Kad nereikėtų ilgai svarstyti po kokias Lietuvos vietas keliauti per artimiausias atostogas, kviečiame suteikti progą jus nustebinti Dzūkijos širdyje įsikūrusiai Varėnai. Šiame straipsnyje apžvelgsime Varėnos krašto muziejus ir kitus lankytinus objektus.

Dzūkijos nacionalinio ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Merkinės lankytojų centras

Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos Merkinės lankytojų centras

Centras kviečia apsilankyti visus, norinčius pasigrožėti vaizdinga gamta ir modernia vietovės ekspozicija. Čia galima užsisakyti ekskursijas po Merkinės apylinkes, užsukti pas keramikus ar leistis į žygį A. Ramanausko-Vanago laisvės kovų keliais. Taip pat galėsite susipažinti su šio krašto žmonių tradicijomis ir istorine raida bei pasigėrėti trimate vandens instaliacija su žuvimis, reaguojančiomis į judesį. Centre įsikūrusi ir dailės galerija. Joje eksponuojami profesionalių menininkų ir tautodailininkų kūriniai bei dievdirbio Jono Gregoravičiaus darbų ekspozicija. Tai puiki vieta pradėti savo turistines keliones po Varėnos kraštą, kur net patyrę Lietuvos lankytinų objektų entuziastai akimirksniu pasijus kaip namuose.

Merkinės krašto muziejus

Merkinės rotušės varpas

Merkinė – istorinė vietovė ir Lietuvos, ir LDK kontekste. 1956-aisiais, kartu su pirmąja surinktų senienų ekspozicija, čia įsikūrė muziejus, kuris šiandien gali nustebinti žymiai gausesne eksponatų įvairove. Atvykę į muziejų galėsite išvysti akmens, žalvario ir geležies radinius, Merkinės rotušės varpą, Karaliaus Vazos IV biustą, įvairius archeologinius radinius ir daug kitų eksponatų, primenančių apie Merkinės gyventojus krašto istorijos kontekste. Čia taip pat rasite įvairius XX a. dokumentus, nuotraukas, ginklus ir kitas vertybes, pasakojančias apie skausmingus Lietuvių tautos išgyvenimus pasaulinių karų ir okupacijos gniaužtuose.

Lietuvos partizanų vado A. Ramanausko-Vanago bunkeris

A. Ramanausko-Vanago bunkeris

Miškingasis Varėnos rajonas buvo tapęs prieglobsčiu daugybei partizanų, kurie negailėdami jėgų kovojo už mūsų šalies laisvę ir išlikimą. 1945 metais, partizano Juozo Jakavonio-Tigro tėvų sodyboje, Kasčiūnų kaime buvo įrengtas bunkeris, vėliau tapęs Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago vadaviete. Šis objektas ypatingas savo istorine verte ir simbolizuoja karingą lietuvių tautos dvasią. Be kitų čia vykusių veiklų, jame buvo suplanuotas Merkinės puolimas, spausdintas „Laisvės varpas“ bei kreipimaisi į gyventojus.

Bunkerio lokacijos išsiaiškinti priešams taip ir nepavyko, tačiau žinančių apie jo buvimą atsirado per daug, kad partizanai jame galėtų jaustis saugiai. Būtent todėl patys partizanai šią slaptavietę užvertė jau 1946 metų pavasarį ir perkėlė vadavietę kitur. 1997 metais bunkeris buvo atstatytas ir pažymėtas atminimo kryžiumi. Dabar tai – istoriškai vertingas lankytinas objektas, į kurį užsukti derėtų visiems besidomintiems Tėvynės partizanų istorija.

Jaunojo grybautojo skulptūra

Jaunojo grybautojo skulptūra

Atvykstančius į Varėnos miestą centre pasitiks „Jaunojo grybautojo“ skulptūra. Ji puikiai iliustruoja tai, kuo taip didžiuojasi Dzūkijos kraštas – miško gėrybėmis. Tikriausiai esate girdėję posakį: „Jei ne grybai ir ne uogos, dzūkų mergos būtų nuogos.“

„Jaunasis grybautojas“ dienos šviesą išvydo skulptorių Rūtos ir Nerijaus Kavaliauskų dėka. Būtent jie sugalvojo ir įgyvendino šios skulptūros idėją. Už ją dėkingi visi Varėnos krašto gyventojai, dalyvaujantys kasmetiniame grybautojų čempionate. Sklinda kalbos, kad „Jaunasis grybautojas“ žino visas geriausias miško gėrybių vietas, tereikia jo paklausti.

