Rinkdamiesi užuolaidas, atminkite!

Jei lubos Tavo namuose aukštos, paryškink jas užuolaidomis, prasidedančiomis tiesiai virš lango rėmo. Taip patalpą padarysi dar įspūdingesnę, be to, ji bus ne tokia tuščia, nes erdvę užpildys užuolaidos. Toks modelis labai tiks ir siaurose patalpose su aukštomis lubomis. Žiūrėk, kad pakėlus užuolaidas aukščiau nei įprastai jos vis tiek siektų grindis.

Užuolaidų pasirinkimą lemia ne tik paties lango dydis, bet ir patalpos plotas. Itin ilgos tamsesnių tonų užuolaidos bus geras pasirinkimas turint erdvią svetainę. Jos padarys didelę patalpą jaukesnę ir uždaresnę, be to, patalpoje bus kūrybingas akcentas, jeigu užuolaidos jai suteiks papildomą spalvą ir tekstūrą. Mažesnėms patalpoms rekomenduojama rinktis lengvesnes ir šviesesnes užuolaidas, kurių spalva dera prie bendro interjero. Ypač gerai patalpa atrodys, jeigu užuolaidų spalva bus ryškesnė nei kitų interjero elementų. Tai optiškai suteiks mažam kambariui kelis matmenis.

Šviesos žaismas. Dieninės užuolaidos


Dieninės užuolaidos yra labai svarbi interjero dalis, ypač namuose su dideliais langais. Jos puikiai tinka tiek gyvenamajame kambaryje ir valgomajame, tiek miegamajame ir virtuvėje. Rinkis šviesias ir šiek tiek permatomas neutralių atspalvių užuolaidas – taip kambaryje sukursi elegantišką atmosferą. O tuos kambarius, kuriuose trūksta spalvų įvairovės, pagyvins spalvingos arba raštuotos dieninės užuolaidos. Plonesnės dieninės užuolaidos taip pat gali būti derinamos su storesnėmis naktinėmis arba kitos spalvos dieninėmis užuolaidomis.

Naktinės užuolaidos, suteikiančios daugiau patogumo


Kita užuolaidų kategorija – dekoratyvios naktinės užuolaidos. Jos geriausiai tiks kambaryje, kurį užtemdyti reikia palyginti retai. Ilgos tamsios užuolaidos padės papildyti būsto dizaino formuojamą bendrą patalpų įspūdį – svarbiausia pasirinkti tinkamą medžiagą ir spalvą. Pavyzdžiui, pasirinkus tamsias ilgas užuolaidas, kurios nusileis iki grindų, sukuriama rami, padedanti atsipalaiduoti aplinka.

Šviesos nepraleidžiančios užuolaidos, padėsiančios užmigti


Nori mėgautis ramiu miegu bet kuriuo paros laiku ir ištisus metus? Tuomet miegamajame būtinos šviesą sulaikančios arba kambarį užtemdančios užuolaidos. Tai geriausias pasirinkimas žmonėms, kurie nori daugiau privatumo ir tamsos kambaryje iki pat pabudimo. Užtemdančios užuolaidos puikiai tiks patalpose, kuriose dieną norisi šviesos, o naktį – sukurti intymesnę nuotaiką. Šviesos nepraleidžiančios (95–99 % nepralaidumas) užuolaidos sulaiko ir triukšmą, sumažina šilumos arba šalčio patekimą į patalpą ir taip prisideda prie energijos vartojimo efektyvumo didinimo Tavo namuose.

Visada modernus sprendimas: žaliuzės


Jeigu nesinori tradicinių užuolaidų, gali būti įrengiamos žaliuzės. Jos išsiskiria savitu dizainu, o derinant su kambario interjeru galima sukurti ypač jaukią atmosferą. Žaliuzės išpopuliarėjo tiek dėl įrengimo praktiškumo, tiek dėl paprasto naudojimo. Jos neužima daug lango erdvės. JYSK asortimente yra įvairių modelių ir dizaino žaliuzių. Renkantis reikia atsižvelgti į norimą uždengti lango plotą ir praktinius žaliuzių naudojimo aspektus. Taip pat galima reguliuoti plotį – nurodomas kiekvieno modelio žaliuzių pločio intervalas.

Kaip valyti užuolaidas?

Užuolaidų vertikali padėtis yra paranki, nes jos lengvai valomos – nesunku pašalinti didžiąją dalį susikaupusių dulkių. Visgi užuolaidos nėra visiškai apsaugotos nuo nešvarumų. Laikui bėgant dulkės kaupiasi ir jų lieka ant bet kokio tekstilės gaminio, todėl užuolaidų valymą visada įtrauk į kambarių valymo darbų sąrašą.

Prieš užuolaidų valymą būtinai perskaityk informaciją užuolaidų etiketėje! Joje bus piktogramų, kurios yra nesunkiai suprantamos ir padės Tau dirbti efektyviau ir užuolaidas valyti tinkamai. Pakanka atsiminti vieną dalyką – jeigu abejoji, ar užuolaidos atlaikys skalbimą skalbyklėje, geriau jas skalbti rankomis! Užuolaidas skalbiant skalbyklėje, saugiausia pasirinkti švelnią programą, pvz., vilnos. Renkantis gręžimo programą, tinkamiausia yra tokia, pagal kurią centrifugos sūkių bus mažiausiai. Nesvarbu, ar skalbsi skalbykle, ar rankomis, užuolaidas reikėtų pakabinti dar drėgnas. Taip išvengsi jų susiraukšlėjimo džiūstant. Jeigu reikia, po užuolaidomis padėk laikraštį arba rankšluostį, kad vanduo nevarvėtų ant grindų!

Įvairus JYSK užuolaidų ir žaliuzių asortimentas suteiks Jums pasirinkimo laisvę, tačiau tikimės, kad šis vadovas pagelbėjo Jūsų apsisprendimui! Sekite JYSK tinklaraščius ir vadovus, kur rasite praktiškesnių patarimų savo namų interjerui ir laisvalaikiui lauke, o iš JYSK.lt gaukite visada gerų pasiūlymų!