– Dariau, papasakokite, kaip Jūs atsiradote estetinėje chirurgijoje?

– Jau mokydamasis supratau, kad man patinka padėti žmonėms, keičiant jų išvaizdą ir kartu psichologiją. Kai pacientui yra atliekama viena ar kita operacija ir po tam tikro laiko jis sugrįžta pakartotinei konsultacijai sugijus, smagu pamatyti paciento šypseną, teigiamas emocijas, akivaizdžiai pagerėjusią nuotaiką. Tai ir yra ta varomoji jėga, kuri suteikia šiam darbui malonumo. Manau, kad tai, ką darau, žmones keičia ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai – jie tampa labiau savimi pasitikintys, laisvesni ir tiesiog laimingesni.

– Viešojoje erdvėje dažnai kalbama, kad į plastikos chirurgus kreipiasi žmonės, turintys psichologinių problemų. Ar galite paneigti tokį teiginį, o galbūt tai yra tiesa?

– Visiškai paneigti negalėčiau, nes iš dalies tai yra tiesa. Kai kurie žmonės kenčia dėl vadinamojo dismorfinio sindromo, t. y. yra per daug susirūpinę įsivaizduojama išvaizdos anomalija arba pernelyg sureikšmina nedidelį fizinį defektą. Tai taip užvaldo tokių žmonių kasdienybę, jog demotyvuoja bet kokią veiklą, trukdo normaliai gyventi, jie pradeda vengti viešumos, tampa socialiai pasyvūs ir mažiau darbingi. Nuolatiniais jų palydovais tampa stresas ir nepasitikėjimas savimi. Taip pat būna tokių atvejų, kai žmonėms viskas yra tiesiog blogai – nepatinka nei viena kūno dalis. Kalbant su tokiais pacientais, nesunku pastebėti, kad operacija šiems žmonėms nepadės. Mes stengiamės paaiškinti, kad išpildyti jų lūkesčių negalima ir mandagiai rekomenduojame kreiptis į kitos srities specialistus. Tiesa, tokių pacientų pasitaiko retai.

Plastinės operacijos

– Ne paslaptis, kad bent jau anksčiau apie plastinę chirurgiją buvo kalbama kur kas rečiau, o pati tema laikoma tabu. Tačiau kaip yra dabar, kai plastinės operacijos tampa vis populiaresnės?

– Būtent, estetinės operacijos yra ypač populiarios. Moterų tarpe tai jau nebėra tabu. Atėjusios pacientės drąsiai sako, kad nori didesnės krūtinės, plokštesnio pilvuko ar dailesnių sėdmenų. Vyrų tarpe dar yra likęs šioks toks uždarumas – ypač, jei tai liečia varpos ilginimo ar storinimo temas, tačiau, kalbant apie riebalų nusiurbimo operacijas ir konsultavimąsi dėl krūtinės liaukų hipertrofijos (ginekomastijos), yra kur kas paprasčiau – vyrai apie tai kalba be užuolankų.

– Kalbant apie pacientų lytį – greičiausiai didžiąją jų dalį sudaro moterys. O kiek vyrų kreipiasi, norėdami atlikti plastinės chirurgijos procedūras?

– Lietuvoje 95 proc. plastinių operacijų atliekamos moterims, tad vos 5 proc. sudaro vyrai. Ir nors užsienyje tarp vyrų tokios operacijos yra atliekamos dažniau ir yra susijusios su riebalų nusiurbimu ir ginekomastija – krūtinės koregavimo procedūra, šioje sferoje dominuoja moterys.

Gijos Klinikų pacientė bendrauja su registratore

– O ko pageidauja vyriškoji lytis?

– Anksčiau tarp vyrų bet kokia plastinė operacija ar procedūra buvo neliečiama tema, tačiau dabar vyrų, norinčių pasitobulinti kūno formas, daugėja. Dažniausiai pacientai kreipiasi dėl pilvo, juosmens riebalų nusiurbimo, ginekomastijos pašalinimo, pilvo plastikos procedūros, vokų ir antakių pakėlimo. Kiek rečiau – dėl varpos ilginimo ir storinimo.

– Kokios plastinės chirurgijos operacijos yra populiariausios tarp moterų?

– Vienareikšmiškai galėčiau įvardyti tokį procedūrų penketuką: akių vokų plastika, pilvo plastika, krūtų operacijos, kūno kontūrą koreguojančios operacijos, pvz., riebalų nusiurbimas ir persodinimas, nosies korekcijos. Riebalų nusiurbimas atliekamas merginoms, norinčioms pasikoreguoti savo kūno formas, o pilvo plastika dažniausiai yra atliekama po gimdymo, kai atsiranda nepageidaujamos kabančios odos, strijos bei erzina dėl diastazės (prasiskyrusių raumenų) atsikišęs pilvukas. Krūtinės didinimo ar pakėlimo operacijoms moterys ryžtasi dėl jaučiamo diskomforto ar mažo pasitikėjimo savimi.

