„Pastarąją žiemą šilumos kainos Kaune, lyginant su ankstesniais metais, buvo išaugusios beveik dvigubai. Labiausiai tai atsiliepė senuose, nerenovuotuose daugiabučiuose gyvenantiems žmonėms. Nemažai žmonių tai paskatino apsvarstyti naujo buto pirkimo galimybę. Kadangi nuo buto išsirinkimo iki įsikraustymo gali praeiti ne vienas mėnuo, vasara – geriausias metas kibti į paieškas, norint būsimą žiemą pasitikti naujuose, šiltuose ir jaukiuose namuose“, – sako T. Galminas.

D. Uleckas priduria, kad sename bute jau gyvenantys žmonės taip pat turi pasirinkimą – vietoje renovacijos vargų, šį NT galima iškeisti į butą naujos statybos daugiabutyje. „Juda NT“ savo klientams net siūlo tokią paslaugą: padeda parduoti seną butą ir išsirinkti naują pietinėje Kauno miesto dalyje vystomame modernios statybos daugiabučių projekte „Namučiai“. Brokeriai suformuoja tinkamiausią seno NT pardavimo pasiūlymą ir, atsižvelgdami į individualius poreikius bei galimybes, padeda išsirinkti naują būstą vos keliolika minučių automobiliu nuo miesto centro.

NT ekspertai pateikia penkis patarimus žmonėms, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį renkantis būsimus savo namus:

1. Vieta. NT ekspertų posakis, kad būsto pasirinkimui svarbiausi trys dalykai – vieta, vieta ir vieta – vis dar yra teisingas, tačiau jis nereiškia, kad gerą išliekamąją vertę turi tik miesto centre esantys butai. „Nekilnojamojo turto vertei turi įtakos daugybė veiksnių – tai ne tik vieta, bet ir įrengimas, energetinis efektyvumas, statybos metai, pagaliau ir viešoji infrastruktūra, susisiekimas. Daugeliu šių privalumų miesto centre esantys būstai pasigirti negali, todėl nenuostabu, kad keičiasi ir tendencijos – jauni žmonės, šeimos vis dažniau renkasi gyventi ramiuose, atokesniuose mikrorajonuose, o ne „betono džiunglėse“, – pastebi D. Uleckas.

Kaip pavyzdį jis pateikia projektą „Namučiai“, kuris siūlo jaukią aplinką, erdvias žaliąsias zonas, vaikų žaidimų aikšteles ir kitus privalumus, kuriuos vertina jaunos šeimos, o kartu ir greitą susisiekimą su Kauno centru tiek viešuoju transportu, tiek automobiliu. „Paprasčiau sakant, renkantis gyvenamąją vietą derėtų įvertinti ne atstumą iki Kauno miesto pilies, istorinės prezidentūros ar Nemuno salos, bet kaip patogiai galėsite pasiekti vietas, kurios bus svarbios kiekvieną dieną, ar tai būtų miesto centras, ar darbas, darželis, mokykla, parduotuvė, parkas“, – vardija pašnekovas.

2. Įrengimas ir patogumai. Bute gyvensite daugelį metų, galbūt net visą gyvenimą, čia praleisite didelę dalį laiko, todėl svarbu, kad jis pilnai tenkintų visus jūsų poreikius. Į senos statybos daugiabučius besidairantys žmonės kaip privalumą įvardija tai, kad jie dažniausiai būna jau įrengti, su baldais ir buitine technika, galima iškart įsikraustyti ir gyventi. Visgi T. Galminas pastebi, kad ir naujus butus galima greitai įsirengti pernelyg nesukant galvos. Pavyzdžiui, „Namučių“ klientai gali rinktis iš paruoštų pilnos vidaus apdailos pasiūlymų, į kuriuos įeina tiek medžiagos, tiek darbai, kuriuos atlieka profesionalūs partneriai.

Be to, naujos statybos butai yra ne tik moderniai suplanuoti, apjungiant virtuvę su svetaine, bet ir paruošti šiuolaikiškam įrengimui. Jie turi reikiamus įvadus ir numatytas vietas rekuperacijos sistemai, dujiniam katilui, individualiai reguliuojamam grindiniam šildymui, skalbimo mašinai, elektrinei viryklei ir panašiai, ko nerasite senos statybos butuose. „Gyvenimas ir technologijos yra pasikeitusios iš esmės, bet tokius patogumus senos statybos butuose įrengti labai sudėtinga ar net neįmanoma. O kur dar kokybiška garso ir šilumos izoliacija, trijų stiklo paketų langai bei kiti privalumai, užtikrinantys komfortą ir ramybę – visa tai suprasti ir įvertinti galima tik pagyvenus naujos statybos bute“, – sako „Namučių“ projekto vadovas.

