Aktorius padirbėjo „IKI Bitutė“ kasoje, kartu su garsiuoju prancūzu konditeriu Thierry Lauvray gamino išskirtinį ir burnoje tirpstantį tortą bei jėgas išbandė Vilniuje esančiame „Iki“ logistikos centre.

Teorinėms žinioms įsisavinti – net trys mokymų centrai visoje Lietuvoje

Darbo dieną aktorius M. Stonkus pradėjo rimčiausiame, anot jo, Vilniaus rajone – Šeškinėje. Būtent čia įsikūręs „Iki“ prekybos tinklo mokymų centras. Komiką pasitikusi mokymų centro vadovė Beata Jasionienė supažindino, kad šis mokymų centras – vienas iš trijų, veikiančių Lietuvoje. Kiti du įsikūrę Kaune ir Klaipėdoje.

„Nieko nenustebinsiu pasakiusi, kad „Iki Lietuva“ yra vienas didžiausių mažmeninės prekybos atstovų Lietuvoje. Čia dirba daugiau nei penki tūkstančiai darbuotojų“, – sakė mokymų centro vadovė.

Papasakojusi apie įmonę, ji nusivedė M. Stonkų pasipraktikuoti dirbti „IKI Bitutė“ savitarnos kasoje. Naujiesiems darbuotojams itin patogu tai, kad mokymų centre įrengtos savitarnų bei įprastos kasos, tad galima be skubos išmokti dirbti, pasipraktikuoti.

„Savitarnos kasose mes esame pirkėjų padėjėjai. Svarbiausia užduotis – atidžiai stebėti alkoholio, tabako gaminių bei loterijos bilietų pirkimą. Turime laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų, negalime leisti, kad prekes įsigytų reikiamo amžiaus neturintys jaunuoliai. Kasininkas turi patikrinti pirkėjo asmens dokumentą, atkreipti dėmesį į nuotrauką bei gimimo datą“, – pabrėžė naujoji M. Stonkaus kolegė.

Po mokymų komikas sakė supratęs, kad šiame darbe būtina gerai atlikti ne vieną užduotį. Svarbu tinkamai stebėti pirkėjus, jiems padėti, jei reikia – suvesti arba patvirtinti tam tikrą informaciją.

Prieš praktinę darbų pradžią aktorius gavo uniformą, buvo supažindintas su darbuotojų saugos ir sveikatos bei gaisrinės saugos reikalavimais.

Antroji „stotelė“ – rekonstruota ir inovatyvi „Iki“ parduotuvė

Susipažinus su svarbia teorine medžiaga mokymų centro vadovė B. Jasionienė garsųjį aktorių palydėjo į neseniai duris po rekonstrukcijos atvėrusią „Iki“ parduotuvę.

„Tai – naujo formato parduotuvė, kuri yra labai patogi pirkėjams. Šioje parduotuvėje itin daug savitarnos kasų, būtent čia šiandien ir teks pasidarbuoti“, – sakė ji.

Nieko ilgai nelaukęs M. Stonkus ėmėsi darbo – atsakingai patikrinęs pirmojo pirkėjo amžių, patvirtino kompiuteryje jo galimybę įsigyti alkoholinių gėrimų. Jam taip pat teko padėti klientui įsigyti bandelių, suvesti reikiamą jų kiekį. Ne ką mažiau svarbi užduotis dirbant „IKI Bitutė“ savitarnos kasoje – tvarkytis, prižiūrėti, kad kasos būtų švarios, niekur nesimėtytų prekių krepšeliai.

Pasidarbavę savitarnos kasose naujieji kolegos nusprendė, kad tai – puikus pirkimo būdas, kuris efektyviai taupo pirkėjų laiką, padeda apsipirkti greičiau. M. Stonkus stebėjosi, kad vienu metu čia gali apsipirkinėti net aštuoni klientai, o vieno kasininko pakanka jiems padėti.

Konditerijos skyriuje – gundantys kvapai ir neprilygstami desertai

„Iki“ prekybos tinklas garsėja savo kulinariniais gaminiais ir desertais. Būtent šiame skyriuje komikas nekantravo išbandyti ir savo jėgas.

