VIPA Klientų aptarnavimo departamento, Valstybės investicijų skyriaus vadovė Rūta Mikalauskienė pasakoja, kad švietimo įstaigų infrastruktūra yra vienas iš esminių elementų, galinčių padidinti stojančiųjų susidomėjimą studijų programomis bei užtikrinti šiuolaikinių studentų poreikius.

„Norint pritraukti studentus į mokymo įstaigas, itin reikšminga yra ne tik studijų programų kokybė, bet ir bendrabučių pasiūla ir jų būklė. Todėl labai svarbu modernizuoti senus, higienos normų neatitinkančius bendrabučius, įrengiant gyvenamąsias ir poilsio zonas, atsižvelgiant į šiuolaikinių studentų poreikius", – akcentuoja R. Mikalauskienė.

Bendrabutis aukšta kokybe nepasižymėjo

Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro direktorės, dr. Dalios Martišauskienės teigimu, centro bendradarbiavimas su VIPA prasidėjo dar prieš 3 metus, kuomet į agentūrą buvo kreiptasi dėl noro atnaujinti mokomuosius pastatus.

„Tuomet mūsų mokymosi patalpos buvo labai prastos būklės, temperatūra šaltuoju metų laikotarpiu viduje siekdavo vos 15 ar 13 laipsnių. Dėl to ilgai nelaukę nusprendėme kreiptis į VIPA ir modernizuoti Taikos pr. 67 esančius pastatus. Tai pavyko padaryti efektyviai ir operatyviai", – sako dr. D. Martišauskienė.

Ji pratęsia, kad po sėkmingo šių patalpų atnaujinimo, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centras priėmė dar vieną sprendimą – modernizuoti energetiškai neefektyvų, 1972 m. statytą bendrabutį.

„Pastato viduje taip pat prastai laikėsi šiluma, ji iškeliaudavo per sienas, nesandarias įėjimų duris ir kt. Tai lemdavo ir milžiniškas šildymo sąskaitas, ir nepakankamai kokybiškas gyvenimo sąlygas mokiniams – juk susikaupti, mokytis tokioje aplinkoje yra sudėtinga. Todėl nieko nelaukę nusprendėme kreiptis į VIPA dėl dar vienos paskolos. Pasirašius projekto sutartį, po kurio laiko prasidėjo pastato renovacijos darbai, kurie buvo užbaigti visai neseniai", – teigia centro direktorė.

Generavo itin daug sąnaudų

Raimundas Endrikis, LSMU Infrastruktūros valdymo tarnybos vadovas pratęsia, kad nepaisant pakankamai aukšto užimtumo, Dainavos g. 3 esantis universiteto bendrabutis dėl nusidėvėjusios, energiškai neefektyvios ir šiuolaikinių reikalavimų neatitinkančios infrastruktūros universitetui generavo daugiau sąnaudų negu pajamų.

„Suprantama, kad bendrabučiuose gyvenantiems studentams turi būti garantuotos maksimaliai kokybiškos gyvenimo sąlygos. Svarbu yra tai, kad studentai ne tik gautų vietą bendrabutyje, bet ir jame jaustųsi gerai bei gyventų patogiai. Todėl nuolat siekiame tobulinti esamą infrastruktūrą ir investuojame į bendrabučių modernizavimą. Prieš kurį laiką nusprendėme atnaujinti ir Dainavos g. 3 esantį pastatą, todėl kreipėmės į VIPA dėl finansavimo. Projektas buvo patvirtintas ir pradėtas įgyvendinti prieš dvejus metus, o šio rugsėjo pabaigoje rangos darbai kirto finišo tiesiąją", – sako R. Endrikis.

Energijos sąnaudos sumažės dviem trečdaliais

Dr. D. Martišauskienė toliau pasakoja, kad renovacijos metu Baltijos pr. 18 esančiame bendrabutyje buvo apšiltintos fasado sienos, cokolis ir pirmo aukšto perdanga, taip pat buvo pakeistos senos įėjimų durys, suremontuoti balkonai.

Be to, jei iki šiol pastato energinio naudingumo klasė buvo F, po atnaujinimo pasiekta B klasė. Skaičiuojama, kad pastatas per metus sunaudos beveik 66 proc. mažiau energijos.

Taip pat nors ir ne VIPA lėšomis, tuo pat metu buvo nuspręsta modernizuoti ir šio bendrabučio vidų, tokiu būdu sukuriant dar patogesnes gyvenimo sąlygas mokiniams.

„Dėkojame VIPA komandai už konstruktyvų bendradarbiavimą, nuolatines konsultacijas ir prieš, ir projekto įgyvendinimo metu bei profesionalią pagalbą. Džiaugiamės, kad mūsų mokiniai galės gyventi moderniame, estetiškame ir šiuolaikiškai suprojektuotame pastate, atitinkančiame ir pačios Klaipėdos miesto veidą", – sako dr. Dalia Martišauskienė.

Sukūrė patogesnę ir patrauklesnę aplinką

Tuo pat metu LSMU Infrastruktūros valdymo tarnybos vadovas pažymi, kad iki Dainavos g. 3 esančio pastato modernizavimo, bendrabutis priklausė F energinio naudingumo klasei, taip pat į aplinką per metus išmesdavo beveik 136 tonas CO2.

„Renovacijos metu buvo pakeisti pastato langai, apšiltintos lauko ir rūsio sienos, palėpės perdanga bei cokolis, įrengta vėdinimo sistema. Taip pat buvo suremontuotos bendrojo naudojimo ir gyvenamosios patalpos. Įgyvendinus šias priemones, pastato energinio naudingumo klasė pakilo iki B kategorijos, skaičiuojama, kad galutinės energijos sąnaudos sumažės apie 40 proc. Be to, per metus į aplinką pateks apie 50 tonų mažiau CO2. Džiaugiamės, kad kartu su VIPA pavyko sklandžiai išspręsti projekto metu kilusius iššūkius, o mūsų studentai galės gyventi patrauklesnėje ir patogesnėje aplinkoje", – teigia R. Endrikis.

Patrauklios finansavimo sąlygos

R. Mikalauskienė priduria, kad Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centro ir LSMU bendrabučiai buvo atnaujinti skiriant 70 proc. grąžinamąją subsidiją iš Europos regioninės plėtros ir 30 proc. paskolą iš Energijos efektyvumo fondų.

„Šis finansavimas yra palankus projektų vykdytojams, nes paskola grąžinama per 20 metų nuo projektų veiklų pabaigos. Be to, grąžinamosios subsidijos dydis priklauso nuo projekto pabaigoje pasiektos pastato energinės klasės ir energetinių sutaupymų. Vidutiniškai mokymo įstaigoms tenka grąžinti 30-50 proc. skirtos grąžinamosios subsidijos sumos per 5 metus", – sako VIPA Klientų aptarnavimo departamento, Valstybės investicijų skyriaus vadovė.

Universitetai, kolegijos ir kitos švietimo įstaigos gali kreiptis į VIPA dėl paskolų ir subsidijų bendrabučių atnaujinimui.