Didžiosios metų šventės, Kūčios ir Kalėdos, neatsiejamos nuo gausaus vaišių stalo. Be abejo, pagrindiniu smuiku virtuvėje groja žuvies patiekalai. Nors ant šventinio stalo galima atrasti įvairiais būdais paruoštos žuvies, tarp jų ir rūkytos ar vytintos, kiekviena šeimininkė įvertina šviežios žuvies naudą ir skonį. Mitybos specialistai rekomenduoja valgyti daugiau karpinių šeimos žuvų, nes šios maistinėmis savybėmis lenkia net brangias jūrines žuvis.
Karpinės žuvys: kuo jos naudingos mūsų sveikatai?
© Shutterstock

Karpis, amūras, lynas ar plačiakaktis mūsų kraštuose laikomos įprastomis žuvimis, tinkančiomis ir ant kasdienio, ir ant šventinio stalo. Laukdamos svečių, šeimininkės dažnai ruošia kimštą žuvį, o įprastai vakarienei puikiai tinka troškinta, garinta ar gabalėliais kepta šviežia žuvis. Nepaisant to, kad žuvis – skanus ir vertingas produktas, tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vartoja per mažai. Dauguma sveikos mitybos specialistų jos į valgiaraštį rekomenduoja įtraukti bent 2-3 kartus per savaitę. „Rekomendacijų yra įvairių, yra šalių, kuriose žuvį valgo kasdien. Aš sakyčiau bent vieną kartą riebios žuvies ir bent porą kartų baltos žuvies per savaitę reikėtų suvalgyti,“ – pataria mitybos specialistė, organizacijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, Vaida Kurpienė.

Žinoma, žuvis žuviai nelygu. Svarbu pasirinkti tokią, kuri aprūpins organizmą svarbiausiomis maistinėmis medžiagomis ir, tuo pačiu metu, bus universali, patiks ne tik gurmaniško skonio mėgėjams. Daugelis karpinių žuvų lietuviams ranka pasiekiamos, tai – pagrindinės lietuviškų žuvininkystės ūkių augintinės. Kadangi jų ūkiuose išauginama daug, šviežios žuvys palyginti pigios ir prieinamos net mažesnes pajamas gaunantiems. Be to, puikiai tvenkiniuose prisitaikę gyventi karpiai, amūrai ar plačiakakčiai maitinami tik kruopščiai atrinktais pašarais, galima neabejoti dėl jų mėsos kokybės.

Labai svarbus karpinių žuvų pranašumas prieš kitų rūšių žuvis – palyginti nedidelis kalorijų kiekis, bet tuo pat metu nemaža omega-3 riebiųjų rūgščių koncentracija. 100 g. karpio, amūro ar plačiakakčio mėsos turi tik vos daugiau nei šimtą kalorijų, taigi, šios pusiau riebios žuvys – puikus pasirinkimas nusprendusiems sulieknėti. Be to, suvalgius tik 150 g. karpio, žmogaus organizmas pasisavina dviejų dienų omega-3 riebiųjų rūgščių dozę. Šios rūgštys padeda skaidyti žmogaus kūno riebalus, naikina blogąjį cholesterolį kraujyje, geriną odos būklę. Ypač svarbu pakankamą šių rūgščių kiekį gauti tiems, kuriuos kankina širdies ir kraujagyslių ligos.

Taigi, planuojant, kuo pavaišinti susirinkusius svečius, verta įsigyti pakankamai šviežios žuvies, kuri būtų ir skani, ir palanki sveikatai. Jei mėgstamiausio recepto dar neturite, siūlome išbandyti keletą netradicinių patiekalų, kurių puikų skonį dar ilgai girs artimieji.

Šampane troškintas karpis

Reikės:

  • 2 kg. karpio,
  • 250 ml. šampano,
  • 125 g. pievagrybių,
  • 150 g. sviesto,
  • 250 g. grietinės,
  • 2 kiaušinių trynių,
  • šaukšto miltų,
  • druskos.

Paruošto karpio gabalus sudėti į troškintuvą, apipilti šampanu ir troškinti. Grybus nuplauti, supjaustyti ir pakepti svieste, užpilti pasūdytos, su miltais sumaišytos grietinės. Grybams baigiant troškintis supilti išplaktus trynius. Kai išgaruos šampanas, žuvį apipilti grybų padažu ir 10 minučių kepti orkaitėje.

Troškintas karpis su riešutais

Reikės:

  • 120 g. graikinių riešutų branduolių,
  • 1 kg. karpio,
  • po 120 g. svogūnų ir sviesto,
  • 70 g. pomidoro padažo,
  • 100 g. paruoštų grybų,
  • 80 g. vandens,
  • 200 g. grietinės,
  • 2 kiaušiniai,
  • petražolių lapelių,
  • maltų pipirų,
  • druskos.

