Vytautas Vrubliauskas, Aplinkos projektų valdymo agentūros Pastatų energinio taupumo departamento direktorius, pasakoja, kad APVA stendo lankytojams bus pasiūlyta unikali galimybė – interaktyvios programos pagalba per keletą minučių susipažinti su pagrindiniais kompleksinės daugiabučio renovacijos komponentais ir sužinoti galimus energijos sutaupymus po renovacijos.

„Kiekvienas šio įrankio naudotojas galės pats „atsinaujinti“ daugiabutį – pakeisti langus, apšiltinti sienas bei stogą, pakeisti šilumo punktą ir tokiu būdu išsiaiškinti, kiek kiekviena iš pasirinktų priemonių gali padidinti jų gyvenamojo namo energinį efektyvumą“, – teigia V. Vrubliauskas.

Parodos metu stende taip pat bus demonstruojama video medžiaga apie atnaujintus šalies daugiabučius, pristatoma naujausia informacija apie daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimą. Visos parodos metu stende dirbs APVA specialistai, kurie atsakys į visus lankytojams rūpimus klausimus, susijusius su daugiabučių renovacija, valstybės teikiamos paramos dydžiais/būdais ir kt.

Išaugusios kainos didiną susidomėjimą renovacija

Ženkliai šios žiemos sezoną išaugę šildymo kainos verčia gyventojus ieškoti būdų, kaip jas sumažinti, o vienas iš efektyviausių būdų šiam tikslui pasiekti – daugiabučio renovacija. Tai atskleidė ir rinkos tyrimų „Spinter tyrimai“ kartu su APVA vasario mėn. pabaigoje atliktas Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

„Tyrimo metu respondentų, gyvenančių nerenovuotuose ir energiškai neefektyviuose daugiabučiuose, prašėme atsakyti, ar šildymo kainų augimas juos skatina galvoti apie būsto atnaujinimą. Gauti rezultatai parodė, kad daugiau nei pusė – 56 proc. – respondentų atsakė, kad šildymo kainų augimas skatina galvoti apie būsto atnaujinimą. Taip pat tyrimas atskleidė, jog didžiąją daugumą respondentų (80 proc.), kurie būtų linkę renovuoti būstą, šildymo kainų augimas skatina atnaujinant būstą diegti alternatyvius energijos šaltinius“, – teigia APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorius.

Taip pat gauti visuomenės apklausos duomenys rodo, jog renovacijos skeptikų lieka vis mažiau, todėl pagrindinis APVA darbas šiandien – suteikti visą reikalingą informaciją, įrankius ir priemones, kad daugiabučių renovacijos procesas vyktų kuo sklandžiau ir efektyviau.

„Dalyvaudami parodoje „RESTA 2022“, pirmiausia siekiame gyvai susitikti su daugiabučių gyventojais, projektų administratoriais bei kitais renovacijos proceso dalyviais ir atsakyti į visus jiems kylančius ir rūpimus klausimus, išgirsti jų problemas, nuogąstavimus ar nepagrįstas baimes, jas aptarti ir ieškoti bendrų sprendimų. Todėl visus, turinčius klausimų, kviečiame ateiti į renginį ir pabendrauti su APVA atstovais, kurie jums padės apsispręsti dėl gyvenamojo daugiabučio modernizavimo“, – sako V. Vrubliauskas.

Nuo 2013 metų, kai į daugiabučių renovacijos procesus įsitraukė šalies savivaldybės, buvo atnaujinta 3119 daugiabučiai, per 1200 jų šiuo metu yra modernizuojami. Daugiau informacijos apie Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programą galite rasti: www.betalt.lt arba telefonu 8 614 99699.