Kodėl gyvenimas ne visada būna teisingas? Kokios magiškos jėgos slypi už, regis, paprastų reiškinių? Ir kodėl pasaulis prasideda nuo Biržų? Būtent šiame Šiaurės Lietuvos mieste užgimė naujas ir Lietuvoje unikalus reiškinys – mikroistorinės vakarienės, kurių metu valgių skanavimas yra derinamas su mikroistorijų pasakojimu ir žmogiškos būties paslapčių gvildenimu.
Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Istorijos, įdomesnės už Radvilas

Viena iš pirmųjų mikroistorinių vakarienių Biržuose vyks vasario 23 d. Kvietime skelbiama, jog svečiai mėgausis teatrališku gero maisto ir nesumeluotų istorijų ritualu. Per skirtingus Biržų krašto patiekalus ir gėrimus bus siekiama daugiau sužinoti apie gyvenimą, patį save ir, žinoma, Biržus. Mikroistorines vakarienes organizuoja Rinkuškių restoranas „Alaus kelias“, garsėjantis dinamiškomis ekskursijų programomis ir stipria Biržų krašto virtuve.

„Biržus visi yra įpratę sieti su Radvilomis, tačiau tikrasis miesto veidas atsiskleidžia per kitokias – gyvas, neakademines, o dažnai ir mistiškas - istorijas”,- teigia vienas iš restorano savininkų Sigitas Kalkys: „Neįtikėtina, kiek mistiškų istorijų įvyko Biržuose, kuris šia prasme nenusileidžia net ir garsiajam Twin Peaksui”.

Mikroistorinių vakarienių metu biržiečių istorijos yra derinamos su unikaliais biržietiškais patiekalais ir gėrimais, tokiu būdu sukuriant unikalią gastronominių ir dvasinių įspūdžių dinamiką. „Dirbdami petys į petį su restorano šefais ir garsiais miestelio pasakoriais, svečiams parengėme kelionę po naujus prasmių ir skonių pasaulius”, – pasakojo S. Kalkys.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Už mažų įvykių – didelės prasmės

Degustuodami nekasdieniškus biržietiškus patiekalus (pasirinkimo netrūks net veganams!), vakarienės svečiai atsidurs sau neįprastose situacijose ir atras netikėtus atsakymus į pamatinius gyvenimo klausimus.

„Pavyzdžiui, vakarienės metu kalbėsime apie legendinį žirgą Pupsį, kurį 1999-aisiais pasiglemžė negailestinga biržietiška smegduobė”,- vieną iš vakarienės temų pristatė renginio organizatorė Ramunė Gelažnykaitė: „Tačiau tuomet objektyvą atsuksime į žmogų, primindami stebuklingą žmogaus gebėjimą išsaugoti ir branginti atminimą tų, kuriuos likimas skriaudė nepelnytai”.

Panašiai ir kitos biržietiškos istorijos vakarienės metu bus susietos su pamatiniais žmogiškos būties klausimais ir „skoniais”. Visgi, paprašyti atskleisti vakarienės meniu iš anksto, organizatoriai išlieka paslaptingi. Ant biržietiškos duonos jie žada užtepti „įmintų visatos dėsnių” užtepėlės. O biržetišką sriubą pagardinti „lietuviškos dvasios nepalaužiamumo” prieskoniais.

Vakarienė restorane
Vakarienė restorane
© Organizatorių nuotr.

Išbandė su žurnalistais

Vasario 23 d. Rinkuškiuose vyks jau antroji tokio pobūdžio mikroistorinė vakarienė. Pirmąkart toks renginys buvo organizuojamas praėjusių metų lapkritį, kuomet biržietiškais patiekalais ir istorijomis buvo vaišinami garsūs šalies žurnalistai, visuomenės veikėjai ir kelionių agentūrų atstovai. Įspūdžius iš šio renginio Delfi aprašė čia.

„Netikėtu vakarienės formatu pavyko sušildyti net ir visko mačiusius ir pasaulį išmaišiusius svečius, todėl mikroistorines vakarienes nutarėme paversti reguliariu reiškiniu Biržų miesto gyvenime”, – tvirtino Sigitas Kalkys: „Vienu metu maitinant ir žmogaus sielą, ir skrandį, galima sukurti kai ką stebuklingo, todėl kviečiu nepasididžiuoti, atvykti į Šiaurės Lietuvą ir iš naujo susipažinti su Biržų kraštu, kurį mes su pagarba vadiname lietuviškuoju Twin Peaksu”.

