Visus šalies žalio pieno tyrimus Lietuvoje atliekančios įmonės „Pieno tyrimai“ duomenimis, ES reikalavimus atitinka 97 proc. viso superkamo žaliavinio pieno. 2015 m. šioje įmonėje ištirta beveik 3 mln. mėginių, o per 2016 m. I pusmetį – daugiau kaip 1 mln.

FVO atstovai labai gerai įvertino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), Žemės ūkio ministerijos ir VĮ „Pieno tyrimai“ laboratorijose vykdomą pieno mėginių tapatumo programą, kuri per keletą metų beveik dvigubai pagerino žaliavinio pieno, pristatomo į perdirbimo įmones, kokybę.

Įgyvendinant šią programą, nuo 2012 m. pieno mėginių falsifikavimo atvejų sumažėjo daugiau kaip dešimt kartų. Pirmąjį 2016 m. pusmetį nustatyti 9 pieno mėginių falsifikavimo atvejai, 2015 m. – 13, tuo tarpu 2012 m. buvo užregistruotas net 51 pranešimas. Vienas dažniausių pažeidimų, kai to paties pieno mėginius bandoma pateikti kaip atskirų gamintojų. Taip pat neretai keliems vieno pieno rodikliams ištirti paimami mėginiai iš skirtingų pieno partijų.

Vykdant pieno produktų tiekimo rinkai kontrolę, VMVT pernai atrinko ir ištyrė 1211 įvairių pieno produktų mėginių. Per šių metų pirmąjį pusmetį ištirta beveik 525 mėginiai. Pieno produktai analizuoti dėl konservantų, pašalinių riebalų, mikrobiologinės taršos ir kitų rodiklių. Reikalavimus atitiko 98 proc. visų tirtų mėginių.

„Teiginius, kad vartotojams tiekiami lietuviški pieno produktai netinka maistui, pavadinčiau neatitinkančiomis tikrovės spekuliacijomis. Lietuviško pieno kokybė jau daugelį metų stabiliai gerėja. Galime drąsiai tą teigti, remdamiesi tyrimų rezultatais ir eksporto stebėsenos duomenimis. Būtent pieno produktų eksportas yra viena iš stabiliausiai augančių maisto produktų eksporto krypčių. Tokių rezultatų nebūtų įmanoma pasiekti ir išlaikyti, jei produktų kokybė ar sauga keltų bent menkiausių abejonių“, – pabrėžia VMVT direktoriaus pavaduotojas Deividas Kliučinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)