„Šiame sparčiai besikeičiančiame skaitmeniniame amžiuje asmens duomenų privatumas yra esminė piliečio teisė. Tai mūsų laikų auksas, kuriuo naudotis reikia labai atsargiai ir atsakingai dėl daugybės galimų pavojų, pavyzdžiui, tapatybės vagystės, prievartos internete ar pakenkimo žmogaus reputacijai. Sąmoningas ir atsakingas duomenų tvarkymas yra mūsų visų interesas – kad apsaugotumėm save, savo įmones bei organizacijas ir savo valstybę“, sako Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

1. Naudokite stiprius sLaptaž0dž!uS

Asmeninių duomenų apsaugojimas prasideda nuo stipraus slaptažodžio. Nors slaptažodžio svarba nėra naujiena, bet “123456” bei “passsword” vis dar yra populiariausi slaptažodžiai pasaulyje.

Kurdami slaptažodį atsiminkite, kad jis turi būti kuo mažiau nuspėjamas. Kadangi slaptažodžius atspėti bando ne tik žmonės, bet ir kompiuterinės programos, nulaužimo tikimybę galite sumažinti naudodami didžiąsias ir mažąsias raides, skaičius bei simbolius.

2. Pasitikrinkite numatytuosius nustatymus

Registruojantis socialiniuose tinkluose, ar atsisiunčiant naujas programėles, vartotojams yra pateikiamos sąlygos su numatytaisiais nustatymais. Deloitte apklausos duomenimis, net 97% žmonių 18-34 metų grupėje, taupydami laiką, paspaudžia “sutinku” nė neįsiskaitydami į visas sąlygas, taip sutikdami su numatytaisiais nustatymais.

Sąlygas ir nustatymus kuriantys žmonės puikiai išmano šią statistiką, ir siekia pasinaudoti situacija. Sutikdami su numatytaisiais nustatymais dažniausiai sutinkate dalintis kur kas išsamesniais duomenimis, nei būtina. Peržvelgti dažniausiai naudojamų programų sąlygas ir nustatymus bei pakeisti juos taip, kaip jums yra priimtina, reikėtų reguliariai.

3. Išjunkite lokacijos sekimą, kai jis nėra būtinas

Vienas iš dažniausių mobiliųjų aplikacijų numatytųjų nustatymų yra lokacijos sekimas. Programėlės prašo vartotojo sutikimo sekti išmaniojo telefono buvimo vietą tiek naudojantis programėle, tiek ją išjungus. Telefono buvimo vieta gali padėti pateikti tikslesnius duomenis naudojantis orų ar žemėlapio programėles.

Tiesa ta, kad kur kas dažniau lokacija sekama ne tam, kad pagerintų programėlės darbą, o kad pagal buvimo vietą pritaikytų rodomą reklamą. Programėlės tiesiog panaudoja jūsų lokacijos duomenis komerciniams tikslams. Peržvelgę programėlių numatytuosius nustatymus, įvertinkite, ar joms būtina jūsų vietovė. Net jei lokacija būtina, galite suteikti leidimą ją sekti tik programėlės naudojimo metu, o ne bet kada.

4. Kontroliuokite slapukų sekimą

Slapukų sekimas gali skambėti labai paslaptingai. Ko gero dažniau matėte anglišką terminą cookies. Internetinių svetainių slapukai užfiksuoja jūsų naršymo duomenis ir juos įsimena. Tai gali palengvinti naršymą: jei vieną kartą pasirinkote kalbos nustatymus, kitą kartą svetainė jus pasitiks su būtent ta kalba.

Bet slapukai dažnai yra naudojami ir komerciniais tikslais. Jei vieną dieną internetinėje parduotuvėje apžiūrinėjote dulkių siurblį, jūsų naršymo duomenys gali būti perduodami trečiosioms šalims ir tą patį dulkių siurblį dar kurį laiką matysite ir kitose svetainėse. Bet to galite išvengti internetiniuose tinklapiuose pasirinkdami leisti naudoti tik būtinuosius slapukus. Tokiu atveju bus išsaugoti nustatymai, bet naršymo duomenys nebus perduoti trečiosioms šalims ir panaudoti reklamai.

5. Šifruokite susirašinėjimus

Ar kada esate atkreipę dėmesį, kad vieną dieną su draugais susirašinėjote apie traškučius, o kitą dieną jau matote tų traškučių reklamą visose svetainėse, kuriose lankotės. Tai nėra sutapimas, Facebook Messenger skenuoja jūsų žinutes, nuorodas bei nuotraukas ir pagal tai pritaiko reklamas.

Norėdami apsaugoti savo pokalbių turinį, naudokite susirašinėjimo platformas, kurios šifruoja žinutes, pvz., WhatsApp, Telegram ar Signal. Tokiu būdu siunčiama žinutė yra užšifruojama, ir kelyje tarp siuntėjo ir gavėjo, niekas negali matyti žinutės turinio. Taip išvengsite ir reikšmingos informacijos nutekėjimo, ir duomenų perdavimo reklamos tikslais.

6. Pasirūpinkite išmaniuoju telefonu

Galvodami apie asmens duomenų saugumą, dažniausiai įsivaizduojame kompiuteryje esančius duomenis. Bet išmanieji telefonai taip pat turi daug informacijos, kuri verta apsaugos. Jei aktyviai naudojatės telefonu, tikriausiai jame prijungėte savo soc. tinklų bei el. pašto paskyras, ar net el. bankininkystės prieigą. Visi šie duomenys gali būti pasiekti telefono pametimo ar vagystės atveju.

