„Pastarųjų metų rezultatai išryškina svarbią tendenciją – vis daugiau daugiabučių gyventojų ne tik nori modernizuoti savo būstą, bet ir imasi realių veiksmų. 2021 m. gruodžio 31 d. baigėsi 8 kvietimas atnaujinti daugiabučius pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą – gautų paraiškų skaičiumi jis sumušė rekordą per visų kvietimų istoriją“, – pastebi Vytautas Vrubliauskas, APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūra) pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Iš viso kvietimo metu gauta 784 paraiškos, tačiau daugiausiai jų sulaukta iš didmiesčių gyventojų – Vilniaus (139 paraiškos), Klaipėdos (66) ir Kauno (59). Nors šių miestų rezultatai itin džiugina, pašnekovas teigia, kad kai kurioms savivaldybėms reikėtų gerokai pasitempti. Jo teigimu, šio kvietimo metu buvo ir tokių savivaldybių, kurios nepateikė nei vienos paraiškos daugiabučiams atnaujinti.

Naikinama perteklinė biurokratija

Šių metų pradžia atnešė džiugių žinių visoms renovacijos procesuose dalyvaujančioms šalims – butų savininkams, projektų administratoriams ir statybininkams. Pasak Aplinkos ministro Simono Gentvilo, naujai įsigalioję daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos pakitimai leis palengvinti ir paspartinti renovacijos procesus.

„Savininkams gera žinia, kad naikinant perteklinę biurokratiją nereikės iš naujo tvirtinti investicinių planų – vėl ir vėl rinktis laiptinėse arba nuotoliniu būdu balsuoti dėl būsto atnaujinimo. Nuo šiol gyventojams užteks vieną kartą patvirtinti namo atnaujinimo investicinį planą“, – apie pokyčius pasakoja S. Gentvilas.

Geros naujienos projektų administratoriams bei statybos bendrovėms

Aplinkos ministras atkreipia dėmesį, kad lig šiol projektų administratoriai turėjo daryti labai daug įdirbio prieš pirmųjų statybos darbų pabaigą, tačiau iki tol negaudavo jokių pinigų. Įsigaliojus pakeitimams, valstybė administratoriams gaus kone dvigubai didesnes kompensacijas už daugiabučių atnaujinimo projektus ir papildomus avansinius mokėjimus už renovacijos proceso administravimą.

Statybos bendrovėms gera naujiena ta, kad bus komplektuojami modernizacijos projektai: skelbiami konkursai atnaujinti ne po vieną, o po keletą pastatų. Tai leis didesnėms įmonėms įsilieti į modernizacijos projektus bei planuoti savo darbus optimaliau ir aiškiau.

„Tokie pakeitimai leis paspartinti ne tik būsimus projektus, bet ir šiuo metu strigusius. Sutrumpės procedūros, nes kai kurios bus daromos vienu metu, joms nereikės gyventojų pritarimo, kai kurie viešieji pirkimai susilies į vieną. Kadangi projektai buvo gan smulkūs, kartais net statybininkai neateidavo į konkursus, o dabar, sustambėjus projektams, bus didesnė tikimybė, kad konkursai įvyks. Modernizacijos procesai turėtų pagreitėti dėl trijų dalykų: procedūrų, pakartotinių sąmatų patvirtinimo ir dėl to, kad užsakymai bus didesni – didesni statybininkai ateis į konkursus, bus didesnė konkurencija, didesnis planavimas – visa tai leis nupirkti rangovą iš pirmo karto, o ne laukti pakartotinio konkurso“, – teigia S. Gentvilas.

Modernizacija neapsieina be iššūkių

Statybų rinkoje visame pasaulyje šiuo metu tvyro įtampa tiek dėl darbo jėgos, tiek dėl žaliavų trūkumo. Vis dėlto, anot Aplinkos ministro nepaisant šių trukdžių, renovacijos procesus Lietuvoje bus siekiama efektyvinti ir toliau.

S. Gentvilo teigimu, šiais metais išsikeltas tikslas įgyvendinti modulinę renovaciją ir ją dar labiau paspartinant, leistų išspręsti statybininkų stygiaus problemą bei padaryti procesą tokį, kad jis galėtų būti vykdomas ir žiemos metu.

Manoma, kad jei artimu metu pavyks paspartinti daugiabučių atnaujinimo procesus ir juos padaryti efektyvesnius – 1000 atnaujintų namų per metus atrodys kaip mažas skaičius.

Užsakymo nr.: PT_89238717