Karpį nuskusti, pašalinti žiaunas ir perpjovus per nugarą išimti stuburo kaulą, vidurius, stambesnes ašakas. Galvos nupjauti nereikia. Žuvį iš vidaus pasūdyti, įtrinti pipirais. Svieste pakepinti smulkiai supjaustytus svogūnus, supilti pomidorų padažą, praskiestą trupučiu vandens, suberti sutrintus graikinius riešutus, susmulkintas petražoles, supjaustyti grybus. Karpį įdaryti šia mase ir užsiūti. Užpilti vandeniu ir troškinti apie 25-30 min. Baigiant supilti kiaušinių ir grietinės plakinį, pasūdyti ir dar šiek tiek patroškinti. Patiekti karštą su virtomis bulvėmis.

Užsakymo nr.: PT_76697391

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
5.0000

Lietuviai „užsikrėtė“ dizainerių kurtų taurių manija: labiausiai apsimoka įsigyti vasarą

Kaip pastebi prekybininkai, Lietuvoje žmonės kasmet vis daugiau investuoja į kokybiškesnius...

„Mantinga“ rekordas: beveik po sumuštinį kiekvienam Lietuvos gyventojui

Greitas gyvenimo tempas bei vasaros kelionės augina ir paruošto vartoti maisto paklausą....

Viskas, ko reikia vasariškam ledinės kavos ritualui namuose

Ateina metas, kai skaniausią pasaulyje gėrimą norisi ragauti šaltą. Ne, kalba eina tikrai...

Kaip įsirengti tobulą lauko virtuvę

Jei esate tikras keraminėje kepsninėje ruošto maisto mylėtojas ir pavargote nešioti maisto...

Vasaros eksperimentai kepsninėje: restorano „Lokys“ šefės kankorėžių sirupe marinuotos šernienos šašlyko receptas pagal dvariškas tradicijas

Šiltasis sezonas – puikus metas paragauti žvėrienos. Nors dėl jos tvirtumo gali atrodyti kitaip,...

Top naujienos

Karo ekspertai: fiksuojami sunkiai suprantami Rusijos pajėgų veiksmai Kryme prasideda medžioklės sezonas (1)

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai feisbuke antradienio...

Kreivys apie baisiausią dieną Lietuvos elektros energetikos istorijoje: įvyko paradoksali situacija (4)

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad rekordinė elektros kaina „ Nord Pool “ biržos...

Įvardijo, kiek ilgai laikysis aukštos elektros kainos: liberalizaciją atidės iki rinkimų pildoma

Aukštos elektros energijos kainos gali laikytis iki 2024 metų, sako energetikos viceministrė Inga...

Prabilo apie kosmines elektros kainas: Lietuvą apiplėšinėja, o Landsbergis su Kreiviu toliau miega (18)

Opoziciniai socialdemokratai užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį ir energetikos...

Žiniasklaida: po Blinkeno klausimo Lavrovas tylomis paliko salę JAV perspėjimais patikėjo tik Baltijos šalys ir JK (7)

JAV politinė vadovybė apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino planus pulti Ukrainą sužinojo...

Karas Ukrainoje. „Žemė degs po okupantais“: okupuotame Melitopolyje – stiprus sprogimas rusų okupantai pranešė apie uždarytą Krymo tiltą – turi planą

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino laikinai okupuoto Krymo gyventojus nesiartinti...

Po naujo COVID–19 atvejų šuolio nurodė, kur situacija prasčiausia

Per praėjusią parą nustatyti 2832 nauji COVID–19 atvejai, mirė trys žmonės, rodo...

Vienas lankomiausių Lietuvos turizmo objektas užveria vartus Rusijos piliečiams: numatytos vos dvi išimtys Skaitytojų apklausa dėl kitų Lietuvos lankytinų objektų (1)

Europoje vis dažniau pasigirsta iniciatyvų nebeįsileisti Rusijos turistų į lankomiausius šalių...

Dmitrijus Gordonas paviešino vaizdo įrašą, kuriame Lolita įžeidinėja ukrainiečius: ją apsėdo velnias

Ukrainos žurnalistas, TV laidų vedėjas Dmitrijus Gordonas parodė vaizdo įrašą su Mukačeve...

Laimingesnį gyvenimo etapą pradėjusi Meilutytė – apie depresiją, diskvalifikacijos dėmę ir karą (1)

„ Rūta Meilutytė ir teisė sustoti“ – taip straipsnį apie medalius vėl renkančią Lietuvos...