„Paprasta, eilinė profesiją, apie kurią jūs visi tikriausiai esate girdėję. Dozimetrininkai daro dozes ir jas matuoja “, – juokaudamas darbo dieną pradėjo M. Stonkus.

Deja, Mantai. Iš tiesų dozimetrininko darbas yra kur kas sudėtingesnis. Naudodamiesi specialiais dozimetriniais prietaisais, šios profesijos žmonės vykdo radiacinę stebėseną, matuoja įrangos, medžiagų ir radioaktyvių atliekų radiacijos lygį, ima radiologinius mėginius bei užtikrina radiacijos saugos reikalavimų kontrolę.

Griežta saugos patikra, išsamus instruktažas ir išduoti leidimai – procedūra, kuri yra privaloma kiekvienam atvykusiam į IAE. Jokių išimčių negavo ir Mantas. Sutvarkius visus formalumus, aktorių pasitiko naujieji jo kolegos Kęstutis ir Renaldas, kurie apmokė ir paskyrė komiką pirmajai jo dienos užduočiai – patikrinti radioaktyvių atliekų komplekse esančią betonavimo ir uždarymo konteinerių salę.

„Tai gal tada tegul operatorius nueina ir pafilmuoja, o aš verčiau palauksiu lauke“, – išgirdęs, ką jam teks daryti, ne juokais persigando M. Stonkus.

Tačiau kolegai nuraminus ir padrąsinus aktorių, Mantas visgi sutiko priimti šį iššūkį. Apsivilkęs specialių kostiumą, gavęs dozimetrą ir kitą reikalingą įrangą, aktorius ėmėsi užduoties.

„Kiek daug čia visokios įrangos ir prietaisų – jaučiuosi kaip filmavimo aikštelėje“, – eidamas atlikti patikros juokavo M. Stonkus.

Atsidūrę galimai radioaktyvioje patalpoje, Mantas iš pradžių neatrodė labai savimi pasitikintis, tačiau po matavimų paaiškėjus, kad patalpa yra saugi ir radiacija joje neviršija normų, komikas po truputį įsijautė į savo vaidmenį ir jau drąsiau tvarkėsi su jam paskirtomis užduotimis – matavo patalpų radiacinį foną ir nuo paviršių ėmė mėginius.

„Negaliu sakyti, kad lengva – labai atsakingas ir kruopštus darbas, kuriame kiekviena klaida gali kainuoti labai brangiai“, – pirmąją savo užduotį apibendrino naujasis dozimetrininkas.

Dėdamas paimtus mėginius į specialių aparatą, skirtą jų patikrai, komikas šmaikštavo, kad su lyg šia diena greičiausiai bus išbandęs visus įdomiausius darbus pasaulyje. „Čia jau paskutinis taškas mano profesiniame kelyje. Nežinau, kas toliau, galbūt imsiu mėginius iš ugnikalnių“.

Kita užduotis – radioaktyvias talpas transportuojančios technikos radiacijos patikra. Nors su šiuo darbu M. Stonkus susitvarkė kaip tikras profesionalas, saugumo sumetimais tiek šį, tiek kitus darbus, kurių IAE ėmėsi „Ką žmonės dirba visą dieną“ laidos vedėjas, vėliau dar kartą atliko patyrę atominės elektrinės dozimetrininkai.

Nekilo problemų ir skystųjų atliekų surinkimo patalpoje: „Švaru“, – užtikrintai matavimus atlikęs konstatavo M. Stonkus.

Sulaukęs pertraukėlės, komikas pasinaudojo galimybe su kolegomis pasikalbėti ir apie 2019 m. viso pasaulio televizijos žiūrovų dėmesį prikausčiusį serialą „Černobylis“, kurio atominės elektrinės scenos buvo nufilmuotos ne kur kitur, kaip IAE.

„Kai vaikštai po atominė elektrinę, jausmas, lyg pats dalyvautum serialo filmavime – čia tvyro tokia mistinė atmosfera, kuri labai primena Černobylį“, – stebėjosi M. Stonkus.

