„Gyventojai buvo draugiški ir labai pozityvūs dėl pokyčių: geranoriškai padėjo vykdant darbus, o bendras sutarimas lėmė, kad statybos darbai truko labai trumpai. Sklandžią darbų eigą lėmė ir tai, kad name gyvena daug iniciatyvaus jaunimo, kuris mato didelę renovacijos naudą. Juos, žinoma, įkvėpė ir gerieji pavyzdžiai – beveik visi aplink esantys namai taip pat renovuoti“, – sako daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė Rasa Šatienė.

Nors statybos darbai truko labai trumpai, daugiabučio renovacijos projekto pridavimas užtruko dėl fasado, dekoruoto akmens masės plytelėmis, ekspertizės. Todėl 2017 m. pradėtas modernizacijos projektas buvo užbaigtas 2020 m. gruodžio 1 dieną.

Sąskaitos sumažėjo, vertė pakilo

Daugiabutis prieš renovaciją priklausė E energinio efektyvumo klasei, o po renovacijos pasiekė B energinio naudingumo klasę ir dabar energijos sunaudoja perpus mažiau.

„Kadangi renovacijos darbai pabaigti pakankamai seniai, jų naudą gyventojai jau spėjo įvertinti – butuose tapo kur kas šilčiau ir komfortiškiau, o sąskaitos už šildymą sumažėjo daugiau nei perpus. Pavyzdžiui, šilumos kiekis 1 km. m ploto šildymui, 2021 m. sausio mėnesį, lyginant su 2019 m. sausio mėn., kai lauko oro temperatūra buvo panaši, sumažėjo daugiau nei 51 proc.“, – renovacijos rezultatais dalinasi R. Šatienė.

Pašnekovė priduria, kad renovuoto būsto vertė visuomet yra didesnė. Be to, Vilniaus g. stovintis daugiabutis yra pačiame centre, prie savivaldybės, todėl natūralu, kad po modernizacijos jis tapo labiau patrauklesnis nuomai ar įsigyti būstą planuojantiems žmonėms.

Pasikeitė neatpažįstamai

Po renovacijos aštuntą dešimtį skaičiuojantis daugiabutis pasikeitė neatpažįstamai. Fasadas atnaujintas modernios išvaizdos kokybiškos akmens masės plytelėmis, atnaujinta šlaitinio stogo danga, apšiltintas stogas, renovuoti balkonai.

Name pakeistos inžinerinės sistemos, vandentiekio, nuotekų ir kiti seni bei susidėvėję vamzdynai, apšiltintos sienos, atnaujinta elektros instaliacija ir šilumos punktas, leidžiantis gyventojams patiems reguliuoti temperatūrą butuose.

Vilniaus g. 11, Švenčionyse esantis daugiabutis iki renovacijos

„Daugiabučio modernizacija gerokai pagerino žmonių gyvenimo kokybę, nes dar prieš pradedant atnaujinimą, gyventojai susidūrė su didele drėgme ir jos sukeltomis problemomis. Tuo metu renovacijos metu naudojant izoliacines medžiagas buvo užtikrintas tinkamas oro judėjimas ir drėgmės pasišalinimas iš pastato, taip užkertant kelią pelėsiui“, – pasakoja daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovė.

Modernizavus pastatą, dabar jau žvelgiama į tolimesnius planus. Vilniaus gatvė, kurioje ir yra pastatytas šis daugiabutis, įtrauktas į Švenčionių miesto kvartalinės renovacijos programą. Todėl su savivaldybės pagalba artimiausiu metu bus imtasi viešųjų erdvių atnaujinimo: bus sutvarkyta prie namo esanti automobilių stovėjimo aikštelė, kieme esantys šaligatviai, atnaujintas apšvietimas, įrengtos poilsio zonos bei pastatyti suoliukai.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šis daugiabutis dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

Renovuotas daugiabutis Švenčionyse, Vilniaus g. 11

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus, kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Užsakymo nr.: PT_86737095