Konferencijoje buvo diskutuojama ir keliami aktualūs žmonių vadybos klausimai apie šių dienų pokyčius organizacijose, lyderystėje ir personalo valdymo žmonių vaidmenį bei kaip jie turėtų keistis, kad atlieptų organizacijų poreikius.

"Šiuo renginiu norime dar labiau sureikšminti HR žmonių vaidmenį organizacijų sėkmei, atkreipti jų dėmesį į besikeičiantį kontekstą ir sustiprinti jų pasitikėjimą savo jėgomis, nes jie tikrai gali daug, vadovams reikia mūsų. Norime apie tai kalbėti, įkvėpti ir padrąsinti būti tikraisiais verslo partneriais organizacijose ir pradėti veikti kitaip jau nuo dabar" apie tikslą surengti renginį personalo bendruomenei kalbėjo konferencijos organizatorės ir naujo HR klubo Lietuvoje kūrėjos, HR HINT ONLINE vadovė Giedrė Vaitiekūnaitė ir personalo projektų vadovė, HR konsultantė Rasa Kaminskienė.

Rasa Baltė Balčiūnienė

“Galime gyventi kaip visada, daryti kaip įprasta, numoti ranka į ateitį ir negalvoti kaip bus, tačiau visos tendencijos ir šie pokalbiai turi prasmę, nes tai yra pagrindas šiai dienai. Stebėdami jas ir matydami šių dienų iššūkius galime pasiruošti ateičiai, nes organizacijos patiria spaudimą besikeičiančiame darbo pasaulyje: lenktynės dėl talentų ir Didysis atsistatydinimas, tvarios ir ilgalaikės vertės kūrimas, hibridinis ir nuotolinis darbas, darbdavio prekės ženklo apsauga, sveikata ir sauga darbo vietoje, reputacijos valdymas. Temų ir klausimų daug. Todėl dalinamės ir diskutuojame apie tai, kas, mūsų nuomone svarbu dabar, atrinkę, į ką verta kreipti dėmesį bei tuo, kas laukia mūsų čia pat už kampo, kas padės mums, personalo žmonėms, vadovams bei organizacijoms, veikti kryptingiau.” kalbėjo Rasa Kaminskienė.

Konferencija prasidėjo organizacijų psichologo ir elgsenos ekonomisto Dainiaus Baltrušaičio pranešimu apie tendencijas organizacijų pasaulyje, kuriame buvo pastebėta, kad paskutiniu metu labai daug kalbama apie tai, kad pasaulis sparčiai kinta. “Kalbame apie gebėjimą keistis ir tai daryti dažnai, nes dabar pasaulio kitimą papildo radikalūs technologiniai pokyčiai. Kaip vadovams padėti stiprinti gebėjimą inovuoti? Tai vienas klausimų, į ką turi atkreipti dėmesį organizacijų ir personalo vadovai. Taip pat darbuotojai savo vadovuose ir lyderiuose ieško 2 dalykų: ar vadovas yra atsidavęs tam, ką mes darome, ne tik trumpalaikėje, bet ypač ilgalaikėje perspektyvoje? Ar jis vis dar išlieka žmogumi?” savo įžvalgomis dalinosi Dainius Baltrušaitis.

Dainius Baltrušaitis

Auksė Žukauskienė, EY Partnerė, žmonių ir organizacijos vystymo praktikos vadovė, kitame pranešime pratęsė ir išvardino darbuotojų lūkesčius, jų įtvirtinta nauja „jėgų pusiausvyra“ bei svarbias kryptis organizacijai stiprinti: darbuotojo vertės pasiūlymas, darbuotojų patirtis, teisingas ir subalansuotas darbo užmokestis, lankstumas, darbuotojų saugumas, gerovė, pasitenkinimas ir įsitraukimas. 2021 m. atlikto tyrimo “EY Work Reimagined Employee Survey” metu paaiškėjo, kas jau yra „New Normal“ darbo aplinkoje:

  • Didysis “pabėgimas”. 43% respondentų teigia kad jie svarstytų keisti darbo vietą per ateinančius 12 mėnesių. Bendras atlygis išlieka pagrindine priežastimi net įtemptose rinkose bei naujų galimybių pasirinkimuose. Jie yra pasirengę išeiti iš darbo, jeigu jiems nebus suteiktas norimas lankstumas.
  • Pasikeitusios darbo aplinkos realijos - 90% darbuotojų nori lankstumo, sprendžiant, kada ir kur jiems dirbti.
  • ESG ir kitos aplinkos įtakos. 87% darbdavių, priimdami sprendimus susijusius su darbuotojais, yra linkę svarstyti ne finansinius rodiklius, pvz.: visuomenę, darbuotojus, klientus.
  • Skaitmenizavimas - 84% darbuotojų mano, kad skaitmeninės darbo priemonės ir technologijos ateityje saikingai/ stipriai keisis.
  • Kompetencijos mokymasis ir pokyčiai 83 % darbdavių tiki, kad ateityje mokymosi ir ugdymo poreikis keisis.
Konferencija HR nauja era1

Konferencijoje pranešėjai akcentavo, kad organizacijos centre yra žmogus ir sveiki tarpusavio santykiai turi būti prioritetas. Taip pat vadovai ir žmonių valdymo funkcija gali sėkmingai įveikti neapibrėžtumą ir siekti verslo tikslų, jei ypatingą dėmesį skirs darnios, į žmogų orientuotos strategijos ir kultūros kūrimui, šiuolaikiškos talentų valdymo strategijos vystymui, verslo transformacijoms užtikrinant sklandų pokyčių valdymą organizacijoje, lyderystės stiprinimui bei įvairovės, lygybės ir įtraukties (DEI) užtikrinimui.

