Tobulėjant technologijoms, išbandyti telefone sugeneruotą 3D vaizdo simuliaciją tampa vis lengviau, tam neišleidžiant didelės pinigų sumos. Tereikia įsigyti specialų rėmelį telefonui – virtualios realybės akinius. „Pigu.lt“ dalinasi patarimais, kaip išrinkti kokybiškus virtualios realybės akinius, kurie gali tapti įspūdinga kalėdine dovana.

„Galime prognozuoti, kad virtualios realybės akiniai taps viena populiariausių šių metų kalėdinių prekių. Taip yra todėl, kad jie yra įperkami – platus virtualios realybės akinių pasirinkimas leidžia išsirinkti finansiškai labiausiai priimtiną modelį. Virtualios realybės galimybes artimiesiems galima padovanoti ir vos už keliasdešimt eurų“, – teigia „Pigu.lt“ rinkodaros vadovė Giedrė Vilkė.

Kas yra virtualios realybės akiniai?

Vieną akimirką sėdi ant sofos, o kitą – užsidėjęs virtualios realybės akinius jau klaidžioji Amazonės džiunglėse. Virtualios realybės akiniai sugeba sukurti tokius trimačius vaizdus, kurie leidžia būnant vienoje patalpoje atsidurti visiškai kitoje erdvėje ar net laike ir stebėti aplinką 360 laipsnių kampu tiesiog sukiojant galvą. Akiniai veikia naudojant telefoną. Į specialų rėmelį su lęšiais yra įstatomas telefonas, kuris turi būti sureguliuojamas taip, kad ekrano rodomas vaizdas būtų padalintas į dvi dalis. Dauguma akinių turi reguluojamus lęšius, kuriuos reikia suderinti taip, kad kiekviena akis gautų jai skirtą ekrano vaizdą. Akinių lęšiai išdidina vaizdą ir nuo to momento yra įeinama į virtualią realybę.

O kad nepaklystumėte tarp skirtingų modelių ir skirtingų kainų pasiūlymus, „Pigu.lt“ ekspertai pristato, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis virtualios realybės akinius.

1. Dizainas

Vertinant virtualių akinių dizainą, nereikėtų pasiduoti akinių formai ar spalvai, o atsižvelgti į jų patogumą naudoti. Labai svarbus yra akinių svoris – reikėtų rinktis akinius, kurie yra pagaminti iš lengvo, tačiau tvirto plastiko, kad su jais būtų galima praleisti daugiau laiko ir nebūtų varginamas sprandas ar nuspaudžiama nosis.

Dėmesį reikėtų atkreipti ir į apvadus apie akis – ar jie minkšti ir sugeba gerai blokuoti šviesą, kad aplinkinio pasaulio detalės netrukdytų virtualios realybės sukuriamiems vaizdiniams. Taip pat svarbu įvertinti akinių tvirtinimą prie galvos – akiniai gali tvirtintis dedant juos ant ausų arba trimis dirželiais, einančiais per galvą, kurie neleidžia akiniams nukristi nuo galvos, kai ją sukiojate. Svarbu įvertinti, ar tvirtinimas nesuspaudžia galvos ir turi ilgio reguliavimo funkciją.

2. Lęšiai

Pigiausiuose modeliuose akinių lęšiai juda labai minimaliai – sukiojant minimalioms korekcijoms skirtus mygtukus, kurie leidžia lęšius pastumti į šoną ir rasti sau patogiausią dydį. Tačiau tokiu būdu patogų dydį rasti yra sudėtingiau, nes vaizdo preciziškumui išgauti yra palikta labai mažai erdvės. Brangesni modeliai turi išplėstas galimybes lęšius reguliuoti pagal vaizdo priartėjimą ir nutolimą nuo akies. Taip pat reikėtų įvertinti lęšių apimamą kampą – pasak ekspertų, geriausia kokybė yra išgaunama lęšiais, kurie apima 150 - 170 laipsnių.

3. Aprašymas

Kokybiški akiniai, nepriklausomai nuo jų kainos, visada turės išsamų, patogiai pateiktą aprašymą, nuotraukų pavyzdžių, kurie leis įsigilinti į prekės kokybę. Kurdamas aprašymą gamintojas atsako už savo daikto kokybę, todėl kuo aprašymas detalesnis – tuo prekės kokybė aukštesnė.

4. Komplektacija

Norint sukurti geriausią mėgavimosi virtualios realybės vaizdu kokybę, patariama pirkti akinius, kurie yra sukomplektuoti su pulteliu. Akinių ir pultelio sinchronizacija Bluetooth ryšiu suteikia platesnes akinių panaudojimo galimybes – atsiranda galimybė valdyti savo judėjimą virtualios realybės erdvėje ar žaisti virtualios realybės žaidimus. Nors pultelį galima įsigyti ir atskirai, pultelio ir akinių komplektacija dažnai taip pat rodo prekės kokybiškumą.

5. Telefonas

Labai svarbu įvertinti, ar virtualios realybės akiniai yra pritaikyti jūsų turimam telefono modeliui, nes telefono įstrižainė gali būti didesnė ir netilpti į akinius. Virtualios realybės akinių panaudojimas yra siejamas ir su aplikacijomis – žaidimais, vaizdais, filmais, kurios gali būti naudojamos virtualios realybes rėžimu ir kurias galima atsisiųsti į išmanųjį telefoną.

Pasak ekspertų, virtualios realybės akiniai yra ta prekė, kurios kokybę tikrai gali nurodyti jos kaina – kuo akinių kaina didesnė, tuo geresnį virtualios realybės vaizdą akiniai galės sukurti. Tačiau esant tokiai plačiai virtualios realybės akinių pasiūlai, leisti artimam žmogui panirti į naujas ir nepatirtas erdves, padovanojant jiems virtualios realybės akinius, yra išties paprasta.

Kai jau turite virtualios realybės akinius

Leistis į virtualią realybę labai paprasta. Tam tereikia virtualios realybės akinių konstrukcijos dydį atitinkančio išmanaus telefono (dauguma naujesnių telefonų puikiai įsistato į konstrukciją) ir programėlių, perkeliančių į virtualią realybę. Jau dabar iš GooglePlay arba Appstore galima parsisiųsti gausybę įvairiausių virtualios realybės programėlių. Tereikia į paiešką įvesti trumpinį VR ir rinktis, kur norite nukeliauti: į Marso paviršių, prie Egipto piramidžių ar pasivažinėti amerikietiškais kalneliais. Ir šių programėlių nuolat daugėja, tai tik dar kartą įrodo augantį susidomėjimą virtualia realybe ir šios technologijos paprastumą ir prieinamumą.

Užsakymo nr.: PT_73044812