Toliau mokamos tiesioginės išmokos pagal žalinimo paramos schemą už 2015 m. deklaruotus plotus, atitinkančius žalinimo išmokos reikalavimus. Praėjusių metų pabaigoje daugiau kaip 120 tūkst. pareiškėjų buvo išmokėta 56,4 mln. Eur išmokų avanso. Kitą savaitę 91 tūkst. ūkininkų turi sulaukti 13,5 mln. Eur likusios žalinimo išmokų dalies.

Netrukus 1,6 tūkst. pareiškėjų bus išmokėta apie 3 mln. Eur tiesioginių išmokų pagal šias paramos schemas: pagrindinės išmokos už deklaruotus plotus, išmokos už pirmuosius hektarus, susietosios paramos, išmokos jauniesiems ūkininkams. Taigi kitą savaitę ūkininkų sąskaitas pasieks iš viso 16,5 mln. Eur tiesioginių išmokų. Taip pat artimiausiu metu planuojama išmokėti apie 2,5 mln. Eur už ūkininkavimą mažiau palankiose vietovėse.

Šio mėnesio antroje pusėje bus pradėti mokėjimai ir už ekologinius ūkius. Primename, kad praėjusiais metais pareiškėjai, kurių 2015 m. nebuvo pasibaigęs įsipareigojimų laikotarpis pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų finansinio laikotarpio programas, galėjo rinktis, ar tęsti įsipareigojimus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų finansinio laikotarpio programą, ar juos nutraukti arba prisiimti vykdyti naujus įsipareigojimus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemones. Savo pasirinkimą dėl tęstinių įsipareigojimų pratęsimo arba nutraukimo pagal ankstesniojo finansinio laikotarpio (2007–2013 m.) programos priemones pareiškėjai privalėjo pažymėti 2015 m. bendrosios paraiškos formoje.

Atsižvelgiant į tai, kad įsipareigojimai pagal paminėtų programų priemones (veiklas) skiriasi, NMA specialistai turi itin kruopščiai tikrinti pareiškėjų pateiktas paraiškas. Pavyzdžiui, dalis ekologiškai ūkininkaujančių pareiškėjų deklaruodami skirtingus laukus prisiėmė skirtingus įsipareigojimus: vienus laukus jie deklaravo pagal 2007–2013 metų programą, kitus – pagal 2014–2020 metų programą. Be to, NMA turėjo sulaukti duomenų apie pareiškėjų realizuotą ekologinę produkciją iš VšĮ „Ekoagros“.
Dėl paminėtų priežasčių paramos lėšas ekologiniams ūkiams NMA planuoja pradėti mokėti vasario antroje pusėje, kai 2015 m. pateiktos paraiškos bus kruopščiai patikrintos. Įvertinti paraiškas bus siekiama kaip įmanoma greičiau, joms teikiant prioritetą. Atkreipiame dėmesį į tai, kad paramos lėšos pasieks tik tuos pareiškėjus, kurie neturi įsiskolinimų valstybės biudžetui. Juridiniams asmenims privalu sumokėti visus reikalingus mokesčius Sodrai ir VMI, o fiziniams asmenims – Sodrai.