Atsakomybė už aplinką, kurioje gyvename, tapo neatsiejama tiek kiekvieno mūsų asmeninio gyvenimo, tiek modernių įmonių verslo dalimi. Iš pradžių tradicinės pramonės šakos daugelį tvarumo aspektų suvokė kaip iššūkį, o pradėjusiems eiti šiuo keliu tolesnė pažanga siekiant vis draugiškesnio aplinkai vystymosi tapo neatsiejama kasdienio gyvenimo dalis. Viena tokių atsakingo verslo atstovų yra bendrovė „Technonicol“ – statybos sprendimų ir statybinių medžiagų įmonių grupė, turinti 57 gamyklas septyniose skirtingose šalyse. Tai – vienas iš tarptautinės rinkos lyderių, patikimų ir efektyvių statybinių ir izoliacinių medžiagų bei jų sistemų gamintojas Bendrovė siūlo moderniausias technologijas, derinančias tarpusavyje geriausias tarptautines patirtis ir savo tyrimų bei vystymo centrų sukauptą patirtį. Nuo 2021 m. įėjusi į Europos ir Baltijos šalių rinką, bendrovė veikia su prekės ženklu „TN International“, kad galėtų būti patogesnė ir artimesnė savo vartotojams Europoje bei atitikti jų pačius šiuolaikiškiausius ekologijos ir tvarumo poreikius. „Tvarus verslas prasideda nuo įmonės kultūros“, – sako „TN International“ Baltijos regiono vadovas Guntaras Arajas (Guntars Arājs). Pasak jo, „prie tvarumo prisideda kiekvienas mūsų padalinio darbuotojas ir kiekviena komanda. Platesniame kontekste tvarumas reiškia taupų išteklių naudojimą, gamtą ir aplinką tausojantį požiūrį ir vis didesnę integraciją į žiedinę ekonomiką.“

„Technonicol“ prekės ženklas Baltijos šalių rinkoje garsėja jau 20 metų. Pradėjusi nuo prekybos stogų dangomis ir izoliacinėmis medžiagomis, dabar tarptautinė korporacija „TN International“ siūlo sisteminius pastatų išorinių konstrukcijų ir izoliacijos sprendimus – ne tik stogams, bet ir pamatams bei išorinėms sienoms. Nuošalyje nepaliekami ir sprendimai infrastruktūros ar transporto objektams.

Svarbiausia – tvarumas

Kaskart planuodamos naują gaminį, „TN International“ grupės įmonės labai kruopščiai įvertina galimą gamybos proceso ir gaminio poveikį aplinkai. „Visada renkamės ekonomiškiausią, moderniausią ir ekologiškiausią gamybos įrangą. „TN International“ yra technologiškai pažangi įmonė, todėl visi gamybos ištekliai yra moderniausi ir renkamės tik naujausius, kokių galima rasti tuo metu rinkoje. Būtent todėl mūsų gamyba yra efektyvi ir užtikriname aukščiausią gaminių kokybę. Pagrįstai tikimės, kad mūsų gaminiai atitiks ne tik dabartines, bet ir būsimas rinkos tendencijas“, – sako Guntaras Arajas.

Norint suprasti, kokia svarbi statybos ir statybinių medžiagų pramonė yra siekiant pasaulinių klimato tikslų, pirmiausia reikia nustatyti dabartinį šio pramonės sektoriaus poveikį aplinkai. Apskaičiuota, kad statant, eksploatuojant ir renovuojant pastatus suvartojama apie 40 proc. visos energijos. Beje, šiam sektoriui priklauso net 36 proc. visos CO2 emisijos ir 50 proc. visų sunaudojamų žaliavų. Europos institucijos supranta, kad šie statistiniai duomenys nėra geri, būtent todėl sektoriui keliami ambicingi tikslai. Daug dėmesio skiriama gyvenamųjų ir viešosios paskirties pastatų energijos vartojimo efektyvumo didinimui. Tikimasi, kad efektyvesnis energijos vartojimas ypač prisidės siekiant iki 2050 m. visiškai (iki nulio) sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas ir suvartoti perpus mažiau visos energijos, skaičiuojant nuo 2005-ųjų metų. Architektų ir statybos įmonių visuomeninės organizacijos aktyviai dalyvauja siekiant pasaulinių klimato kaitos tikslų, ragindamos įsitraukti ir plačiąją visuomenę, lobistus, galinčius nacionalinėms vyriausybėms pateikti svarbių idėjų. Pavyzdžiui, Jungtinės Karalystės pramonės atstovai ragina pasirašyti pasaulinę peticiją, kad kartu su klientais galėtų „užsakyti ir kurti pastatus, miestus ir infrastruktūrą, kurie yra neatskiriama didesnės savarankiškai ir nuolat atsinaujinančios sistemos dalis“.

Žiedinės ekonomikos iššūkiai

Naujausios Europos statybos produktų reglamento redakcijos turėtų užtikrinti, kad artimiausiu metu tiek naujų, tiek renovuojamų pastatų projektai visuose etapuose atitiktų žiedinės ekonomikos reikalavimus. Reglamentas turėtų tapti pagrindu gerinant pastatų fondo skaitmeninimą ir pasirengimą klimato kaitos iššūkiams. „TN International“ yra pasirengusi naujiems iššūkiams ir jau dabar daugeliui gaminių naudoja perdirbtas medžiagas.

