Chameleonas sode – kuo ryškiau, tuo geriau!

Pasak Annos Ilmere, žmonės dažniausiai renkasi natūralių spalvų lauko baldus, tačiau šių metų tendencijos rodo, kad į interjerą įlietos ryškios spalvos sušildys erdvę.

„Pirmasis patarimas – nebijoti eksperimentuoti. Jei esate yra ryški asmenybė, dabar – tinkamas metas tai atspindėti savo terasos ar balkono interjere. Po varginančios žiemos rausva sofa ar geltonos terasos kėdės bus kaip tik laiku“, – sako interjero dizaino ekspertė.

Nors žemės atspalviai visada bus svarbūs lauko dekorui, šiemet dizaineriai tikisi spalvų atgimimo, ypač – mėlynų, oranžinių ir rausvų. Šie atspalviai gali būti naudojami kaip akcentai.

Sprendimai gali būti skirtingi, tačiau reikėtų atsižvelgti į oro sąlygų įtaką, todėl lauke geriausia naudoti pintas, medines ar akrilines kėdes, pridėti keletą pagalvėlių, antklodžių ar kilimų. Dizainerė pabrėžia sodo privalumą – atšilus orams jį puošia spalvingos gėlės. Taigi, spalvingi baldai paryškins aplinkos patrauklumą.

Pasaulinė tendencija – egzotika

A. Ilmere vertinimu, kad šiemet, skirtingai nei kitais metais, pasauliniam interjero dizainui būdinga egzotika. Ką tai reiškia? Dažnesnės kelionės žmones įkvepia tai, ką jie mato, perkelti į savo kasdienę erdvę. Taigi, interjere imamas justi pasaulio dvelksmas: pradedant Maroko įkvėptais pufais ir lauko kilimais, baigiant Indijoje regėtomis sofomis ir amatininkų kurtais dizainais.

Dizainerė interjero puošybą siūlo papildyti žalumynais ir augalais – jų niekada nebus per daug, ypač lauke. Džiunglių atmosferos kūrimas labiau būdingas vasaros mėnesiams, tačiau esama įvairių dirbtinių augalų sprendimų, kuriuos galima įgyvendinti jau pavasarį. Taip galima sukurti atpalaiduojančią atmosferą nelaukiant, kol lauke tvyros +30C laipsnių temperatūra.

Kokybiškos medžiagos ir drėgmei atsparūs baldai

Pinti ir rotango (ratano) baldai pastaraisiais metais buvo populiarus lauko baldų pasirinkimas, kuris išliks ir šiuo metu. Tiesa, šiemet madingi ir kiti sprendimai.

Anot dizainerės, žmonės tapo reiklesni rinkdamiesi baldų kokybę ir medžiagas. Nenuostabu, kad ir pardavėjų asortimentą papildo vis daugiau prabangių medžiagų. Pavyzdžiui, žalvaris ir varis arba marmuras ir granitas, iš kurių kuriami aukštos kokybės interjero elementai.

„Ne mažiau nei estetika ir prabanga svarbus ir medžiagų ilgaamžiškumas – baldai turi būti apsaugoti nuo drėgmės“, – konstatuoja Anna Ilmere.

Dizainerė rekomenduoja ieškoti lauko baldų, pagamintų iš drėgmei atsparių medžiagų, tokių kaip aliuminis, nerūdijantis plienas, arba rinktis baldus su nuimamais pagalvių užvalkalais, kuriuos galima lengvai išskalbti.


Tvarumas – tarp svarbiausių aspektų

Pirkėjams vis labiau suvokiant daromą poveikį aplinkai, interjero dizaino industrija nelieka abejinga augančiai tvarių lauko baldų paklausai.

Anot dizainerės, nenuostabu, kad interjere plačiai naudojamos tokios medžiagos kaip bambukas, perdirbtas plastikas ir net grybai. Baldai iš tokių medžiagų atrodys labai organiškai. Paprastai tvarios medžiagos naudojamos lauko erdvės apstatymui, pavyzdžiui, tvariu kėdžių komplektu ar valgomojo stalu.

Modulinis dizainas ir eklektika

Tarp šių metų neįprastų tendencijų – medžiagų miksavimas. Vietoj baldų gamybos iš vienos rūšies medžiagų, pirmenybė teikiama įvairiems deriniams.

„Kuo neįprastesni, tuo įdomesni. Pavyzdžiai – kėdės su metaliniu rėmu ir bambukine sėdyne arba stalas su betoniniu paviršiumi ir medinėmis kojomis. Mišrių medžiagų baldai – puikus būdas lauko erdvei suteikti naujų spalvų. Šis stilius ypač tiks miesto gyventojų balkonams“, –sako dizainerė.

Kita vertus, lauko baldų interjere vis labiau populiarėja modulinės konstrukcijos – dėl savo universalumo ir daugialypės paskirties. Modulinius baldus sudaro atskiros baldų dalys, kurias galima pertvarkyti ir sukurti skirtingą išvaizdą. Šio tipo baldai puikiai tinka mažoms erdvėms, nes juos galima pritaikyti pagal poreikius.

Masyvūs baldai – lyg atostogos

Tiems, kuriems leidžia erdvė, patogi ir masyvi terasa gali prilygti tikroms atostogoms nuosavame kieme. Masyvių baldų komfortas leidžia visiškai atpalaiduoti kūną, pavyzdžiui, po ilgos darbo dienos. Įprasta, kad pagrindiniai masyvių baldų elementai yra didelių matmenų lauko kėdės ir sofos.

Dizainerė rekomenduoja rinktis ratano kaimiško arba skandinaviško stiliaus baldus – paprastesni sprendimai masyvių baldų kategorijoje leis pernelyg neapsunkinti bendro vaizdo.

Tuo pat metu į interjerą galima įtraukti baldus su lenktomis dalimis. Šiuo metu nebemadingi kampuoti, dėžės formos, lauko baldai – šių metų tendencija yra linijų išlenkimas. Išlenktos linijos bet kuriai patalpai suteikia elegancijos ir rafinuotumo. Maža to, ant jų sėdėti kur kas patogiau nei ant kėdžių su tiesiu atlošu.