„Šiuo meno kūriniu norime priminti visiems, koks reikšmingas yra judėjimas ir kiek teigiamų dalykų jis teikia mūsų fizinei bei emocinei būklei. Juk sveikata, gera savijauta, nuotaika, energija, šypsena mūsų veide – visa tai atsiranda būnant fiziškai aktyviais. Tą nuolat pabrėžia ir sveikatos specialistai, bet, deja, dažnas mūsų vis dar juda nepakankamai. Tikimės, besigrožint šiuo specialiai sukurtu meno kūriniu, kiekvienam atsiras bent truputį daugiau motyvacijos judėti“, – sako „Impuls“ marketingo vadovė Donata Visockaitė – Laurinčikienė.

Menininkas Algis Kriščiūnas sako, išgirdęs pasiūlymą prisijungti prie šios iniciatyvos, nesudvejojo nė akimirkai. Anot jo, judėjimas yra gyvybiškai reikalingas kiekvienam ir bet koks to skatinimas yra labai sveikintinas.

Fizinis aktyvumas tapo vaistu

„Kūrinyje vaizduoju ne sporto salėje sportuojančius ar profesionalius sportininkus, bet paprastus žmones, kurie aktyviai gyvena. Centre matomi konversai – dar viena aliuzija į tai, kad visai nesiekiu parodyti, jog sportas skirtas tik pažengusiems ar profesionalams. Esu įsitikinęs, kad mūsų visų gyvenimas turi būti kur kas aktyvesnis. Ypač dirbant protinį darbą ir gyvenant nuolatiniame strese, skubėjime“, – apie kūrinio idėją pasakoja A. Kriščiūnas.

Impuls nuotr.

Menininkas sako kasdien skiriantis laiko aktyviam judėjimui – bėgimui ar važiavimui dviračiu. „Man bent valanda per dieną fizinės veiklos – būtina, kitaip „stogas“ važiuotų. Tiesa, kalbu ne šiaip apie nuėjimą iki parduotuvės, o apie rimtesnį kardio „išsikrovimą“, kad ir prakaito ne vienas lašas nukristų“, – šypsosi pašnekovas.

Jis pasakoja, kad anksčiau, kai neskyrė laiko fiziniam aktyvumui, sveikata, nuotaika bei gyvenimo kokybė buvo nepalyginamai prastesnė. „Dabar, remdamasis savo paties patirtimi, galiu drąsiai teigti, kad kasdienė fizinė veikla ypač gerai atpalaiduoja mintis, leidžia tuo metu negalvoti apie jokius rūpesčius, kasdienes problemas. Tą valandą psichologiškai pailsi nuo skubėjimo, streso. Man fizinis aktyvumas neabejotinai tapo efektyviu vaistu, išvalančiu bet kokias neigiamas mintis. Kol neskyriau laiko judėjimui, patirdavau nerimo priepuolius, kitų psichologinių problemų“, – savo patirtimi dalinasi menininkas.

Judame per mažai

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau ne kartą atkreipė dėmesį, kad pasaulio žmonės yra per mažai fiziškai aktyvūs. Atlikti tyrimai yra parodę, kad tai galioja daugiau nei ketvirtadaliui suaugusiųjų, paauglių rodikliai dar prastesni. Lietuvos sveikatos specialistai irgi visuomet pabrėžia apie nepakankamą vaikų, paauglių bei suaugusiųjų judėjimą mūsų šalyje. Tai ilgainiui sąlygoja įvairių ligų atsiradimą.

„Lemon“ sporto klubas

A. Kriščiūnas, pats įsitikinęs judėjimo galia, kviečia žmones nelikti abejingais.

„Kadangi turiu galimybių nemažai laiko praleisti Ispanijoje, matau, kad čia žmonės, nepriklausomai nuo amžiaus ar statuso, yra kur kas aktyvesni – jie bėgioja parkuose, mina dviračius, vaikščioja. Manau, pas mus, Lietuvoje, judėjimo kur kas mažiau. Žinoma, situacija gerėja ir tai sveikintina, bet visgi pasistiebti dar tikrai turime kur. Anksčiau parke sutikdavau tik kelis bėgikus, dabar – šimtą, bet juk Vilniuje gyvena arti 600 tūkstančių, tai kas tas šimtas, tiesa? Kituose miestuose bei miesteliuose judėjimo matosi dar mažiau. Tiesa, neretai skundžiamės netinkamu oru, bet, sutikime, tai viso labo tik pasiteisinimas“, – įsitikinęs A. Kriščiūnas.

Menininkas sako, kad be intensyvesnės veiklos stengiasi palaikyti fizinį aktyvumą nuolat. „Turiu automobilį, bet jis dažniausiai stovi nenaudojamas. Iki 5 kilometrų atstumus stengiuosi nueiti ar numinti dviračiu“, – pasakoja pašnekovas.

Prisidėti prie vaikų gerovės galės kiekvienas

D. Visockaitė – Laurinčikienė žada, kad jau greitu metu meno kūrinys bus atspausdintas ant marškinėlių, gertuvių, kitos atributikos, kurią įsigyti galima bus „Impuls“ ir „Lemon“ sporto klubuose. Euras nuo kiekvieno įsigyto daikto bus paaukotas „SOS vaikų kaimo“ vaikų fiziniam užimtumui skatinti.

Impuls nuotr.

„Mūsų organizacija džiaugiasi galėdama būti šios puikios ir naudingos iniciatyvos dalimi. Gera, kai prie socialinių akcijų prisideda ir Lietuvoje puikiai žinomi žmonės, kaip menininkas Algis Kriščiūnas. Žavimės jo asmenybe bei darbais ir tikime, kad tik pavyzdžiu galime parodyti tuos, kuriems pagalbos reikia labiausiai. Fizinis aktyvumas svarbus kiekvienam, o mūsų globojamiems vaikams jis būtinas. Juk reguliarus judėjimas ne tik stiprina kūną, mažina stresą, padeda atsipalaiduoti, bet ir užtikrina laimės pojūtį, kurio taip trūksta ne vieną nevaikišką traumą patyrusiems mūsų globojamiems vaikams“, – komentuoja „SOS vaikų kaimo“ rinkodaros projektų vadovė Julija Valiulienė.

„Tai dar viena paskata prisidėti prie šios iniciatyvos. Sutikime, gyvenime vis dar neretai esame linkę per daug galvoti apie save. Tad tokiu būdu galėdami prisidėti prie kitų, juolab vaikų gyvenimo kokybės gerinimo, darome pasaulį spalvingesnį ir gražesnį“, – sako A. Kriščiūnas.

Menininko kūrinys bus perkeltas ant „Impuls“ ir „Lemon“ sporto klubų sienų Lietuvoje: „Lemon Banginis“ (Vilniuje), „Lemon Europa“ (Vilniuje), „Lemon Fabijoniškės“ (Vilniuje), „Lemon Savanoriai“ (Kaune), „Impuls“ sporto klubuose Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose bei Vilniuje Savanorių pr., Kareivių g. Fabijoniškių g., Ozo g., Asanavičiūtės g. esančiuose „Impuls“ klubuose.

Europos sporto savaitė „#BEACTIVE“ – tai Europos Komisijos iniciatyva, skatinanti sportą ir fizinį aktyvumą visoje Europoje. Ši visą Europą apimanti kampanija skatina europiečius būti aktyviais visus metus. Iniciatyvą nuo 2015 metų vykdo 31 Europos šalis. „Impuls“ ir „Lemon“ sporto klubai rengdami skirtingus projektus prie iniciatyvos jungiasi kasmet.

Užsakymo nr.: PT_85380783