„Mūsų akmens vatos gamyklose įdiegta nulinio likučio gamybos technologija. Šalutiniai jos gamybos produktai suspaudžiami į briketus ir perdirbami“, – sako Guntaras Arajas. „TN International“ įmonėje Škotijoje perdirbamas stiklas, o ekstruzinis polistireninis putplastis gaminamas iš perdirbtų žaliavų. „Tai leidžia ne tik sumažinti gaminio savikainą, bet ir užtikrinti, kad į aplinką patektų mažiau statybinių atliekų“, – aiškina Guntaras. „TN International“ Lietuvos įmonėje „UAB MIDA LT“ gaminamos bituminės čerpės, o gamybos atliekos (atraižos) naudojamos gaminant kelių tiesimo medžiagas. Artimiausiais metais planuojama įgyvendinti didelį investicinį projektą – perdirbti ir panaudoti dar daugiau bitumo atraižų. Be kita ko, „UAB MIDA LT“ taip pat užtikrina, kad visa produktų logistikos ir rinkodaros srityse naudojama medinė ir polietileno plėvelės pakuotė būtų surenkama ir perdirbama.

„TN International“ gamyklos Europoje dažniausiai plėtojamos klasteriais: pirmiausia įrengiama pagrindinė gamykla, o vėliau – tam tikrų papildomų produktų gamybos įmonės. „Vadovaudamiesi tvaraus verslo principais, stengiamės organizuoti gamybą kuo arčiau produktų naudojimo vietų“, – aiškina Guntaras Arajas ir pabrėžia, kaip svarbu mažinti transporto išmetamųjų dujų kiekį, siekiant visuotinių aplinkosaugos tikslų.

Auganti ekologiškų pastatų rinka

Visame pasaulyje vis daugiau dėmesio skiriama ekologiškai statybai – tvariems pastatams, tausojantiems aplinką, kuriems naudojamos netoksiškos medžiagos iš natūralių ir atsinaujinančių išteklių. Apskaičiuota, kad praėjusiais metais pasaulinė žaliųjų pastatų rinka pasiekė 238 mlrd. JAV dolerių, o po dvejų metų sieks 425,4 mlrd. Tvarūs pastatai visame pasaulyje sertifikuojami pagal dvi sistemas: britų BREEAM ir amerikiečių LEED. Kad statybinių medžiagų gamintojo produkcija galėtų būti naudojami žaliojoje statyboje, jų gamybos procesai turi būti atsekami, o tai įrodo specialus aplinkosaugos sertifikatas. „TN International“ didžiuojasi, kad dauguma grupės gamyklų yra audituotos, o statybos sprendimai sertifikuoti pagal EPD reikalavimus. „Taigi mūsų gaminius galima naudoti ir BREEAM, ir LEED sistemos sertifikuotuose pastatuose“, – sako Guntaras Arajas.

Viena populiariausių žaliųjų pastatų sertifikavimo sistemų – LEED: įgyvendinta 96 000 projektų 167 šalyse. Pagal šią sistemą sertifikuotuose pastatuose sunaudojama apie 25 proc. mažiau energijos. Pirmasis pasaulyje daugiaaukštis biurų pastatas, gavęs LEED Platinum sertifikatą, yra „One Bryant Park“ Manhatane, Niujorke. Šio pastato sistemos automatiškai valo nuotekas, surenka ir naudoja lietaus vandenį, įrengta ir 4,6 megavato galios kogeneracinė jėgainė. Pastato ypač didelio efektyvumo šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemų įrangą palaiko išmanioji ŠVOK sistema – grindų šildymo oro srauto racionalaus paskirstymo technologija. Taip sumažinamas poveikis aplinkai ir ilgalaikio eksploatavimo išlaidos.

Tuo tarpu Latvijoje populiarėja Didžiosios Britanijos žaliųjų pastatų sertifikavimo sistema BREEAM. Šis sertifikatas suteiktas 2018 m. pastatytam prekybos centrui „Akropole“ ir pernai eksploatuoti perduotiems prekybos ir biurų centro „Origo“ baigiamojo etapo darbams. Statistika rodo, kad 17 proc. žaliųjų pastatų JAV yra švietimo įstaigos. Latvijoje „TN International“ žaliojo kurso sprendimai taip pat buvo panaudoti statant švietimo įstaigą – įrengiant tarptautinės mokyklos „Ekziperi“ stogą.

Lietuvoje siekiant sumažinti energijos naudojimą pastatų vėsinimui vis dažniau naudojamos “Technonicol” stogų hidroizoliacinės dangos su baltu paviršiumi. 2021 m. “Technonicol” bituminių ruloninių dangų su baltu paviršiumi Lietuvoje parduota virš 60 000 m2.

Pasauliniu mastu „Technonicol“ didžiuojasi dalyvavusi daugelyje ambicingų projektų. Pavyzdžiui, „Technonicol“ požeminių statybos konstrukcijų sprendimai buvo naudojami statant Maskvos metro ir kelis tunelius Pietų Amerikoje. „Ateityje planuojame pastatyti kelias gamyklas ir pradėti naujų produktų gamybą. Ir toliau ieškome inovatyvių pastatų izoliacijos sprendimų. Tai tikrai bus naujos technologijos, kurios puikiai papildys jau rinkoje esančias“, – tvirtina Guntaras Arajas.

Užsakymo nr.: PT_89055107