„Bulvės turi daug naudingų savybių – jose gausu kompleksinių angliavandenių, įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų: kalio, fosforo, kalcio, geležies. Taip pat – skaidulų. Istoriškai bulvės dažnai atsidurdavo lietuviškoje virtuvėje ir iki šiol ši daržovė siejama su daugeliu tradicinių mūsų kulinarinio paveldo patiekalų. Žinoma, vien tik jomis užpildyti mitybos raciono nereikėtų, tačiau bulvės puikiai dera kartu su kitomis daržovėmis: žiediniu kopūstu, brokoliais ar morkomis. Iš šių daržovių iškeptas apkepas – skanus ir sveikatai palankus receptas, kurį tiesiog būtina įtraukti į savaitinių patiekalų valgiaraštį“, – sako dr. E. Gavelienė.

 Laidos komanda

Laidos metu vedėja L. Rimgailė pirmoji paragavo traškaus kulinarijos ekspertės L. Barčaitės iškepto daržovių apkepo: „Nors nesu didelė bulvių mėgėja, turiu pripažinti, kad šio apkepo skonis mane maloniai nustebino. Tai – sveikesnė alternatyva tradiciniam bulvių plokštainiui, todėl rekomenduoju šį receptą išbandyti net ir bijantiems riebių patiekalų. Artėjanti Kovo 11-oji – puiki proga nustebinti šeimą ar draugus išskirtiniais patiekalais.“

Edukacinės laidos visai šeimai „Rinkis Sveikiau“ per DELFI TV rodomos kartą per mėnesį, o jų metu žiūrovai ir toliau išvys charizmatiškąją laidos vedėją L. Rimgailę, vertingomis žiniomis apie mitybą besidalijančią gydytoją dietologę dr. E. Gavelienę ir kaskart vis kitus sveikatai palankius receptus pristatančią „Rimi“ kulinarijos ekspertę L. Barčaitę.

 Liucina Rimgailė

Ketvirtąjį edukacinės laidos „Rinkis sveikiau“ epizodą kviečiame stebėti jau kovo 10 d., 19 val. per DELFI TV.

Netradicinis kugelio be bulvių receptas:

Jums reikės:

  • 500 g bulvių
  • 200 g morkų
  • 100 g brokolių
  • 180 g žiedinio kopūsto
  • 100 g svogūno
  • 60 g natūralaus jogurto
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 100 g speltos miltų
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Aliejaus patepimui

Kaip pasigaminti:

Bulves, morkos, svogūnus, brokolius ir žiedinį kopūstą sutarkuokite burokine tarka. Į masę įdėkite kiaušinį, jogurtą, miltus ir prieskonius. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į kepimo indą, pateptą aliejumi. Kepkite orkaitėje 175 °C apie 40 min, kol gražiai apskrus. Skanaus!

Mažmeninės prekybos tinklas „Rimi“ šiuo metu Lietuvoje turi 79 parduotuves, išsidėsčiusias įvairiuose mūsų šalies miestuose ir miesteliuose, o taip pat elektroninės prekybos parduotuvę Rimi.lt. Visų jų veikloje pirkėjai kasdien gali matyti, kaip bendrovė praktiškai įgyvendina savo tvarumo strategiją, kurios pagrindinės kryptys yra šios: lokalumas, aplinkosauga, sveikata, įvairovė ir kokybė. Šios kryptys atitinka Jungtinių Tautų Darnaus vystymosi tikslus, kuriuos globaliu ir lokaliu mastu kartu įgyvendina valstybės, verslo ir nevyriausybinio sektoriaus organizacijos. Sveikatos kryptyje „Rimi“ skatina Lietuvos žmones maitintis sveikatai palankiau: šiam tikslui kartu su Delfi rengia edukacinę laidą visai šeimai "Rinkis Sveikiau“ , o taip pat savo parduotuvėse siūlo platų sveikatai palankių produktų pasirinkimą, pažymėtą „Rinkis sveikiau“ ženklu. Jame daugiau nei 1300 maisto produktų, kuriuose daugiau skaidulų, pilno grūdo miltų, mažiau cukraus, druskos, riebalų be to, jie pagaminti be GMO ir sintetinių maisto priedų. Sveikatai palenkesni produktai parenkami pagal skirtingus kriterijus: atsižvelgiant į Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus „Rakto skylutės“ principus, Baltijos, Šiaurės šalių mitybos rekomendacijas ir Pasaulio sveikatos organizacijos sveikos mitybos gaires. Kviečiame detaliau susipažinti su „Rimi“ tvarumo ataskaita čia.