Anzelmo Matučio drevė-muziejus

Anzelmo Matučio drevė-muziejus

Mėgstantiems ekscentriškumą privaloma apsilankyti Gudų girios pakraštyje, Uosupio upelio dešiniajame krante įsikūrusiame Anzelmo Matučio drevėje-muziejuje. Jo viduje neatrasite standartiško pastato išplanavimo – šešiakampyje namelyje pamatysite korėtą židinį, medžio gumbo stalą, „bebrų duoną“, gumbų „portretų galeriją“ bei virš durų kabantį ir nuo išpuikimo kiekvieną apsilankiusį saugantį gumbą. Būtent šioje Drevėje dienos šviesą išvydo dauguma A. Matučio posmų, o apie poetą čia primena ir jo knygos herojus Drevinukas – vaškinis žmogeliukas pušies gurgučio nosimi.

Šalia muziejaus, kas du metus, vyksta „Poezijos pavasarėlio“ šventė, tačiau pramogų čia rasite net jei atvyksite ir ne šventės metu. Beje, visiems aplankantiems Drevę, privaloma atlikti dar paties poeto sugalvotą ritualą – apkabinti kieme stovinčią drevę ir pereiti per upelį permestu rąstu.

Vinco Krėvės-Mickevičiaus memorialinis muziejus

Galbūt ne visi žino, bet Vincas Krėvė-Mickevičius gimė būtent Varėnos rajone. Subartonių kaime įsikūręs Lietuvių literatūros klasiko muziejus kaupia, saugo, tiria ir populiarina rašytojo kūrybinį bei memorialinį palikimą. Atvykę į muziejų susipažinsite su namu, kuriame V. Krėvė gimė 1882 m. ir gyveno iki pat 1904-ųjų. Jame rasite rašytojui ir jo tėvams priklausiusių baldų, buities reikmenų, knygų ir nuotraukų ekspoziciją, puikiai atspindinčią rašytojo biografiją ir kūrybą.

Krėvės muziejus

Čia taip pat galėsite patyrinėti vietas, kurias rašytojas plunksna įamžino savo kūriniuose bei rasite sodą, kuriame augo garsioji Grainio liepa, aprašyta V. Krėvės apsakyme „Skerdžius“.

VšĮ ,,Vienaragių Šilas“

VšĮ ,,Vienaragių Šilas“

2010 m. keramiko Džiugo Petraičio įkurta viešoji įstaiga – traukos šaltinis tradicinių amatų, profesionalaus meno ir etninių kultūros paveldo vertybių entuziastams. Čia rengiamos jaunimo užimtumo vasaros stovyklos bei vyksta neformalaus švietimo užsiėmimai. „Vienaragių šilas“ – puiki vieta turiningo laisvalaikio entuaziastams. Šioje vietovėje vyksta tradicinių amatų, gamtos pažinimo ir kūrybinės stovyklos vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų grupėms. Atvykę tiesiog pasigrožėti originaliais eksponatais taip pat neskėsčios rankomis – keramikos dirbtuvėse puikuojasi įvairūs puodžiaus darbai, keramikos įranga, stebimas puodžiaus darbo procesas. Taip pat čia rengiamos meno kūrėjų, tradicinių amatų meistrų bei „Vienaragių šile“ apsilankiusių vaikų ir suaugusiųjų sukurtų darbų parodos.

Šie Varėnoje įsikūrę muziejai ir panašaus pobūdžio lankytini objektai visada laukia ne tik naujų, bet ir sugrįžtančių lankytojų, kurių patirtis pagyvins ir dar neatrastą lankytiną vietovę išsirinkti padės interaktyvi programėlė „Varėna4Seasons“. Ją atsisiųsti į savo mobiliuosius bei pradėti planuoti kitą turizmo žygį galite jau dabar!

Mobilioji programėlė „Varėna4seasons“ yra skirta Varėnos rajono lankytojams, ieškantiems skaitmenizuotos turizmo informacijos. Programėlėje vaizdingomis fotografijomis, garso takeliais ir trumpo siužeto filmais pristatomi Varėnos rajono lankytini objektai keturiais metų laikais, pateikiami maršrutai, rekomenduojami konkrečiu sezonu. Visa tai leis turistui gauti aiškią ir išsamią informaciją apie tai, kaip ir kur keliauti, ką pamatyti.

Informacija mobiliojoje programėlėje „Varėna4seasons“ pateikiama penkiomis kalbomis: lietuvių, anglų, rusų, vokiečių ir lenkų. Programėlė pritaikyta „Android“ ir „iOS“ operacinėms sistemoms.


Užsakymo nr.: PT_89257561