Tai keli Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) interneto karštąja linija „Švarus internetas“ gautų vaikų pranešimų pavyzdžiai. RRT Saugesnio interneto skyriaus vedėjas Vilius Nakutis sako, kad būtent dėl socialiniuose tinkluose pavogtos asmeninės informacijos, pasisavintų ar viešai publikuojamų vaizdo siužetų ar nuotraukų siekiant sukompromituoti, išjuokti ar pasityčioti dažniausiai kreipiasi vaikai, tėvai, ugdymo įstaigų specialistai ar kiti asmenys.

Žinoti, kur kreiptis pagalbos

Laimei, minėtais atvejais vaikai kreipėsi pagalbos į RRT interneto karštosios linijos specialistus. Jei jie kreipiasi ne anonimiškai, norėdami, kad specialistai su jais susisiektų, šie gali paaiškinti, kaip pranešti socialiniams tinklams apie neteisėtą asmeninės informacijos viešinimą ir kaip apsaugoti savo paskyrą nuo įsibrovėlių. Jei RRT specialistai nustato, jog tam tikra informacija yra neteisėta arba žalinga nepilnamečiams, medžiagą tolesniam tyrimui operatyviai perduoda nacionalinėms ar tarptautinėms tarnyboms. Jei nustatoma, kad neteisėtos informacijos skelbimo vieta yra Lietuva, jie nurodo Lietuvos elektroninės informacijos prieglobos paslaugų teikėjams tokią informaciją nedelsiant pašalinti iš jų tarnybinių stočių.

„Sužinojus ar įtarus, kad vaikas susidūrė su netinkamu ir žalingu turiniu ar elgesiu internete, reikia padėti jam atsiverti, nenumoti ranka į pasikeitusį vaiko elgesį, stengtis išsiaiškinti priežastis. Būtina įvertinti netinkamo informacijos turinio ar elgesio internete konkrečių grėsmių mastą ir nedelsiant imtis priemonių“, – teigia V. Nakutis.

Jis pažymi, kad labai svarbu gebėti atpažinti ir įvertinti seksualinio vaikų viliojimo internete, patyčių ir kitas grėsmes ir, susidūrus su jomis, pranešti RRT interneto karštosios linijos specialistams. Jei buvo susidurta su grėsme, būtina surinkti informaciją, išsaugoti įrodymus, pranešti tėvams, apie įvykį informuoti ugdymo įstaigos specialistus. Taip pat, pasak pašnekovo, labai svarbu suteikti vaikui galimybę gauti emocinę ir psichologinę pagalbą, apsaugoti jį nuo internetinių skriaudėjų keršto.

Svarbiausia – prevencija

„Reikėtų nepamiršti, kad vaikai yra jautrioji interneto auditorija ir mes, suaugusieji, turime juos apsaugoti, mokyti saugotis nuo galimų grėsmių, kurios gali turėti neigiamą poveikį jų fizinei ar psichologinei būsenai. Vaikų seksualinis viliojimas internete, patyčios, žalinga informacija, asmeninės informacijos atskleidimas – tai pagrindinės grėsmės, todėl tėvai, globėjai, ugdymo įstaigų specialistai turėtų jau nuo ankstyvo amžiaus išaiškinti jiems pagrindines „gyvenimo internete“ taisykles. Taip pat tėvai, globėjai, ugdymo įstaigų specialistai privalo įgyti vaikų pasitikėjimą, kad, iškilus pavojui internete, šie nebijotų jiems apie tai papasakoti“, – teigia V. Nakutis.

Norint apsaugoti vaikus nuo grėsmių internete jis pataria:

• paaiškinti vaikams, kaip naudotis mėgstamomis svetainėmis, programomis, žaidimais;
• supažindinti vaikus, kokie pavojai ir grėsmės jų tyko internete, paaiškinti, kodėl ir kaip reikia saugoti savo asmeninę informaciją ir duomenis;
• padėti susikurti saugius slaptažodžius;
• parodyti, kaip užblokuoti besityčiojančius ar priekabiaujančius asmenis telefone ar socialinių tinklų paskyrose bei kaip pranešti interneto karštajai linijai apie žalingą turinį internete;
• įspėti vaikus internete nebendrauti su nepažįstamais asmenimis ir, juo labiau, neiti į susitikimus realiame gyvenime;
• mokyti, kaip atpažinti patyčias ir kitą netinkamą elgesį internete;
• skatinti vaikus būti nepakantiems patyčioms, smurtui internete;
• įtraukti vaikus į kūrybinį procesą – skatinti patiems rinkti informaciją apie saugų elgesį internete, kurti klasės, šeimos saugaus elgesio taisykles, skatinti vaikus rengti prezentacijas saugumo internete klausimais ir pan.

V. Nakutis pastebi, kad ypač naudingas tėvų ir ugdymo specialistų bendradarbiavimas – šie turėtų palaikyti glaudų ryšį, tartis, kaip visapusiškai padėti vaikams būti saugesniems.
Svarbus ir visuomenės įsitraukimas

RRT atstovė ryšiams su visuomene Rasa Karalienė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje nemažai organizacijų rūpinasi vaikų saugumu internete, daug metų vykdomas projektas „Saugesnis internetas“ pagal Europos Komisijos Saugesnio interneto programą – jis apima įvairiausias veiklas mokyklose, įvairias mokymo priemones švietimo darbuotojams, veikia interneto karštoji linija „Švarus internetas“, vaikams ir paaugliams, susidūrusiems su elektroninėmis patyčiomis, seksualiniu viliojimu, žalingu turiniu ir kita nemalonia ar bauginančia patirtimi naudojantis interneto technologijomis, emocinę ir psichologinę pagalbą teikia „Vaikų linija“.

„Dalyvaudami įvairiuose susitikimuose matome, jog vaikų, besinaudojančių internetu, amžius jaunėja, jų technologinis smalsumas, įgūdžiai auga, todėl sąmoningumo didinimas yra vienas iš kertinių mūsų tikslų. Be abejonės, vystantis naujoms technologijoms, augant socialinių tinklų vartojimui, didėja ir grėsmės tapti pažeidžiamais, pakliūti į piktų kėslų turinčių asmenų akiratį, todėl čia labai svarbus visų visuomenės narių įsitraukimas siekiant apsaugoti vaikus nuo galimos žalos skaitmeninėje erdvėje“, – sako R. Karalienė.

RRT atstovai primena, kad daugiau informacijos bei vaizdo klipų apie saugų ir atsakingą elgesį internete galima rasti interneto svetainėje www.esaugumas.lt ar projekto ,,Prisijungusi Lietuva“ „Youtube“ kanale.

Užsakymo nr.: PT_82840561