Platus maisto pasirinkimas parduotuvėje greitai išlepina pirkėją. Esame įpratę kiekvieną dieną gauti būtent tai, ko tą minutę trokštame. Bet įvairiais maisto produktais nukrautos lentynos akimirksniu gali praryti laiką ir energiją. Vienintelė išeitis – paruošti namų darbus ir prieš keliaujant į prekybos centrą tiksliai žinoti, pagal kokius kriterijus išsirinkti geriausią prekę.
„Žvejojame“ žuvį parduotuvėje: kokį laimikį parnešti vakarienei
© Shutterstock nuotr.

Tos pačios taisyklės galioja ir renkantis žuvį. Žuvies produktų lentynos dažniausiai būna išsibarsčiusios po visą prekybos centrą – galime rinktis iš šaldytų žuvies gaminių, rūkytų, vytintų ar namo grįžti parduotuvėje „sužvejojus“ visą šviežią, ką tik iš tvenkinių atvežtą gyvą žuvį. Tačiau daugeliu atveju nuo jūsų pasirinkimo priklauso ne tik patiekalo skonis, bet ir nauda sveikatai.

Liesa ar riebi

Vis daugiau žmonių pasaulyje susirūpina savo svoriu ir, vengdami nutukimo, verčiau renkasi liesą žuvį. Tokia tendencija pastebima ir lietuvių vartojimo įpročiuose.

Daugelis lieknėjimo programų pataria riboti savo mitybos racione suvartojamų riebalų ir angliavandenių kiekį ir palikti jame tik baltymais gausius produktus. Tačiau sveikos mitybos specialistai rekomenduoja valgyti subalansuotus patiekalus, gausius ir kokybiškų baltymų, ir kokybiškų riebalų. Taigi, valgant liesą žuvį rekomenduojama ją patiekti kartu su kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jūrinė ar gėlavandenė

Išsiaiškinus, kokia žuvis, riebi ar liesa, atsidurs ant vakarienės stalo, lieka nuspręsti, į kurį parduotuvės skyrių eiti – jūrinių ar gėlavandenių žuvų. Nors jūros produktai daug kam vis dar siejasi su egzotika, vertėtų išlikti budriems ir pirmiausia ieškoti naudos sveikatai.

Laisvai vandenyse plaukiojančių žuvų mitybos niekas nekontroliuoja. Taigi, jei plėšri žuvis praryja pesticidais ir kitomis pavojingomis medžiagomis užterštą žuvį, teršalai patenka ir į plėšriąją, kuri gali atsidurti ant žmonių stalo.

„Reikia pripažinti, kad nekontroliuojamoje teritorijoje gyvenančiose jūrinėse žuvyse gali atsirasti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų likučių, chloro organinių junginių, dioksinų,“ – įspėja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius prof. Dr. Rimantas Stukas.

Tuo tarpu tvenkiniuose ekologiškai auginamų žuvų mityba kontroliuojama, jos maitinamos daugiausia tik ekologiškais pašarais, todėl šių žuvų, karpių, amūrų, lydekų, lynų, eršketų, plačiakakčių, upėtakių, karosų ir kitų, mėsa yra švari ir saugi vartoti.

Šviežia ar apdorota

Kitas svarbus aspektas, renkantis žuvų produktus – žuvies paruošimo būdas. Europos Komisijos 2016 metais atlikti žuvies ir akvakultūros produktų vartojimo tyrimai atskleidė, kad Lietuvoje populiariausia rūkyta žuvis. Vis dėlto, šis pasirinkimas nėra palankiausias sveikatai, nes rūkytoje žuvyje yra labai daug druskos.

„Žuvies produktai ir taip turi labai daug skoninių savybių, todėl papildomo sūdymo reikėtų vengti. Didelis kiekis druskos maiste žmogaus organizme sulaiko skysčius, o tai nėra sveika. Kartais žmonės skundžiasi, kad atsikėlus ryte svarstyklės rodo dviem kilogramais daugiau nei prieš užmiegant, tačiau šie du papildomi kilogramai ir atsiranda dėl to, kad organizme užlaikomi skysčiai. Stebėdamas save ir savo mitybą, žmogus gali daug ką atrasti,“ – komentuoja R. Bogušienė.