Pasitikėjimo stiprinimas ir tvarios žmonių patirties kūrimas.

Konferencijoje buvo dalinamasi tyrimų rezultatais, kurie nuolat rodo, kad pasitikėjimas yra pagrindinė valiuta, kurianti darbuotojo patirtį ir skatinanti jį tapti savo verslo/organizacijos ambasadoriumi už darbo ribų. Darbdaviai turi įsitikinti, kad jų požiūris visais klausimais (pvz. kodėl darbuotojai turi dirbti iš biuro, kokią sveikatos ir saugos politiką vykdo, kokia yra atlygio sistema ir kt.) darbuotojams yra aiški ir suprantama.

Tik 57% darbuotojų pasitiki savo darbdaviu ir jaučiasi jo palaikomi. Tik maždaug pusė darbuotojų mano, kad jų įmonė kuria tvarią darbuotojų patirtį, leidžiančią darbuotojams klestėti naudojant naujus darbo metodus. Tai pabrėžia, kaip svarbu, jog darbdaviai tai paverstų transformuojančiais talentų, darbo vietų ir technologijų planais, kad ateityje jie galėtų būti tvarūs. Organizacijos, kurios įgyvendinamos transformacijas atsižvelgia į žmogiškas patirtis, turi 2,6 karto daugiau galimybių pasiekti sėkmę nei tos, kurios to nedaro. Ir čia svarbu susiderinti lūkesčius.

Eglė Daunienė, adaptyvios lyderystės, pokyčių projektų konsultantė, asocijuota OVC konsultantė, pratęsė temą apie lūkesčius vadovams ir kalbėjo kaip kylančią įtampą paversti produktyvia energija. Pasidalino organizacinio vaidmens analize ir Rato metodu komandai.

Auksė Žukauskienė

“Įtampos šaltinis yra vengimas derinti lūkesčius. Svarbu paversti įtampą produktyvia energija. O lyderystė – tai laidotuvių konsultantas versle - norint eiti į priekį, turi padėti žmonėms atsisveikinti su dalykais, kurie jiems svarbūs, ir sugebėti nuvilti tau rūpinčius žmones tokiu lygiu, kurį jie pajėgūs pakelti" kalbėjo Eglė Daunienė, kurios mintis pratęsė ir papildė antroje renginio dalyje vykusios diskusijos su organizacijų atstovais, CEO ir HR tandemais: Žaneta Stankevičienė, Draudimo bendrovė „If“ Lietuvoje vadove ir Jurgita Banyte, Lietuvos žmogiškųjų išteklių departamento vadove bei Mindaugu Paulausku “Girteka Transport” vadovu ir Vilma Jurgaitiene, Žmonių ir organizacijos kultūros vadove transportui. Šis diskusija buvo apie CEO ir HR bendradarbiavimo pavyzdį, kai personalo vadovai yra strateginiai partneriai padedant su žmonių vadybos iššūkiais organizacijose.

Konferencijos pabaigoje Rasa Kaminskienė ir Giedrė Vaitiekūnaitė pristatė trečius metus iš eilės HR HINT ONLINE atliktos apklausos rezultatus, kurioje CEO vertino HR funkciją savo organizacijoje. Šia apklausa siekiama išsiaiškinti, ar Lietuvos įmonių vadovai savo komandose turi organizacijos poreikius suprantančius ir juos atitinkančius personalo valdymo specialistus arba, kitaip tariant, strateginius HR partnerius. Žemiausių vertinimų sulaukė teiginiai apie HR domėjimąsi tendencijomis, pasidalinimą įžvalgomis apie HR valdymo naujoves, sprendimus, kurie veikia Lietuvoje ir pasaulyje. Taip pat personalo komandų proaktyvumą pateikti personalo valdymo sprendimus verslo iššūkiams spręsti ir pagalbą verslui per analitiškumą, reikiamų duomenų pateikimą. Analitiškumas, pokyčių valdymo ir tendencijų sekimo savybės ir kompetencijos organizacijų vadovų buvo įvardintos kaip labiausiai trūkstamos šiuo metu jų personalo komandose ir kryptis, kurias reikėtų stiprinti HR komandoms yra darbuotojų veiklos valdymas, atlygio valdymas, darbdavio identiteto (įvaizdžio formavimas).

Eglė Daunienė

Šis renginys taip pat buvo ir naujos iniciatyvos HR bendruomenei HR klubo atidarymo renginys. Klubo veiklos prasidės nuo vasario mėnesio. Į klubą kviečiami personalo valdymo specialistai, kurie nori turėti galimybę nuolatos augti.. HR klubo veiklos bus skirtos atliepti tiek pradedančiojo, tiek patyrusio specialisto iššūkius per skirtingas veiklas ir ugdymo formas stiprinant personalo valdymo profesines kompetencijas ir asmeninį augimą, padėti spręsti kylančius klausimus tvirtoje bendruomenėje. Daugiau informacijos ir registracija į klubą: https://www.hrklubas.lt/