„Man pats skaniausias – „Gimtadienio“ tortas, kurį galima įsigyti šiame prekybos tinkle. Valgant šį tortą gali jaustis taip, lyg kasdien būtų gimimo diena“, – pirkėjai sakė komikas.

Jis pabrėžė, kad visi „Iki“ desertai – švieži, skanūs ir verti paragauti. Vis tik, pirkėjai išreiškus norą pasitikslinti, ar jos išsirinktame torte nėra riešutų, M. Stonkus maloniai paaiškino, kad kiekvienoje „Iki“ galima rasti kompiuterius, kurių pagalba galima paprastai sužinoti tikslią gaminių sudėtį, pasitikslinti, kokių alergenų juose yra.

Pirkėjai nusprendus įsigyti pasirinktą tortą, aktorius turėjo jį atsakingai pasverti, supakuoti bei paduoti klientei.

Kepykloje – galimybė pasimokyti iš garsiojo prancūzo konditerio

Aptarnauti M. Stonkui pirkėjus sekėsi puikai, tačiau jo laukė ir kiek sunkesnė užduotis – drauge su garsiuoju konditeriu Thierry Lauvray pagaminti neeilinį tortą.

„Iki“ prekybos centruose galima įsigyti įvairių desertų – rankų darbo duonos gaminių, bandelių, tortų bei pyragų. Šį pavasarį pirkėjams pristatėme T. Lauvray kurtas konditerines naujienas, kurios susilaukė didelio pasisekimo“, – sakė „Iki“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič.

Po kepyklos apžiūros M. Stonkaus laukė torto kepimas. Aktorius prisipažino, kad nekantrauja išmokti technologijos, kuri padės jam gaminant desertus. Vis tik, ši užduotis pareikalavo susikaupimo, disciplinos bei prancūzo T. Lauvray nuodugnaus užduočių vykdymo. Komikui teko maišyti, plakti, trinti bei atidžiai sverti produktus, iš kurių pagamino burnoje tirpstančius desertus, kuriais tikrai didžiavosi.

„Konditerio darbas – lyg juvelyro, labai kruopštus. Man šis darbas primena ir tapytojo profesiją, kurioje irgi reikia maišyti spalvas, jas atsargiai tepti ant drobės. Gaminant desertus taip pat reikia kruopštumo ir prestižiškumo. Juk turi gautis nuostabus skonis, tekstūra, kvapas“, – desertus ruošdamas kalbėjo M. Stonkus.

Aktorius turėjo galimybę išmokti tortą dekoruoti ir glazūruoti. Su šiomis užduotimis jis susidorojo puikiai, tad galėjo didžiuotis savo sukurtu bei papuoštu desertu ir net jo paskanauti.

Logistikos centre – kiek kitokie iššūkiai

Atvykęs į paskutinę šios išskirtinės darbo dienos „stotelę“ M. Stonkus pristatė, kad tai – „Iki“ prekybos tinklo logistikos centras. Aktorius pastebėjo, kad šiame centre viskas itin tvarkingai sureguliuota, labai aišku ir suprantama.

Aktoriui buvo duotas išbandyti pagrindinis sandėlio darbuotojų darbo instrumentas, kurio pagalba galima lengvai sužinoti priskirtas užduotis. Komikas turėjo galimybę ir pasivėžinti specialia, prekes pervežti padedančia, transporto priemone.

M. Stonkui su paskirtomis užduotimis susidoroti sekėsi puikai. Jis nesunkiai rado reikiamas prekes, pagal visus saugumo reikalavimus sukrovė jas bei pristatė į reikiamą vietą. Tai padarius aktoriui reikėjo prekes supakuoti bei paruošti saugiai transportuoti.

„Baigėsi ši ilga darbo diena. Man teko visa paletė skirtingų darbų – pabuvojau mokymų centre, mokiausi gaminti desertus, dirbau savitarnos kasoje bei logistikos centre. Galiu prisipažinti, sandėlyje buvęs esu ir anksčiau, tačiau gaminti tortą su prancūzų konditeriu – neįprasta ir nuostabi patirtis“, – laidos pabaigoje sakė M. Stonkus.