Tuo tarpu namuose orkaitėje paruošę tvenkiniuose išaugintą šviežią žuvį neapsiriksite. Gaminimo procesas neužims daug laiko, o rezultatas bus malonus gomuriui.

„Tereikia žuvį apšlakstyti citrinos sultimis, įdėti juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių, tarkime, raudonėlio. Taip paruoštą žuvį įsukus į foliją ar kepimo popierių ir iškepus orkaitėje be jokios papildomos druskos, gausime skanų ir sveiką patiekalą,“ – patiekalų idėjomis dalijosi sveikos mitybos ekspertė.

Užsakymo nr.: PT_76610135

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Lietuviai „užsikrėtė“ dizainerių kurtų taurių manija: labiausiai apsimoka įsigyti vasarą

Kaip pastebi prekybininkai, Lietuvoje žmonės kasmet vis daugiau investuoja į kokybiškesnius...

„Mantinga“ rekordas: beveik po sumuštinį kiekvienam Lietuvos gyventojui

Greitas gyvenimo tempas bei vasaros kelionės augina ir paruošto vartoti maisto paklausą....

Viskas, ko reikia vasariškam ledinės kavos ritualui namuose

Ateina metas, kai skaniausią pasaulyje gėrimą norisi ragauti šaltą. Ne, kalba eina tikrai...

Kaip įsirengti tobulą lauko virtuvę

Jei esate tikras keraminėje kepsninėje ruošto maisto mylėtojas ir pavargote nešioti maisto...

Vasaros eksperimentai kepsninėje: restorano „Lokys“ šefės kankorėžių sirupe marinuotos šernienos šašlyko receptas pagal dvariškas tradicijas

Šiltasis sezonas – puikus metas paragauti žvėrienos. Nors dėl jos tvirtumo gali atrodyti kitaip,...

Top naujienos

Karo ekspertai: fiksuojami sunkiai suprantami Rusijos pajėgų veiksmai Kryme prasideda medžioklės sezonas (1)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai feisbuke antradienio...

Kreivys apie baisiausią dieną Lietuvos elektros energetikos istorijoje: įvyko paradoksali situacija (7)

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad rekordinė elektros kaina „ Nord Pool “ biržos...

Įvardijo, kiek ilgai laikysis aukštos elektros kainos: liberalizaciją atidės iki rinkimų

Aukštos elektros energijos kainos gali laikytis iki 2024 metų, sako energetikos viceministrė Inga...

Prabilo apie kosmines elektros kainas: Lietuvą apiplėšinėja, o Landsbergis su Kreiviu toliau miega (21)

Opoziciniai socialdemokratai užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir energetikos...

Žiniasklaida: po Blinkeno klausimo Lavrovas tylomis paliko salę JAV perspėjimais patikėjo tik Baltijos šalys ir JK (9)

JAV politinė vadovybė apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino planus pulti Ukrainą sužinojo...

Karas Ukrainoje. „Žemė degs po okupantais“: okupuotame Melitopolyje – stiprus sprogimas rusų okupantai pranešė apie uždarytą Krymo tiltą – turi planą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino laikinai okupuoto Krymo gyventojus nesiartinti...

Rusijos teritorijoje sprogo sunkvežimis su kariškiais

Su Ukraina besiribojančioje Rusijos Kursko srityje sprogo sunkvežimis „Kamaz“ su...

Dmitrijus Gordonas paviešino vaizdo įrašą, kuriame Lolita įžeidinėja ukrainiečius: ją apsėdo velnias (1)

Ukrainos žurnalistas, TV laidų vedėjas Dmitrijus Gordonas parodė vaizdo įrašą su Mukačeve...

Vienas lankomiausių Lietuvos turizmo objektas užveria vartus Rusijos piliečiams: numatytos vos dvi išimtys Skaitytojų apklausa dėl kitų Lietuvos lankytinų objektų (2)

Europoje vis dažniau pasigirsta iniciatyvų nebeįsileisti Rusijos turistų į lankomiausius šalių...

Vairuotojai prieš akis pralėkė „skraiduolis“ – paspirtukas išniro tarsi iš niekur

Daugiausiai skaitau istorijas, kurios susijusios su automobilių vairuotojais. Tačiau mano matyta...