Estetinės injekcijos įgauna pagreitį

– Kokios operacijos yra mažiau populiarios, bet taip pat pasitaiko tarp Jūsų pacientų?

– „Braziliškų užpakaliukų“ mada, populiari už Atlanto, ateina ir pas mus. Tai sėdmenų didinimo operacija. Pastebime, kad daugėja moterų, kurios nori pasidailinti ir pasididinti sėdmenis.

– Ar būna tokių atvejų, kai po plastinės chirurgijos operacijos pacientai lieka nepatenkinti? Kaip tada elgiamasi?

– Jeigu mes kalbame apie situacijas, kai nėra jokių konkrečių komplikacijų ar didelės asimetrijos, tačiau įsiterpia psichologinis aspektas, kurį retai, tačiau kartais praleidžia net ir gydytojai, tai tokiais atvejais kartu su pacientu sprendžiame, ką galima padaryti, kad būtų geriau. Kartais reikia kažką atlikti pakartotinai, o kartais tiesiog užtenka pasišnekėti su pacientu ir paaiškinti jam, kad su juo viskas yra gerai.

Plastikos chirurgas Darius Bagdanavičius

– Kuo dažniausiai būna nepatenkinti pacientai?

– Vyrams labai retai kažkas netinka, tačiau su moterimis būna visko. Taip jau esame sutverti ir tokie tie lyčių skirtumai. Dažniausiai moterys būna nepatenkintos veido korekcijomis – nosimi ir vokais, nes tai dažniausiai veidrodyje matomos jų kūno dalys. Jei tai nesusiję su chirurginėmis komplikacijomis, o tiesiog asmeninė žmogaus nuomonė, tada diskutuojama ir konsultuojamasi su keletu specialistų chirurgų, vertinama ir bandoma spręsti problemą bei pacientui suteikti tai, kas yra realu.

– Plastinės operacijos tarp pačių plastikos chirurgų. Ar tai dažna praktika?

– Galima sakyti, kad dažniau yra atliekamos procedūros – tai injekcijos nuo prakaitavimo ar injekcijos, naikinančios raukšles, tačiau pasitaiko ir operacijų. Užsienyje tai yra kur kas dažnesnė praktika. Stažuočių metu kai kurie chirurgai net pasigiria ir parodo, kaip juos išoperavo kolegos. Lietuvoje apie tai mažiau kalbama, gydytojai neviešina to, bet tai tikrai vyksta, nes kodėl gi nepadarius sau to, ką aš pats ir mano kolegos moka geriausiai.

Gijos Klinikų pacientė ilsisi palatoje

– Kiek operacijų Jums tenka atlikti per dieną ir kokiais būdais pailsite po darbo?

– Per dieną atlieku 2–3 operacijas, konsultuoju ir atlieku įvairias injekcijas maždaug 5–10 pacientų. Jei vieną dieną daugiau operacijų, tada mažiau konsultacijų, ir atvirkščiai. O mano laisvalaikis yra toks pat, kaip ir daugumos – buvimas su šeima ir draugais, teatras, pasivažinėjimas dviračiais, pasivaikščiojimai gamtoje. Darai tai, kas leidžia atsipalaiduoti ir pailsėti po darbo.

– Kokių operacijų nerekomenduojate arba neatliekate savo pacientams?

– Iš esmės visos operacijos yra įmanomos, jei tai neprieštarauja sveikam protui. Būna tokių pacientų, kurie ateina ir sako, kad padarytumėme jam viską, t.y. nuo galvos iki kojų. Tokiems pacientams sakome griežtą „ne“, nes nerekomenduojame, kad operacija su narkoze truktų ilgiau nei 6 valandas. Tada sprendžiame, kokias operacijas ir kiek jų galime atlikti vienu kartu. Nuo operacijos atkalbame pacientus tada, kai nesutampa mūsų ir jų lūkesčiai. Pavyzdžiui, ateina moteris, kurios kūno masės indeksas (KMI) yra 33, ir pageidauja pilvo plastikos operacijos. Tačiau to padaryti negalime, nes pilvo plastiką rekomenduojama atlikti, kai KMI neviršija 28 (išskirtiniais atvejais, sprendžiant individualiai pagal paciento kūno sudėjimą, KMI galimas iki 30), tad, atlikus operaciją pacientei, kurios KMI didesnis, gautas rezultatas netenkintų nei mūsų, nei, žinoma, pačios pacientės.

Pilvo plastika

– Ir pabaigai – kokiu principu vadovaujatės savo darbe?

„Į pacientą žiūriu kaip į žmogų, kuris tikisi iš manęs ne tik profesionalumo, bet ir paprasto žmogiško nuoširdumo“,– šiltai šypsosi „Gijos Klinikų“ plastikos chirurgas Darius Bagdanavičius.

Užsakymo nr.: PT_80941627