Apie Arino gyvenvietės privalumus kalbamės su vienu jos vystytojų Tomu Trusovu.

Akcentuojate, kad Arino gyvenvietė kuriama žmogui, kuriam nusibodo „vergauti“ sodyboje, kuris atvykęs savaitgaliui nori ne tvarkyti aplinką, o ilsėtis, bendrauti su šeima ar draugais. Kaip tai pasieksite?

Ne paslaptis, kad dažnas turintis sodybą ten ne poilsiauti važiuoja, o pjauti veją, tvarkyti aplinką, o kur kitokie ūkiniai klausimai, kuriuos nori nenori turi išspręsti. Kol sutvarko sodybą, savaitgalis į pabaigą ir jau laikas grįžti miestan. Kitaip tariant – įsigiję sodybą tampa jos prižiūrėtojais, o ne poilsiautojais.

Strateguodami privačių gyvenamųjų namų projektą su nuosava Arino ežero pakrante tarp pušynų nusprendėme, kad sukursime ir šiuolaikiniam žmogui pasiūlysime patrauklią gyvenvietę, į kurią nuosavo namo savininkas atvyks ne „vergauti“, o ilsėtis. Todėl būsimos Arino gyvenvietės namų savininkai ypač vertina, kad bendro naudojimo vidiniai keliai ir takai, žaliosios zonos, kitos erdvės bus tvarkomos ir valomos, vejos pjaunamos kvartalo prižiūrėtojo. Jis taip pat nuolat, visus metus, rūpinsis bendro naudojimo objektų priežiūra, o esant reikalui – ir atnaujinimu ar remontu. Visų penkių etapų infrastruktūrą planuojam baigti įrengti iki kitų metų liepos.

Dėl mūsų siūlomo sprendimo namų savininkams teliks prižiūrėti savo sklypus. Tačiau nenorintiems tuo rūpintis taip pat siūlomas sprendimas, kad, pavyzdžiui, veją nupjautų, augalus prižiūrėtų bendrus plotus globojantis specialistas, o savaitgaliui atvykusiam savininkui beliktų užmiršti miesto šurmulį ir džiaugtis gamtos teikiamais malonumais bei ramybe. Beje, kaip tik dėl to keletas netoli sodybas turinčių žmonių nusprendė parduoti tarp laukų pasimetusias sodybas ir kurtis Arino gyvenvietėje, kad galėtų išvengti nuolatinių rūpesčių dėl jos priežiūros.

Skelbiate, kad pirmų dviejų iš suplanuotų penkių etapų sklypai jau parduoti. Kas nori įsikurti gyvenvietėje be rūpesčių ir kas dar traukia būsimuosius naujakurius, be jau minėtų siūlomų paslaugų bendras erdves ir privačius sklypus prižiūrėti ištisus metus?

Arino gyvenvietėje kuriasi gan panašaus amžiaus žmonės – apie 80 proc. jų yra 30–40 metų amžiaus. Visi jie vertina savo laiką, bendravimą su šeima ir draugais, nori kokybiško poilsio ar net planuoja nuolat gyventi gamtos ramybėje be rūpesčių. Arino gyvenvietė yra puikus sprendimas norintiems ir galintiems dirbti nuotoliniu būdu, kitaip sakant, darbostogų rojus.

Ir jau įsigijusius sklypus, ir dar tik planuojančius tai padaryti taip pat labai intriguoja unikalus namų valdos sklypų išdėstymas Arino gyvenvietėje: jie suprojektuoti ypač originaliai – penkiuose apskritimuose po 12 sklypų. Tokio projekto Lietuvoje dar nėra buvę. Panašių originalių gyvenamųjų namų projektų yra Danijoje ar Nyderlanduose.

Pirkėjams patinka ir tai, kad ežerais garsėjančiame Molėtų rajone, greta Arino ežero, naujojoje gyvenvietėje parduodamų privačių sklypų plotas ganėtinai įvairus: nuo kiek daugiau nei 6 arų iki beveik 20 arų.

Be to, visa Arino gyvenvietės teritorija su sutvarkytu mišku ir ežero smėlio pakrante yra skirta tik sklypų savininkams. Prie jos privažiuojama asfaltuotu keliu. Ji ranka pasiekiama iš sostinės – nuo Vilniaus vos 40 minučių kelio.

Šį mėnesį pradėjote pardavinėti trečiojo etapo sklypus, o per kiek daugiau kaip metus suplanavote baigti visus penkis etapus. Ką Arino gyvenvietėje ras jame namą pasistatęs gyventojas?

Gyvenvietė plėtojama penkiais etapais. Pirmų dviejų etapų sklypai jau parduoti. Šį mėnesį prasidėjo trečio etapo sklypų rezervacija. Jų plotas nuo 6,33 iki 14,54 aro, o kaina – 14,8–27,2 tūkst. eurų. Beje, kiekvieno sklypo savininkas čia turės erdvias automobilių parkavimo aikšteles, kur galės palikti ne tik savo automobilį, bet ras vietos saugoti ir namelį ant ratų ar kitą transporto priemonę.

Gyvenvietės plėtotojai jame įrengia suplanuotą infrastruktūrą: apšviestas gatves, vandentiekį, vaizdo stebėjimo sistemą, greta gyvenamojo kvartalo – sporto ir vaikų žaidimo aikšteles, pavėsines, pasivaikščiojimo takus ir suoliukus, paplūdimį su tinklinio aikštele ir prieplauka-lieptu ežere, sutvarytą parką ir kitas bendras erdves.

Beje, jau minėjau, kad yra galimybė užsisakyti pilną sklypų priežiūrą. Dar verta paminėti, kad per teritorijoje įrengtą vaizdo stebėjimo sistemą būdamas bet kur sodybos savininkas galės matyti, kaip jo sklypas tvarkomas. Suprantama, vaizdo stebėjimo sistema savininkui suteiks ir saugumo dėl jo nuosavybės.

Įsigijusieji sklypus privalo pasirašyti dokumentą, kuriame reglamentuota kvartalo architektūra ir tvarka. Koks šio dokumento turinys?

Kuriamoje Arino gyvenvietėje siekiama išlaikyti jos idėjos vientisumą ir statyti tik vienbučius ne aukštesnius kaip 8,3 m statinius. Namų išorė taip pat turi atitikti gyvenvietės koncepcijoje numatytą spalvinę gamą. Beje, mes siūlome rinktis vieną iš trijų rekomenduojamų namų projektų, kurių plotas nuo 80 iki daugiau kaip 120 kv. m. Į kiekvienus namus bus galima įsivesti šviesolaidinį internetą – tai ypač aktualu tiems, kurie gyvenimą gamtoje derina su darbu.

Tvarkos taisyklėse, kurias pasirašo kiekvienas namų valdos savininkas, taip pat sutariama net dėl tokių „smulkmenų“, kaip gyvatvorės aukščio ar vejos pjovimo laiko.

Kodėl šiam kvartalui pasirinkote Arino ežero pakrantę?

Arino kvartalas plėtojamas prie vieno didžiausių ir giliausių bei švariausių Lietuvos ežerų. Jo plotas daugiau kaip 4,4 tūkst. kv. m, kranto linijos ilgis beveik 18 km, o giliausia įduba siekia 18,3 m. Ežere yra dvi daugiau kaip hektaro ploto mišku apaugusios salos. Ežeras puikiai tinka žvejybai, buriavimui ir kitoms vandens pramogoms, o apylinkės aplink jį – pasivažinėjimams dviračiu, grybavimui ir uogavimui.