Augalingo sausio iššūkis, kviečiantis mėnesiui atsisakyti augalinės kilmės produktų, dažnai suprantamas kaip kvietimas, skirtas norintiems tapti vegetarais ir veganais. Tačiau augalinę mitybą atranda ir nenorintys visiškai atsisakyti mėsos: „Euromonitor International“ atlikta studija rodo, kad net 42 proc. vartotojų sąmoningai mažina gyvūninės kilmės produktų vartojimą ir į kasdieninė mitybą įtraukia vis daugiau augalinės kilmės produktų.
Augalinė mėsa
Augalinė mėsa
© Shutterstock

Į kintančias vartotojų preferencijas reaguoja ir gamintojai, kurdami naujus produktus ir gyvūninės kilmės produktų alternatyvas – jau yra sukurti augalinės pieno produktų, mėsos, žuvies produktų alternatyvos. Pasak Vilmos Kapočienės, „Nestlè Baltics“ Maisto verslo vadovės, vis daugiau žmonių nenori savęs apriboti tradicinėmis skirtimis ir mityboje ieško balanso. Tokia mityba vadinama „fleksitarine“ ir ją proporciškai dažniau renkasi Z kartos vartotojai – net 54 proc. Z kartos, lyginant su 34 proc. vadinamosios „baby boomers“ kartos, sąmoningai riboja mėsos vartojimą, tačiau jos visiškai neatsisako.

„Tokią Z kartos elgseną lemia didesnis rūpestis asmenine sveikata ir aktyvi pozicija klimato kaitos klausimais. Kaip pastebi mokslininkai, net ir nedidelis gyvūninės kilmės produktų vartojimo ribojimas gali prisidėti prie geresnės savijautos bei mažinti neigiamą gyvulininkystės poveikį klimato kaitai“, – sako V. Kapočienė.

Norintiems išbandyti augalinės kilmės produktus nebūtina iš naujo mokytis gaminti ar atsisakyti mėgstamų patiekalų, tereikia kai kuriuos ingredientus kūrybiškai pakeisti. V. Kapočienė dalinasi dviem tradiciškais receptais, kurie gali padėti atrasti „fleksitarinę“ mitybą net ir tiems, kurie neįsivaizduoja patiekalo be mėsos.

Vegetariškas piemenų pyragas

INGREDIENTAI:

- 2 pakuotės Garden Gourmet Sensational faršo

- 1,2 kg neluptų bulvių

- 150 g žirnių

- 150 g grybų

- 1 saliero stiebas

- 1 morka

- 1 svogūnas

- 1 česnako skiltelė

- 250 ml daržovių sultinio (iš 1/2 sultinio kubelio)

- 150–200 ml augalinio pieno

- 150 ml raudonojo vyno

- 100 g tarkuoto (veganiško) sūrio

- 50 g veganiško sviesto arba alyvuogių aliejaus

- 25 g miltų

- 2 šaukštai duonos trupinių

- 1 šaukštelis pomidorų tyrės

- 4 šakelės čiobrelių ir 2 šakelės rozmarino (arba po 1 arbatinį šaukštelį džiovintų)

- alyvuogių aliejaus kepimui

„Augalingi“ receptai mėgstantiems tradicinius mėsiškus patiekalus
© Organizatorių nuotr.

PARUOŠIMAS:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ℃. Bulves nulupkite ir supjaustykite vienodais gabalėliais. Virkite juos apie 20 minučių ir nusausinkite. Tuo tarpu augalinį pieną kartu su sviestu pakaitinkite, kol ištirps.

2. Sutrinkite bulves. Įmaišykite šiltą pieną ir sviestą ir maišykite, kol masė pasidarys vientisa. Laikykite košę šiltai uždengę dangčiu.

3. Gabalėliais supjaustykite česnaką, salierą, svogūną, morką ir grybus. Čiobrelius ir rozmariną smulkiai supjaustykite.

4. Susmulkintas daržoves su žolelėmis pakepinkite su šlakeliu aliejaus keptuvėje apie 5 minutes. Supilkite pomidorų tyrę ir šiek tiek pakepinkite.

5. Sudėkite Garden Gourmet Sensational faršą ir kepkite iki vientisos masės. Tada pabarstykite miltais ir leiskite šiek tiek pakepti. Užpilkite raudonuoju vynu, leiskite užvirti ir supilkite sultinį su žirneliais. Užvirinkite ir leiskite virti apie 5 minutes, kol susidarys šiek tiek tirštas maltos „mėsos“ mišinys. Jei reikia, pridėkite daugiau sultinio.

6. Supilkite mišinį į didelę kepimo formą ir ant jos paskleiskite bulvių košę. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir džiūvėsėliais. Kepkite pyragą orkaitėje apie 15 minučių, kol paruduos.