Vasario 23 d. Biržuose vyksiančios vakarienės organizatoriai žada ir vėl suderinti šešias unikalias Biržų mikroistorijas su šio krašto virtuvės tradicijomis. Mikroistorinės vakarienės metu bus galima mėgautis pažinimo ir neįmintų visatos dėsnių skoniu, atstatyto teisingumo skoniu, šypsotis verčiančios politikos skoniu, kitoniškumo ir azarto skoniu, nepasidavimo ir pergalingų idėjų skoniu bei nesuvaržytos laisvės ir jaunystės skoniu. „Alaus kelio“ restoranas žada, kad didelio pasisekimo sulaukusi Mikroistorinė vakarienė taps tradiciniu renginiu, kuris į Biržų kraštą ir ateityje vilios turistines gurmanų grupes iš visos Lietuvos.

Mikroistorinės vakarienės premjera vyks vasario 23 dieną 19:30 val. restorane „Alaus kelias“, adresu Alyvų g. 8, Biržų k., Biržų raj.. Staliukų rezervacija telefonu +37065952526.

Užsakymo nr.: PT_77202879

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Lietuvių vasaros atradimas: sukūrė termodubenį, neleidžiantį nei atvėsti šašlykui, nei sušilti šaltibarščiams

Tikra vasara neįsivaizduojama ne tik be saulės ir vandens pramogų, bet ir be ypatingų akimirkų,...

Virtuvės aristokratai: kodėl gaminti maistą namuose Lietuvoje vėl tampa madingiau nei eiti į restoraną

Restoraninės kultūros ištakos siejamos su Prancūzijos revoliucija. Iki revoliucijos geriausi...

Vilniuje – tikri Meksikos skoniai ir egzotiškos patirtys

Ryškiaspalviai karnavalai, gausybė emocijų ir prisiminimai apie kasdien šildančią saulę po...

Iš kartos į kartą: „Tramontina“ – gardaus maisto kokybės garantija

Niekas neprilygs gardžiam maistui, paruoštam naudojant kokybiškus ir gražius indus su patogiais...

Lietuvos didikų virtuvė – ne prastesnė nei senosios Europos elito

„Lietuviški patiekalai nėra nuobodūs“ – sako pasaulyje gerai žinomos kulinarijos ir...

Top naujienos

Delfi PliusJelizaveta Dako, Dmitrijus Semionovas

Rusijos politologas sudėliojo scenarijų dėl Suvalkų koridoriaus: Baltijos šalims jis labai nepalankus (4)

„Negalima atmesti, jog galutinai įklimpęs Ukrainoje, Putinas bandys įgyvendinti tai, kas pagal...

Verslas PliusAistė Žebrauskienė

Palūkanų augimas gali pateikti staigmenų: ekonomistai neatmeta NT kainų korekcijos

Lietuvoje toliau sparčiai auga nekilnojamojo turto (NT) kainos , Vilniuje gegužės mėn. metinis...

Amerikiečius nušlavę lietuviai įspūdingai žengė į pasaulio trijulių čempionato pusfinalį

Iš Vilniaus „Riviles“, Šakių „Gulbelės“ ir „Jeddah“ atstovų sudaryta Lietuvos 3x3...

Kaitra Lietuvoje tęsis: vieną dieną sinoptikai žada net 34 laipsnių karštį

Sekmadienio naktį dangus bus giedras. Dvelks silpnas rytų, pietryčių vėjas. Iki ryto oras spės...

Švytinti pasaulio čempionė Meilutytė: emocijos kalba pačios už save specialiai „Delfi“ iš Budapešto (1)

Rūta Meilutytė auksiniu akordu užbaigė pasaulio plaukimo čempionatą Budapešte. Prie iškovotos...

Motiejūnas Prancūzijos čempionu netapo – lemiamą dvikovą „Monaco“ pralaimėjo po pratęsimo

„ Monaco “ atstovaujantis Donatas Motiejūnas liko be Prancūzijos čempiono titulo. Lemiamose...

Profesorius Mažeikis: Rusija yra iracionali šalis, todėl galima tikėtis dešimčių rūšių provokacijų (1)

Rusija grasina Lietuvai dėl nutrūkusio prekių, kurioms taikomos sankcijos, tranzito į...

Delfi Plius

Putinas seniai nekenčia Lukašenkos: norėjo nuversti ir susivaldė tik dėl vienos priežasties (3)

V. Putinas seniai nekenčia A. Lukašenkos ir kūrė planus, kaip 2020 metais vykusiuose Baltarusijos...

Karas Ukrainoje. Meras: Sjeverodoneckas visiškai okupuotas Rusijos, perspėja mieste likusius ukrainiečius (4)

Ukrainai buvo suteiktas kandidatės į Europos Sąjungos nares statusas ir tai, anot šalies...

Delfi PliusGiedrė Balčiūtė

Su šia liga susiduria apie pusę visų vyrų: paūmėjimą dažnai išprovokuoja ir lytiniai santykiai (1)

Skausmai pilvo apačioje, apsunkintas šlapinimasis, maudimas tarpvietėje, sėklidėse, varpoje,...