3. Energetinis efektyvumas. Šildymo sezonas Lietuvoje įprastai prasideda rugsėjo pabaigoje ir trunka iki pat balandžio vidurio ar ilgiau. Tai – daugiau nei pusė metų, taigi gyvenant energetiškai neefektyviame bute šildymo kaštai gali sudaryti nemažą dalį išlaidų. Problemą galėtų padėti spręsti namo renovacija, bet ji kainuotų papildomai ir atsipirktų, geriausiu atveju, po keliolikos metų. Be to, tam reikėtų gauti kaimynų pritarimą, daug laiko pareikalautų ir įvairūs biurokratiniai, administraciniai procesai bei patys renovacijos darbai.

„Pirkdami butą žmonės itin atidžiai vertina paskolos sąlygas, skaičiuoja kiekvieną palūkanų eurą, tačiau tai, kad mėnesinei įmokai prilygstančią sumą gali tekti pakloti už šildymą, neatrodo taip baisu. Ir jei buto paskola yra ilgalaikė investicija, tai šildymo sąskaitos tėra pinigų mėtymas į balą“, – teigia „Juda NT“ bendraįkūrėjas D. Uleckas.

4. Aplinka. Išlaikymo kaštų skirtumai nėra vienintelė priežastis, skatinanti kauniečius keisti gyvenamąją aplinką. Augant gyvenimo kokybei, žmonės ieško gražesnės, jaukesnės aplinkos, modernaus, šiuolaikiško būsto.

„Patogią aplinką sudaro įvairūs aspektai: tai ir viešoji infrastruktūra, mokyklos ir vaikų darželiai, parduotuvės, o taip pat netoliese esantys parkai, žaliosios zonos, vaikų žaidimų aikštelės. Be viso to, Europos Sąjunga jau paskelbė, jog nuo 2035 m. uždraus pardavinėti benzinu ir dyzelinu varomus automobilius, todėl elektromobiliai vienareikšmiškai taps neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi. „Namučiuose“ užtikrinsime galimybę pirkėjams prie kiekvienos parkavimo vietos įsirengti krovimo stoteles elektromobiliams, o parkavimo aikštelės čia išsiskirs savo erdvumu“ – sako T. Galminas ir kaip pavyzdį pateikia „Namučių“ projektą, vystomą Jonučių II gyvenvietėje.

5. Kaimynai. Sakoma, kad kaimynų, kaip ir tėvų, nepasirinksi, tačiau D. Uleckas nesutinka: „Įsikėlus į seną daugiabutį tenka taikytis prie nusistovėjusių taisyklių ir tvarkos, pavyzdžiui, žinoti kur galima, o kur nevalia statyti automobilį – antraip gali tekti įsivelti į konfliktus su kaimynais. Be to, už sienos gali būti įsikūrę sunkiai sugyvenami, netvarkingi, triukšmingi žmonės, tai tarsi loterija. Tuo tarpu į naujos statybos daugiabučius daugiausiai keliasi jauni žmonės, tvarkingos šeimos, kurie nori gyventi patogiai, jaukiai ir ramiai. Taigi rinktis visada galima, net kaimynus.“

Nuo daugiabutyje ar apylinkėse gyvenančių žmonių kontingento priklauso ir gyventojų bei jų turto saugumas, visgi geriausiai jį užtikrina ne pro langą įvykius sekančios močiutės, o vaizdo stebėjimo kameros, aprėpiančios tiek aplinką, tiek bendro naudojimo patalpas.

„Gyvenimas naujame, šiuolaikiškame būste didina gyvenimo kokybę ir pasitenkinimą, o efektyvios technologijos padeda ir sutaupyti, ir tausoti aplinką, gamtos išteklius. Jonučiuose besiformuojanti gyvenvietė sulaukia vis daugiau verslo ir savivaldybės investicijų, kurios gerina infrastruktūrą ir leis patenkinti visus naujakurių poreikius“, – apibendrina „Namučių“ projekto vadovas T. Galminas.