Kreminė daržovių sriuba su kukuliais

INGREDIENTAI:

1 pakuotė Garden Gourmet daržovių kukulių

- 250–300 g mišrių grybų (pvz., voveraičių, pievagrybių)

- 1 maža morka

- 1/4 pankolio svogūnėlio

- 1 mažas svogūnas

- 1000 ml daržovių sultinio (iš 1 sultinio kubelio)

- 150–200 ml (veganiškos) grietinėlės

- alyvuogių aliejaus kepimui

- kelių šakelių čiobrelių (papuošimui)

PARUOŠIMAS:

1. Morką, pankolį ir svogūną supjaustykite mažais gabalėliais. Grybus supjaustykite grubiai. Daržovių mišinį pakepinkite aliejuje, kol svogūnas taps skaidrus. Sudėkite sumaišytus grybus ir apkepkite.

2. Supilkite sultinį ir užvirinkite sriubą. Supilkite grietinėlę, išmaišykite, vėl užvirkite. Jei reikia, įberkite šiek tiek druskos.

3. Garden Gourmet daržovių kukulius apkepkite iš visų pusių su trupučiu aliejaus iki šviesiai rudos spalvos ir paskirstykite į sriubos dubenėlius ar lėkštes.

4. Samčiu supilkite sriubą su grybais ant Garden Gourmet kukulių ir papuoškite čiobreliais.

Reklama
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
4.0000

Skanu ir sveika: jūros dumblių suktinukas su daržovėmis

Jei galvojate, kad nebūna sotaus ir tuo pačiu lengvo patiekalo – labai klystate. Nori suktinukas...

„Ogmios mieste“ įsikūrusios „BOKA“ kepyklos asortimente – populiarusis Niujorkietiškas kruasanas

Niujorkietiškas kruasanas – tai kruasanas, dėl kurio galvas pamesti baigia ne tik Niujorko (kuris...

Gaivios Havajų salotos, idealiai tinkančios su vištiena, jautiena ar krevetėmis

Jei norite greitai paruošiamo, nekaloringo ir, žinoma, gardaus užkandžio ar garnyro pagrindiniam...

Poke bowl'as – Havajų skoniai vos per keliolika minučių

Madinga, išvaizdu ir, svarbiausia, be galo skanu – taip galima būtų apibūdinti iš Havajų...

„Augalingi“ receptai mėgstantiems tradicinius mėsiškus patiekalus

Augalingo sausio iššūkis, kviečiantis mėnesiui atsisakyti augalinės kilmės produktų, dažnai...

Top naujienos

Toliau narsto galimą informacijos nutekėjimą Bartoševičiui: vienas generalinės prokurorės veiksmas – labai keistas (2)

Seimo opozicija toliau renka parašus ir dar šią savaitę žada neeilinę Seimo sesiją dėl galimai...

Sąskaita už laiptinės elektrą išgąsdino ne juokais – tokių kainų nėra buvę (1)

Didelė elektros sąskaita gali pasiekti gyventojus ne vien už suvartojimą bute, bet ir už bendrų...

Bloomberg News

Dugnas dar nepasiektas: Kinija staiga pakeitė retoriką (3)

Staigus Pekino perėjimas nuo apgailestavimo iki grasinimo atsakomaisiais veiksmais dėl Jungtinių...

Įtempta Vilniuje dingusio 15-mečio paieška: savanoriai rado daugiau paauglio daiktų rastas telefonas ir banko kortelė (3)

Vilniuje tęsiama šeštadienį dingusio nepilnamečio Mykolo Davidonio paieška, prie jos prisidėjo...

Netikėtumas Alytuje: Kurtinaičio kompanija patiesė „Žalgirį“ (4)

Alytaus „Wolves“ (13-5) komanda pradžiugino savo sirgalius skambiausia šio sezono pergale...

Andrius Užkalnis

Užkalnio terapija (5) Stiprus rodiklis to, kaip jums sekasi: ką reiškia, jei erzina jaunimas? (2)

Iš visų dalykų, kurie mus naikina, pavydas yra viena toksiškiausių emocijų: po kaltės ir...

Darželyje – skandalas: viename iš didmiesčių tėvai atskleidė mokytojos aferą (1)

Darželinukų tėvai Šiauliuose atskleidė būrelio mokytojos aferą. Kelis mėnesius už...

Teisininkas įvertino keičiamą naujų butų įsigijimo tvarką: daugeliu atvejų pirkėjų apsaugai esminės įtakos ji neturės

Nuo kitų metų naują būstą bus galima pirkti tik visiškai baigtame pastate. Nuo 2024 metų sausio...

Laiku nepasitikrinę sveikatos vairuoti nebegalėsite: kai kuriems tikrintis teks kasmet (10)

Jau nuo kitų metų pradžios laiku nepasitikrinusieji sveikatos neteks vairuotojo pažymėjimo ....