Daug dėmesio sostinėje sulaukusi atliekų išvežimo kaina ir tvarka gyventojams vis dar kelia daugybę klausimų ir dvejonių. Todėl „Atliekų kultūra“ aiškinsis, kaipgi yra iš tiesų? „Turime pasakyti, kad paslaugos brangsta, to paneigti negalime. Bet vienas labai svarbu dalykas, ką reikia pasakyti, – vertinant tendencijas tiek Europoje, tiek pas mus – didėja reikalavimai atliekų tvarkymui, todėl kaina negalėjo neaugti“, – teigia Vilniaus m. Savivaldybės administracijos Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus patarėjas Vytautas Budreika.

Tačiau yra miestų, kurie tokiems kainų pokyčiams pasiruošė gerokai anksčiau: pavyzdingu rūšiavimu bei atsakingu mokėjimu už atliekų sutvarkymą jau gali pasigirti klaipėdiečiai. Čia vidutinio dydžio buto gyventojai moka 41 euro metinį mokestį. O ši kaina yra pastovi ir nekylanti net 11 metų dėl vienos paprastos priežasties – gyventojų atsakingumo. „Labai tvarkingai moka žmonės, mūsų surinkimas siekia 99 procentus ir šių lėšų visiškai pakanka sistemai finansuoti“, – džiaugiasi Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro atstovas Gintaras Žukevičius.

Ramūnas Vyšniauskas

Pasikalbėję apie klaipėdiečių sąmoningumą, „Atliekų kultūros“ komanda svečiuosis ir vienintelėje atliekų deginimo gamykloje, esančioje Klaipėdoje. Čia atkeliauja visos atliekos, kurios nėra tinkamos perdirbimui. Deginamos atliekos paverčiamos energija, o daugiau apie patį procesą papasakos gamyklos atstovas Andrius Kasparavičius. Čia pamatysite neregėtų mechanizmų bei išgirsite faktų, kurie nustebins bei paneigs gajus visuomenės mitus apie atliekų deginimą. Vienas iš jų yra tai, kad Naujųjų metų naktį šaudomi fejerverkai teršia mūsų orą labiau nei ši gamykla per 25-ius veiklos metus! Ar kada nors apie tai susimąstėte?

Žiūrovų pamėgtoje rubrikoje „Jie irgi TAI daro“ pamatysite Lietuvos sportininką Ramūną Vyšniauską, kuris šiuo metu užsiima subalansuoto maisto gamybos verslu. Pradėjus šį verslą, Ramūnui teko spręsti rūšiavimo ir aplinkos švarinimo problemas. Esame pripratę prie vienkartinių pakuočių, su kuriomis susiduriame kone kasdien, todėl Ramūnas Vyšniauskas pasiryžo kovoti su plastiku ir vienkartines pakuotes, kuriose veža klientams maistą, keičia į daugkartinio naudojimo tarą. Taip pat laidoje jis atskleis dar vieną savo kovos su plastiku būdą. Kokį – sužinokite jau šį sekmadienį.

Ramūnas Vyšniauskas

„Atliekų kultūros“ eteryje šį kartą ne tik Vaciukas su Vacyte, kurie svečiuosis „Auksarankių” rubrikoje, bet ir Jūsų pamėgta „Slapta kamera”. Laidoje taip pat skelbsime praėjusios savaitės konkurso nugalėtoją ir užduosime naują klausimą, todėl nepraleiskite sekmadienį, 11 valandą ryto, įdomios ir naudingos laidos „Atliekų kultūra“ tik per „Lietuvos ryto” televiziją!

Užsakymo nr.: PT_82558723