Telefone esančių duomenų praradimas gali turėti kur kas didesnių nuostolių nei paties telefono vertė. Norėdami apsaugoti tiek patį telefoną, tiek jame esančią informaciją, naudokite stiprų telefono užrakinimo metodą: piršto antspaudą, atrakinimą veidu, ar sudėtingą slaptažodį. Taip pat, įdiekite telefono užblokavimo programėlę, kurią galite aktyvuoti vagystės atveju.

A. Pranckevičius

7. Saugokite mokėjimo kortelės duomenis

Apsipirkinėjimas internetu gali palengvinti kasdienybę, sutaupyti laiko ir pinigų. Bet apsidžiaugus gerais kainų pasiūlymais, svarbu nepamiršti saugumo. Banko kortelės duomenų praradimas gali būti ypatingai nuostolingas. O tai, kad duomenis atidavėte nepatikimai parduotuvei, sužinosite tik tuomet, kai savo sąskaitoje pamatysite pavedimus, kurių neatlikote. Tokiu atveju nedelsiant kreipkitės į banką ir užblokuokite savo mokėjimo kortelę.

Siekiant išvengti tokių atvejų, venkite vesti savo kortelės duomenis tiesiogiai į internetinės parduotuvės svetainę. Verčiau pasirinkite apmokėjimą naudojantis elektronine bankininkyste, patikimais tarpininkais (PayPal; PaySera) arba grynaisiais pinigais pristatymo metu.

8. Versle saugokite ne tik įmonės, bet ir klientų duomenis

Jei turite savo verslą, tampate atsakingi ne tik už įmonės, bet ir už klientų duomenų saugumą. Europos Sąjungoje įsigaliojus bendrajam duomenų apsaugos reglamentui (BDAR), už aplaidžią duomenų priežiūrą skiriamos griežtos nuobaudos. Siekdami užtikrinti duomenų saugumą, apsaugokite įmonės internetinę svetainę, įdiegdami joje SSL sertifikatą.

Tai yra papildomas apsaugos sluoksnis, užšifruojantis informaciją, kuri keliauja tarp svetainės lankytojo kompiuterio, ir svetainės serverių. „Jei apsaugosite savo verslo svetainę SSL sertifikatu, trečiosios šalys neturės galimybės pasiekti kliento naršymo duomenų.“ – teigia debesų kompiuterijos bendrovės „Hostinger“ valdybos pirmininkas Arnas Stuopelis.

„Saugodami savo klientų duomenis keliate ir savo įmonės patikimumą. Jei neturite SSL sertifikato, kai kuriuos naršyklės, pavyzdžiui, Google Chrome, vartotojus perspėja, kad svetainė yra nesaugi. Šis pranešimas gerokai mažina įmonės patikimumą bei pardavimus,“ – sako A. Stuopelis.

9. Pasinaudokite teise būti pamirštam

„Prieš dvejus metus įsigaliojęs Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR) pirmą kartą istorijoje savo asmens duomenų kontrolę grąžino piliečiams. Kiekvienas asmuo sprendžia, kam, kokiais tikslais ir kokiu teisiniu pagrindu tie duomenys yra naudojami ir kas juos tvarko,“ sako A. Pranckevičius.

Teisė būti pamirštam gali skambėti kiek dramatiškai, bet išties ji tiesiog leidžia panaikinti jūsų asmeninius duomenis internete. Galbūt kadaise registravotės pažinčių svetainėje, arba užsisakydami nuolaidų kortele suvedėte savo duomenis, bet nebenorite gauti reklamos. Tokiu atveju jums užtenka susisiekti su konkrečia įmone ir paprašyti ištrinti jūsų asmeninius duomenis.

Nors duomenis saugantys įstatymai padeda saugoti savo privatumą internete, vis dėlto, už savo asmeninius duomenis atsakingi esate patys. Tad skirkite laiko ir peržvelkite savo duomenų saugumą:

1. Atsinaujinkite ir sustiprinkite savo slaptažodžius;
2. Peržvelkite internetinių paskyrų ir programėlių numatytuosius nustatymus. Jei sutikote su jais nė neskaitę, gali būti, kad atiduodate jiems daugiau duomenų, nei būtina;
3. Patikrinkite kokioms programėlėms leidžiate sekti buvimo vietą, šį leidimą suteikite tik tada, kai tai tikrai būtina, pavyzdžiui, orų ar žemėlapių programėlėms;
4. Būkite atidūs, kam ir kokius slapukus leidžiate naudoti. Bet trečiųjų šalių slapukai jūsų naršymo istoriją naudoją komerciniais tikslais;
5. Naudokite pokalbių programėles, kurios šifruoja susirašinėjimo turinį;
6. Nepamirškite išmaniojo telefono. Naudokite ekrano užraktą, įdiekite telefono užblokavimo programėlę, kuri praverstų vagystės atveju;
7. Ypatingą dėmesį skirkite mokėjimo kortelės duomenims. Apsipirkinėdami internetu venkite vesti kortelės duomenis tiesiogiai į parduotuvės svetainę. Verčiau naudokitės el. bankininkyste ar patikimais pinigų pervedimo tarpininkais;
8. Versle saugokite ne tik įmonės, bet ir klientų duomenis;
9. Atsiminkite, kad visuomet galite pasinaudoti teise būti pamirštam. Net jei kadaise savo duomenis internete pateikėte patys, visada galite kreiptis dėl jų panaikinimo.

Užsakymo nr.: PT_84959517