Pasak už gamybą atsakingo „Mantinga“ vykdomojo direktoriaus Vytenio Kupsto, paprastai sumuštinių gamybos apimtys kasmet išauga apie 15 proc., o vasaros laikotarpiu jos šokteli beveik ketvirtadaliu.

„Švieži atvėsinti ir šaldyti sumuštiniai yra vienas populiariausių gaminių ištisus metus. Jų šiuo metu gaminame net 75 skirtingas rūšis. Pirmasis rekordas pasiektas pernai liepą, o šiais metais tuo pačiu laikotarpiu pagaminome dar daugiau – net 2,14 mln. sumuštinių“, – komentuoja V. Kupstas.

Remiantis „Mantinga“ duomenimis, Lietuvoje populiariausias yra „Žalgirio sumuštinis“ su vištienos kebabo mėsa, marinuotais agurkais ir sūriu.

„Pastebime, kad Lietuvos gyventojai labiausiai mėgsta sumuštinius su mėsa, tačiau sparčiai populiarėja naujų skonių užkandžiai – pavyzdžiui, vegetariški sumuštiniai su mocarela ir pomidorais, sumuštiniai su poliarine duonele ar visagrūde duona, kesadilijos su įvairiais įdarais bei pagardais“, – vardija pašnekovas.

Sumuštinių populiarumą lemia ne vien greitas gyvenimo tempas, kai žmonėms norisi nesugaištant laiko greitai užkąsti, pasirenkant šviežią ir maistingą užkandį, bet ir vasaros kelionės.

„Sumuštiniais užkandžiaujama tiek pakeliui stabtelint degalinėse, tiek ir poilsiaujant gamtoje. Taip mūsų kalboje atsirado naujas veiksmažodis „sumuštiniauti“, – sako V. Kupstas.

Šiuo metu „Mantinga“ gaminamų šviežių sumuštinių asortimentą sudaro šaldyti sumuštiniai, atvėsinti trikampiai sumuštiniai, submarinai bei kiti sumuštiniai. Didžioji dalis sumuštinių – apie 70 proc. – parduodama Lietuvoje, 30 proc. eksportuojama į kitas šalis.