Šio daugiabučio renovaciją administravusios įmonės vadovas Antanas Barvydis pasakoja, kad gyventojai adekvačiai vertino susidariusią situaciją ir name nebuvo butų savininkų, besąlygiškai prieštaraujančių planuojamam kompleksiniam daugiabučio atnaujinimui. Priimti sprendimą atnaujinti namą paskatino neišvengiamos nuolatinės išlaidos fasado remontui arba jo aptaisymui apsauginėmis konstrukcijomis. Nuo daugumos butų savininkų balsais priimto sprendimo momento 2018 m. prasidėjęs daugiabučio atnaujinimo procesas buvo vykdomas sklandžiai bei be didelių iššūkių. Projekto įgyvendinimas buvo užbaigtas 2021 m. kovo mėnesį.

„Raudonų plytų mūrinis namo sienos buvo smarkiai paveiktos atmosferos, ypač viršutiniuose aukštuose. Todėl byrančių plytų sienų remontas buvo neišvengiamas. Mes, kaip namo bendrojo naudojimo objektų administratorius, avarinės būklės sienų būtinajam sutvarkymui pasiūlėme alternatyvą – viso daugiabučio kompleksinio atnaujinimo (modernizavimo) projektą. Gyventojai turėjo dilemą: ar investuoti 40 tūkst. Eur ir suremontuoti tik byrantį fasadą, ar pasirinkti didesnes investicijas, tačiau renovuoti visą namą. Nugalėjo nuomonė, kad reikia dalyvauti Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programoje ir visapusiškai atnaujinti pastatą pasinaudojant valstybės parama“, – teigia A. Barvydis.

1976 metais pastatytas 5 aukštų daugiabutis išsiskiria savo architektūra, nemažos kvadratūros butais neįprastai dideliais balkonais. Mikrorajonas, kuriame yra šis daugiabutis, šiek tiek nutolęs nuo miesto ir jame jau buvo atnaujinti trys nedideli namai. Tai paskatino gyventojus toliau gražinti savo gyvenamąją aplinką ir keisti viso mikrorajono veidą. Butų savininkus prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos taip pat motyvavo itin didelės šildymo sąnaudos.

Modernizuojant daugiabutį buvo ne tik atnaujintas namo šilumos ūkis - pertvarkytas šilumos punktas ir šildymo bei karšto vandens tiekimo sistemos, bet ir dezinfekuota bei išvalyta vėdinimo sistema. Vėdinimo sistemos atnaujinimas – itin svarbi priemonė, padedanti užtikrinti nuolatinę oro apykaitą patalpose. Tinkama oro cirkuliacija būtina, siekiant išvengti drėgmės kaupimosi ir pelėsio susidarymo. Pelėsis patalpose gadina ne tik patalpų estetiką, bet gali lemti ir sveikatos problemų atsiradimą.

Kompleksinės renovacijos metu buvo atlikti visi būtinieji atitvarų šilumines savybes gerinantys darbai - apšiltintas stogas uždengiant nauja sutapdinta danga, apšiltintos fasado sienos ir cokolis, įstiklinti visi balkonai, pakeisti seni langai butuose ir bendrojo naudojimo patalpose, pakeistos įėjimų į laiptines ir rūsius durys. Gerinant namo išorę atstatytos nuogrindos, atnaujinti įėjimo laiptai bei stogeliai.

Prisidėjo ir savivaldybė

Renovavus daugiabutį pavyko pasiekti 72,4 proc. skaičiuojamųjų energijos sąnaudų sumažėjimą. Į aplinką išskiriamų kenksmingų CO2 dujų kasmet bus išmetama net 91,27 tonų mažiau. Daugiabučio energinio naudingumo klasė iš E pakilo į B. Antano Barvyžio teigimu, šiluminės energijos sutapymai, lyginant su prieš tai buvusiais metais prieš renovaciją, dabar siekia 60 proc.

Neapsiribodami po gyvenamojo namo atnaujinimo savivaldybės skiriamu finansavimu esamos namo aplinkos bei infrastruktūros sutvarkymui, butų savininkai papildomai prie šių darbų prisidėjo ir savo lėšomis. Bendru sutarimu su gretimo namo savininkais imtasi iniciatyvos praplėsti automobilių stovėjimo aikštelę. Šių bendrų darbų rezultatas – nauja 16 vietų automobilių aikštelė.

„Mažeikių savivaldybėje yra patvirtinta ir veikia daugiabučių namų kiemų, pravažiavimo kelių dangų atnaujinimo ir automobilių stovėjimo aikštelių didinimo programa su daliniu gyventojų prisidėjimu – 25 proc savo gyvenamosios aplinkos sutvarkymo darbų vertės apmoka namo gyventojai. Šia galimybe po renovacijos pasinaudojo ir Tylioji g. 10 esančio daugiabučio gyventojai su kaimynais, todėl pasikeitė viso mikrorajono gyvenamoji aplinka. Dabar gyventojai džiaugiasi ne tik šiluma būstuose, naujomis namo sienomis, bet ir sutvarkyta aplinka“, – sako A. Barvydis.

Patirtis sklinda iš lūpų į lūpas

Anot A. Barvydžio, gyventojai džiaugiasi tiek atnaujintu daugiabučiu, tiek ir pagerėjusia gyvenamąja aplinka, o ypač tuo, kad pakilo jų nekilnojamojo turto vertė.

„Manau, jog pagrindinė Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programos sėkmės paslaptis – gerieji renovacijos pavyzdžiai. Žmonės mato atnaujintus daugiabučius, kalba su jų gyventojais, dalinasi informacija, kas pasikeitė, kokie sutaupymai ir kaip pagerėjo gyvenimo kokybė. Tai išgirdus kiekvienas žmogus taip pat pradeda svarstyti, kad reikėtų renovuoti daugiabutį, kuriame gyvena. Nors Tylioji g. yra toliau nuo miesto centro, gyventojai čia aktyvūs – šiuo metu renovuoti 4 namai iš 13, dar dviejų savininkai yra užsakę investicinius planus ir jau laukia 9-ojo kvietimo“, – pasakoja daugiabučių modernizaciją administruojančios įmonės vadovas.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja „Metų renovacijos projekto“ rinkimuose, kuriuos inicijuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus ir laimėtojų paskelbimas vyks balandžio mėn.

Prieš atiduodant savo balsą, APVA rekomenduoja susipažinti su kiekvienu projektu atskirai ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti jo energetinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus) bei projekto privalumus ne tik gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Nors graži daugiabučio išvaizda po atliktų darbų ir mažesnės šildymo sąskaitos svarbu, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai prisideda tiek prie gyventojų gerovės kūrimo, tiek prie ekonomikos konkurencingumo stiprinimo ir šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.