Nauji darbo pasiūlymai, atveriantys karjeros galimybes

AB Giraitės ginkluotės gamyklos (GGG) personalo vadovė Vilma Petraitienė sako, kad šiuo metu daugiausiai darbuotojų bendrovė ieško į „srautines pozicijas“: komandos gretas siūloma papildyti kokybės tikrintojams-pakuotojams bei operatoriams prie gamybinių įrengimų. Dėl veiklos pobūdžio, dirbant šiose pozicijose, įgyjama būtent tokių specifinių žinių, įgūdžių bei praktikų, kurios itin vertingos tolimesnėse vidinės karjeros perspektyvose.

Personalo vadovė tikina, kad atrenkant darbuotojus paprastai atsižvelgiama į du pagrindinius kriterijus: „Pirmiausia, tai potencialas – asmenybė ir bendrieji gebėjimai: ieškome asmeninių darbuotojo sąsajų su mūsų organizacine kultūra bei vertybėmis. Siekiame identifikuoti, ar kandidatas taps „mūsų“ žmogumi, o GGG – būtent šio kandidato geidžiamiausiu darbdaviu. Kartais ieškome suderinamumo arba, atvirkščiai, papildančio kontrasto su galimai būsimais komandos nariais, vadovu. Antras kriterijus– žinios bei įgūdžiai“. Kadangi įmonės veikla – šovinių gamyba – itin specifinė, identiškos patirties turėjimas vertinamas kaip privalumas, tačiau ne būtinybė.

Prioritetas kasdieniam komfortui ir darbuotojo interesams

„Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad apie 50 procentų darbuotojų kartu su įmone yra jau 5-erius ir daugiau metų“, – sako V. Petraitienė. Paklausus, kas labiausiai augina darbuotojų lojalumą, GGG personalo vadovė neabejoja – saugumas, bendradarbiavimo skatinimas, aiškūs tikslai ir įvertinimas juos pasiekus. Papildomos naudos, nors ir vertingos, tėra priedas prie svarbiausio dalyko – kasdieninio emocinio bei fizinio komforto darbo vietoje.

Vienas iš įmonės privalumų, kurį vertina patys darbuotojai – sąlygų lankstumas ir galimybė esant poreikiui užsidirbti papildomai. Pasakodama apie naudas darbuotojams, V. Petraitienė atvira – čia svarbiausias tikrasis darbuotojo interesas.

„Nesiorientuojame į madingas tendencijas. Periodiškai vykdome apklausas, kurių pagalba išsigryniname, kas aktualu būtent GGG darbuotojui. Tai sudėliojame į atitinkamas mūsų naudų kategorijas. Vykdydami nuolatinę darbo ir atlygio rinkos stebėseną, orientuojamės į vidurkius. Atsižvelgdami į tendencijas, reguliariai peržiūrime ir mūsų darbuotojų darbo sąlygas, krūvį bei darbo užmokestį. Tuo tarpu papildomas uždarbio galimybes siejame su aiškiai apibrėžtu skatinimu už pasiektus rezultatus, įgyvendintus tikslus, demonstruojamą įsitraukimą, norą tobulėti pačiam, paverčiant tai papildoma pridėtine verte.

GGG žmogui siekia pasiūlyti ne įspūdingai skambančias deklaracijas, įvairius „-iausias“ titulus, o faktinės veiklos aiškumą ir teisingumą, adekvačią sukeltiems lūkesčiams darbo aplinką, vidinę kultūrą, grindžiamą pasitikėjimu bei lankstumu. Kiekvieną darbuotoją mes kviečiame kartu tvarkytis „savame GGG kieme“. Ar visada pavyksta? Atsakysiu sąžiningai: ne. Bet net ir akistatoje su nesėkme, šie prioritetai išlieka mūsų dabarties ir ateities orientyru“, – mintimis dalinasi kandidatų į laisvas darbo vietas atranką vykdanti V. Petraitienė.

Visa tai, anot įmonės personalo vadovės, užtikrina komandos stabilumą ir leidžia sėkmingai integruoti naujus narius.

Galvoja ne apie skambius pavadinimus, o apie realią naudą

„Įvairių motyvacinių priemonių galima sugalvoti labai daug, tačiau svarbiausia yra orientuotis į tai, kas aktualu ir naudinga patiems darbuotojams“, – sako įmonės personalo vadovė,. Tad bendrovė rūpinasi ne tik patraukliu vidiniu mikroklimatu bei sąlygomis, bet ir darbuotojų sveikata, suteikdama galimybę įmonės sąskaita vakcinuotis nuo gripo, erkinio encefalito, taip pat reguliariai tikrintis sveikatą.

GGG turi tradicijas savo darbuotojus sveikinti jiems ypatingomis progomis – švenčiant gimtadienius, vedybas ar sulaukus šeimos pagausėjimo, – kartu su visu kolektyvu linksmintis vasaros bei žiemos šventėse, organizuoti smagias bei naudingas iniciatyvas, į kurias darbuotojai įsitraukia savanoriškai.

Galbūt ne pats svarbiausias, tačiau darbuotojų vertinamas privalumas – išskirtinė įmonės lokacija, kuri leidžia į darbą ir iš jo vykti išvengiant nuolatinių transporto spūsčių. Taip pat gamyklos erdvioje automobilių stovėjimo aikštelėje niekada netenka sukti galvos dėl automobilio parkavimo.

„Nuoseklus įmonės augimas, darbuotojų lojalumas ir nuolatos didėjantis kolektyvas leidžia tikėti, kad pasirinkome teisingą kryptį. Esame tikri, kad viskas prasideda nuo vidinės įmonės kultūros - kaip mąstome ir elgiamės kiekvieną dieną, nuo darbdavio ir darbuotojo abipusių pastangų bei noro būti partneriais. Tik turėdama sąmoningą, įsitraukusią komandą, įmonė gali sėkmingai gyvuoti. Džiaugiamės, kad kol kas mums tai daugiau mažiau pavyksta“, – teigia AB Giraitės ginkluotės gamykla personalo vadovė Vilma Petraitienė.