Tačiau laidos vedėjas dar labiau nustebo sužinojęs, kad IAE organizuoja pažintines ekskursijas, kurių metu galima ne tik sužinoti daugybę įdomių faktų apie šią atominę elektrinę, įsijausti į jos darbuotojų vaidmenį, bet ir aplankyti dalį vietų, kuriose buvo filmuojamas populiarusis HBO serialas.

M. Stonkui atlikus paskirtas užduotis radioaktyvių atliekų komplekse, naujojo dozimetrininko laukė ne ką lengvesnis darbas – išmatuoti radiacijos lygį reaktorių komplekse.

„Kai matuoji radiaciją, kurios nei gali pamatyti, nei pajausti ar užuosti, tačiau žinai, kad ji gali būti visur, tai kažkiek primena filmą „Ghostbusters“ (liet. Vaiduoklių medžiotojai), kuriame yra gaudomi nematomi, tačiau labai pavojingi sutvėrimai. Ačiū Dievui, kad neteko susidurti su didelėmis radiacijos dozėmis, todėl važiuojame į reaktorių, gal ten pavyks“, – šmaikščiai kitą savo darbo dienos dalį pristatė komikas.

Atvykus į reaktorių bloką, aktorių iškart nustebino patalpų autentiškumas, tačiau didžiausią įspūdį jam paliko branduolinio reaktoriaus RBMK-1500MW salė, kurią dar vaikystėje jis svajojo aplankyti.

„Vienas mano įsimintiniausių vaikystės momentų, susijusių su IAE, kai sėdėdamas pas babą ant sofos per „Panoramą“ pamačiau ratą su daug spalvotų kvadračiukų (grafito blokai – aut. past.) Nuo to laiko visada svajojau ten nuvažiuoti ir pamatyti tą vietą gyvai. Vau, išties sunku suvokti ir patikėti, kad čia esu. Ačiū už šitą galimybę“, – ant galingiausio pasaulyje reaktoriaus stovėdamas dėkojo aktorius.

Tačiau ilgai grožėtis šiuo didingu, tačiau ir tuo pačiu kadaise labai pavojingu buvusiu žmonijos kūriniu M. Stonkui neteko, laukė dar viena atsakinga užduotis – patikrinti kelias tonas išvalyto ir dezaktyvuoto metalo.

Kruopščiai ir atsakingai atlikus pavestą užduotį, aktorius leidosi į paskutinį darbą, kurį kasdien privalo atlikti dozimetrininkas – radiacinės apsaugos tarnyboje atiduoti ataskaitas apie atliktus matavimus.

„Šioje vietoje yra kaupiama visa informacija apie IAE radiacinę būklę. Čia specialistai kiaurą parą stebi ir analizuoja radiacinį foną visose atominės patalpose, siunčia dozimetrininkus į užduotis, taip pat fiksuoja elektrinės poveikį aplinkai – koks yra išmetamas oras, koks vanduo išleidžiamas ir pan.“, – pasakoja vienas iš M. Stonkaus kolegų.

Atlikus visas jam patikėtas užduotis, Mantui teliko specialiu aparatu pasitikrinti pačio radiaciją. Sėkmingai atlikęs šią patikrą – dozimentrininkas savo darbą baigė.

„Džiaugiuosi prisilietęs prie istorijos, pavaikščiojęs tais koridoriais, pabuvojęs tose patalpose, kuriose buvo filmuojamas „Černobylis“. IAE – tai autentiška vieta su savo istorija, naudomis ir pavojais. Apie šį vizitą ir patirtis galėsiu papasakoti savo vaikams ir anūkams. Jeigu dar yra ekskursijų, paskubėkite užsiregistruoti ir apsilankykite šioje išties įspūdingoje vietoje, nes vėliau tokios galimybės jau nebebus“, – ragina M. Stonkus.

Ir iš tiesų, kelių metų bėgyje IAE prasidės reaktoriaus šerdies išmontavimo darbai, o 2038 m. planuojama, kad iš atominės elektrinės teliks tik plyna vieta.