Pasak namo bendrijos pirmininko Gintauto Mockaus, kuris administravo renovacijos projektą, gyventojai iš pradžių nebuvo itin motyvuoti modernizuoti šį 1982 m. statytą daugiabutį, tačiau nuoseklus darbas, pokalbiai su gyventojais, pavyzdžių pateikimas apie kitų renovuotų namų sutaupymus šildymui padėjo pakeisti butų savininkų nuomonę.

„Modernizacijos metu su rimtais trukdžiais nesusidūrėme. Mums pasisekė, kad rangovai darbus vykdė labai tvarkingai, atsakydavo į visus gyventojų klausimus. Tai iš karto leido neabejoti, kad buvo priimtas teisingas sprendimas“, – pasakoja G. Mockus.

Už šildymą moka dvigubai mažiau

Namo atnaujinimo metu įdiegtas platus spektras energinį efektyvumą didinančių priemonių: ventiliuojamas fasadas, pamatų, sienų bei stogo šiltinimas, senų langų keitimas, balkonų stiklinimas, tambūro ir lauko durų keitimas. Sumontuotas naujas automatizuotas šilumos punktas, pakeista šildymo sistema ir radiatoriai, įdiegta individuali sunaudotos šilumos apskaita (dalikliai), pakeista karšto vandens sistema, atnaujinta elektros sistema naudojant labai taupų LED apšvietimą.

„Dėka individualios sunaudotos šilumos apskaitos, gyventojai moka tik už tiek energijos, kiek jiems reikia. Kiekviename kambaryje galima reguliuoti šilumą, todėl kiekvienas gyventojas gali pasirinkti jam komfortabilią temperatūrą ir žiemos metu niekam nereikia nei šalti, nei kaisti“, – sako bendrijos pirmininkas.

Prieš renovaciją daugiabučio energinio efektyvumo klasė buvo E, po atnaujinimo ji siekia B ir dabar gyventojai už šildymą moka perpus mažiau. 2021 m. sausio mėn. apšildyti vieną kvadratinį metrą kainavo 1,33 Eur, o 2022 m. sausį – tik 0,56 Eur. Tad 50 kv. m ploto butas ankščiau mokėdavo 65 Eur, o dabar vos 28 Eur.

Šią žiemą visoje Lietuvoje šildymo kainos stipriai išaugo ir prognozuojama, kad jos augs toliau. Tačiau šio namo gyventojų po renovacijos tai visai nebaugina, net šalyje augant šildymo kaštams, jie moka mažiau, nei ankščiau.

Džiaugiasi kokybiškesnėmis gyvenimo sąlygomis

G. Mockaus teigimu, po modernizacijos iš esmės pasikeitė gyvenimo kokybė, kuriai įtakos padarė įvairūs atnaujinimai: suremontuotos laiptinės ir įrengtas puikus laiptinių apšvietimas, panaikinti šiukšlių vamzdžiai, todėl laiptinės tapo erdvios ir šviesios. Renovacijos metu buvo padidinti tambūrai, įrengtos naujos pašto dėžutės ir lauko durys su magnetinėmis-kodinėmis spynomis. Po modernizacijos gerokai pakilo butų kainos šiame name.

„Ant namo sienos sukabinome šviestuvus, kurie sutemus patys užsidega ir šviečia visą naktį, taip pat parengėme kiemo sutvarkymo projektą, pagal kurį bus atnaujintas šaligatvis, praplėsta automobilių aikštelė. Šalia Vilniaus g. 24 daugiabučio šiuo metu renovuojami dar du namai, laukiame darbų pabaigos, tuomet tvarkysime gerbūvį. Renovacijos metu surinkome visą metalą, pridavėme jį ir gavome 8500 Eur. Šiuos pinigus bendru sutarimu investuosime į kiemo sutvarkymą“, – pasakoja G. Mockus.

Pašnekovas džiaugiasi, jog šio namo pozityvus renovacijos pavyzdys įkvėpė atsinaujinti ir kaimynus.

„Mūsų namo renovacijos sėkmę pamatę kaimynai, Vilniaus g. 26 namo gyventojai, irgi panoro modernizuoti savo daugiabutį. Atėjo manęs prašyti, kad imčiausi administruoti ir jų namo renovaciją. Dabar esu ir šio namo pirmininkas, jam Aplinkos projektų valdymo agentūra jau patvirtino investicinį modernizacijos planą“, – pasakoja G. Mockus.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus ne tik gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.