Vis daugiau žmonių negali įsivaizduoti savo namų ar darbovietės be orą vėsinančių kondicionierių. Klimato atšilimo padariniai pakeitė tai, kaip vertiname vasaros sezonu vyraujančią temperatūrą, o sinoptikai negali tiksliai atsakyti, kokie vasaros orai bus šiemet – dabar pats geriausias metas pasiruošti galimiems scenarijams.

Renkantis kondicionierių savo namams, kiekvienam vartotojui kyla daugybė klausimų, juolab kondicionierių pasiūla – beribė. Pakalbinome šildymo ir kondicionavimo sistemų ekspertą Erviną Šurką, dirbantį įmonėje – „Termo ekspertai“.

Kaip pasiruošti karštajam metų sezonui, kad užtikrintumėme vėsą savo namų kambariuose?

„Rekomenduojama nelaukti paskutinės minutės iki prasidės karštasis metų sezonas, nes kiekvienais metais, karštuoju sezono metu, jaučiamas kokybiškų oro kondicionierių stygius. Vasaros sezonu susidaro ir montavimo darbų eilės, kurias lemia staiga išaugusi paklausa. Siūlome oro kondicionierių užsisakyti iki birželio mėnesio, tuomet jo įrengimo darbus galima suderinti greičiau“, – kalbėjo pašnekovas.

Daugelis mūsų yra susidūrę su skirtingomis oro kondicionavimo sistemomis. Kaip išsirinkti tokią, kuri tikrai neapvils karštuoju sezonu?

Bandydamas atsakyti į klausimą, Ervinas nurodė, kad kiekvienai situacijai yra reikalingas individualus vertinimas: „Tai padaryti gali specialistai, kuriuos pakviesite į objektą, kuriame ketinate diegti kondicionavimo sistemą. Daugelis klientų oro kondicionavimo įrangą įsigyja internetu ir dažnu atveju tai padaro neįvertinę daugybės faktorių. Renkantis vertėtų atkreipti dėmesį į namo sandarumą, patalpoje esančių langų dydžius, patalpų kvadratūrą. To tinkamai neįvertinus, vėsinimo galia gali pasirodyti per silpna, o tai nulemia neefektyvų vėsinimo sistemos darbą.“

Ar norint įsirengti kondicionierių namuose reikia specialaus statybos projekto?

„Kalbant apie nuosavus namus – nei projekto, nei leidimo nereikia, tačiau daugiabučiuose namuose, įskaitant ir kotedžus – norintiems įsirengti oro kondicionierių, reikalingas rašytinis butų savininkų sutikimas (daugiau nei 50% viso namo butų savininkų), projektas ir leidimas iš miesto ar rajono savivaldybės“,– dėstė Ervinas Šurka.

Visgi, kai vis dažniau susiduriama su klimato kaitos padariniais, natūraliai kyla klausimas – ar dujos naudojamos kondicionieriuose yra kenksmingos žemės atmosferai? Daugelis mūsų esame girdėję, kad aerozoliai ardo žemės atmosferoje esantį ozono sluoksnį.

Anot pašnekovo, šiuolaikinėse kondicionavimo sistemose nėra aptinkamos jokios aplinkai kenksmingos medžiagos: „Visų naujų įrenginių sistemoms užpildyti yra naudojamos R32 freono dujos (šaltnešis), kurios nėra taršios ar kenksmingos aplinkai, o taip pat neardo ir ozono sluoksnio žemės atmosferoje.“

Įmonėje „Termo ekspertai“ dirba ilgametę patirtį sukaupę specialistai, kurie specializuojasi šildymo bei kondicionavimo sistemų lauke.