymo ir kitas sistemas, pasiekta B energinio efektyvumo klasė, energijos sutaupymas per metus siekia 74,71 proc. Gyventojus atsinaujinti paskatino ne tik didelių išlaidų reikalaujantys remontai, bet ir priešais daugiabutį tvarkoma Piliavietė.

Buvo atnaujintas ne tik daugiabutis. Įrengti nauji lauko žibintai, sutvarkyta pravažiuojamoji kiemo dalis. Kiemas nėra didelis, todėl vaikų žaidimo aikštelei vietos nėra. Tačiau sutvarkyti skvereliai, šalia yra vaikų darželis. Taip pat rekonstruojamas senamiestis, pati Pilies gatvė, šalia renovuoti du daugiabučiai. Klaipėdos miesto turistams ar svečiams iš sutvarkytos Piliavietės atsiveria vaizdas į gražius renovuotus daugiabučius.

Daugiabutis Taikos pr. 34, Klaipėdoje, po renovacijos

Plungėje atnaujintas beveik visas kvartalas

Antrą vietą užėmęs Dariaus ir Girėno g. 40, Plungėje esančio daugiabučio modernizacijos projektas atsiliko nedaug nuo pirmos vietos laimėtojo. Gyventojams didžiausia motyvacija imtis daugiabučio atnaujinimo buvo dideli šildymo kaštai ir nusidėvėjęs stogas. Po daugiabučio atnaujinimo pavyko pasiekti B energinio efektyvumo klasę nuo prieš tai buvusios F – šiluminės energijos sutaupymai dabar siekia 65,80 proc., o anglies dvideginio taršos išmetama beveik 3,5 karto mažiau.

Taip pat buvo sutvarkyti įėjimai į laiptines, gyventojai planuoja išplėsti automobilių aikštelę. Pradžioje gyventojai abejojo renovacijos nauda, bet galutinis rezultatas džiugina. Statybinių kainų augimas tapo iššūkiu, bet darbus pavyko padaryti iki galo. Gyventojai net laiptines susitvarkė ir išdažė. Šiame kvartale Plungėje beveik visi daugiabučiai renovuoti arba ruošiamasi juos renovuoti. Atnaujinus šį daugiabutį, sujudo ir kitų daugiabučių gyventojai.

Tapo įkvėpimu kitiems

Taikos prospekto daugiabučiai Klaipėdoje ne kartą patenka tarp laimėtojų. Šįkart – trečioje vietoje tarp konkurso laimėtojų esantis Taikos pr. 34 daugiabutis. Po namo modernizacijos pastato energetinio naudingumo klasė iš E pasiekta B. Įgyvendintos visos numatytos energijos efektyvumą didinančios priemonės. Gyventojai nusprendė sutvarkyti savo būstą kylant šildymo kainoms ir siekiant sutvarkyti blogėjančią pastato būklę. Šio daugiabučio modernizacija tapo pavyzdžiu ir įkvėpimu greta esančio daugiabučio gyventojams, kurie iki tol negalėjo priimti vieningo sprendimo.

Daugiabutis Pilies g. 3, Klaipėdoje, po renovacijos

Parinktas fasadines medžiagas (akmens masės plyteles ir klinkerio plyteles) galima plauti, jos atsparios nešvarumams. Šilumos suvartojimą pavyko sumažinti beveik per pusę. Po renovacijos pasiekta B energinio efektyvumo klasė.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvavo „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijavo APVA.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta beveik 4,5 tūkst. daugiabučių, per 1,4 tūkst. jų šiuo metu yra modernizacijos procese. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: https://modernizuok.apva.lt/ arba telefonu 8 614 99699.