Tokiomis unikaliomis atrankos užduotimis išsiskiria nemokamus mokslus programinės įrangos testuotojams vykdanti akademija „Sourcery for Testers“. JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ įkurta programa kasmet kviečia talentingus ir labiausiai motyvuotus kandidatus į dviejų mėnesių akademiją, kurioje jie pradeda karjerą technologijų industrijoje.

„Sourcery for Testers“ atrankos dirbtuvės

Vietų skaičius – ribotas, tad į programą priimami tik geriausiai pasirodę kandidatai. Patekę į akademiją, dalis jų gauna ir apmokamą praktiką, tampa įmonės darbuotojais. Šiemet akademiją pasiekė virš 250 paraiškų. Kaip atsirinkti tinkamiausius?

Akademijos vadovai pasitelkė netradicinį būdą ir pakvietė kandidatus į kūrybines dirbtuves, „testavimo triatloną“. Jį sudarė trys iššūkiai: testas, kuris leido patikrinti bazines kandidatų žinias, komandinė galvosūkių užduotis ir kūrybinis spagečių-zefyrų bokšto projektas. Kandidatai dirbo grupėse ir statė spagečių bokštą, kuris turėjo išlaikyti zefyrą.

Rasa Mažutienė

„Ieškojome dinamiškos užduoties, kuri leistų pamatyti, kaip kandidatai geba perprasti agile metodikos principus, kūrybingai komandoje pasiekti rezultatą, pažiūrėti, kaip jie elgiasi netikėtose situacijose“, – atrankos užduotį pristato „Devbridge Group“ Testavimo direktorė ir akademijos vadovė Rasa Mažutienė.

Šiuo tikslu, panaudotas modifikuotas agile mokymų žaidimas, kuris leido parodyti kaip vyksta skaitmeninių produktų kūrimo darbas, naudojant metaforas, spagečius ir zefyrus.

Užduočiai įpusėjus, “klientas“ neplanuotai sugalvojo, kad viršūnėje jis norėtų matyti sunkesnį zefyrą. Kai kurioms komandoms teko labai greitai mobilizuotis ir ieškoti sprendimų, nes jų pradinė konstrukcija tiesiog negalėjo išlaikyti tokio zefyro: „dirbant agile glaudus bendradarbiavimas su klientu yra vienas iš esminių principų. Klientai, kaip ir mes visi, yra žmonės ir kartais jų poreikiai pasikeičia“, – pasakoja R. Mažutienė.

Akademijos vadovės teigimu, pasirinktas atrankų stilius padeda atsirinkti ne tik gabiausius ir techniškai stipriausius kandidatus, bet ir pastebėti tuos, kurie geba ir labai nori mokytis testavimo. Sėkmingai atrankos etapus perėję kandidatai pateko į intensyvius dviejų mėnesių kursus „Devbridge Group“ Vilniaus ar Kauno ofisuose.

„Šiemet pakvietėme mokytis po 21 studentą Vilniuje ir Kaune. 4 iš jų kiekviename mieste gavo pasiūlymus atlikti praktiką pas mus jau akademijos metu, t.y. mokymasis akademijoje tampa jų apmokama darbo dalimi. Beveik visi jau startavo ir labai puikiai pritapo prie savo komandų, kurios džiaugiasi matydamos tiek entuziazmo ir noro mokytis bei dirbti“, – džiaugiasi akademijos vadovė.

R. Mažutienė įsitikinusi, kad svarbiausia perspektyvaus darbuotojo savybė yra degančios akys. Toks žmogus gali kalnus nuversti siekdamas savo tikslo. Jei šios degančios akys turi dar ir bazines IT žinias – tokiam potencialui visos durys bus atviros.

Netradicinė atranka kūrybinėse dirbtuvėse kaip tik ir leidžia įmonei pastebėti jaunuosius talentus. Pavyzdžiui pernai, kūrybinėse dirbtuvėse kandidatai sprendė užduotis su LEGO kaladėlėmis. Jie turėjo sukurti miestą Marse, su visa reikiama infrastruktūra, kad kolonizuotų šią planetą.

„Sourcery for Testers“ atrankos dirbtuvės

„Sourcery for Testers“ – intensyvi dviejų mėnesių trukmės „Devbridge Group” akademija pradedantiesiems programinės įrangos testuotojams. Programos dalyviai joje ne tik mokosi, bet ir dirba prie realių įmonės projektų.

„Devbridge Group” – JAV programavimo paslaugų įmonė, kurios centrinė būstinė yra Čikagoje. Tarptautinę įmonės komandą sudaro virš 380 darbuotojų. Jie pasiskirstę Čikagos, Toronto, Londono, Kauno ir Vilniaus padaliniuose.

Įmonės klientai – „Fortune 1000“ sąrašo įmonės, pasaulinės finansų, paslaugų ir gamybos sektorių kompanijos, tokios kaip „Grainger“, CIBC, „Morningstar“, „Fitch“, „Encore“, „Louis Dreyfus“, „John Deere“ ir kt.

Užsakymo nr.: PT_78545897