Projekto idėją paskatino pandemija

2020 m. prasidėjusį projektą „Muzikos ir meno terapija“ įgyvendina Ukmergės meno mokykla. Projekto tikslas – plėsti meno mokyklos veiklą organizuojant sociokultūrines švietėjiškas veiklas bei teikti psichologinę paramą meno ir muzikos pagalba įtraukiant sunkumų turinčius žmones.
Projekto vadovė, Ukmergės meno mokyklos direktorė Klavdija Stepanova pasakoja, kad įtakos pasirinktai veiklos temai turėjo COVID-19 pandemija, nes meno teikiama nauda fizinei ir psichologinei sveikatai ypač svarbi šiuo sudėtingu laikotarpiu. „Pataruoju metu atliekama nemažai muzikos ir menų poveikio sveikatai tyrimų. Jų rezultatai rodo, kad muzika ir menai gali reikšmingai paveikti ligų profilaktiką, gydymą, žmogaus psichinę sveikatą“, – sako pašnekovė.

K. Stepanovna sako, kad projekto metu kaip psichologinės bei savipagalbos priemonės organizuojamos meno terapijos ir muzikos užsiėmimai. Nuo šių metų balandžio mėnesio vykdoma dailės terapijos veikla, kurios metu dalyviai tyrinėja pasaulio meną, gamtą, taip pat išbando įvairias meno formas, taiko akvarelės, pastelės, grafikos, trafareto, aplikacijos technikas. Nuo lapkričio mėnesio prasidės ir muzikos terapijos edukacijos, kuriose dalyviai susipažins su žmogaus balso galimybėmis, muzikos įtaka žmogaus savijautai bei taisyklingu kvėpavimu kaip nusiraminimo priemone.

Dėmesys įvairiems bendruomenės nariams

Dailės užsiėmimus vedanti dailės mokytoja, edukatorė, tapytoja Kristina Darulienė kalba, kad meno terapija visame pasaulyje yra plačiai taikoma kaip psichologinių problemų sprendimo forma, tačiau mūsų šalyje apie tokių priemonių naudą pradėta kalbėti neseniai. „Apie meno terapijos naudą dar daug kas nežino, tačiau tiems, kurie prisijungia, suteikiama svarbi parama savivertės ugdymui. Taip pat žmonės įgyja naujų įgūdžių, kurių pagalba patys gali sau padėti ateityje“, – sako pašnekovė.
Projekto užsiėmimuose kviečiami dalyvauti įvairūs Ukmergės miesto bendruomenės nariai, kuriems reikalinga parama ir palaikymas. Kiekvienas dalyvis turi galimybę nemokamai dalyvauti 10 užsiėmimų. „Edukacijose jau dalyvavo vaikai ir jaunuoliai, patyrę smurtą ar susiduriantys su sunkiomis gyvenimo sąlygomis namuose. Į veiklas įsitraukė ir keletas darbingo amžiaus asmenų, patyrusių ilgalaikę arba trumpalaikę bedarbystę, taip pat žmonės, išgyvenantys psichologines, pandemijos laikotarpio sukeltas problemas. Užsiėmimai buvo skirti ir senjorams, patiriantiems atskirties, vienišumo jausmus, arba susidūrusiems su nepagydoma liga. Šiuo metu veiklos vedamos žmonėms, kurie turi įvairių negalių“, – pasakoja dailės užsiėmimų organizatorė.

Edukacijas vedanti pedagogė sako, kad siekia įsiklausyti į visų dalyvių poreikius. Ji nori paskatinti žmonių susidomėjimą ir pasitenkinimą sėkmingu įsitraukimu į menines veiklas. „Užsiimdama meno terapija ir dar neprisilietusi prie konkrečių meninių priemonių, keliu sau klausimus, kokia meninė kalba gali prakalbinti žmogų. Tuomet parenku edukacijų dalyviams tinkančias užduotis, kad žmogus jaustųsi galįs įveikti meno iššūkį. Kiekviename užsiėmime naudoju vis kitas technikas bei menines priemones. Taip pat edukacijų metu laikomės grupės refleksijų konfidencialumo, kad neįžeistume vienas kito jausmų.“

Neabejoja meno teikiama pagalba

Dailės mokytoja ir tapytoja K. Darulienė pažymi, kad projektas „Muzikos ir meno terapija“ išskirtinis dėl to, kad ne tik sujungia skirtingas meno ir psichologijos disciplinas, bet ir įtraukia su įvairiais sunkumais susiduriančius dalyvius. „Šis projektas naujas dėl to, kad į vieną visumą sujungia dailę, muziką ir psichologiją. Taip pat jis suvienija vaikus, jaunuolius, darbingo amžiaus žmones, senjorus, kurie turi tam tikrų sunkumų. Tokia iniciatyva parodo, kokie trapūs esame ir kiek nedaug reikia, kad taptume stipresni.“

Pašnekovė sako, kad žmonės noriai įsitraukia į užsiėmimus bei mielai dalyvautų ir kitose organizuojamose veiklose. Dailės edukacijas vedanti pedagogė pasakojo, kad projekto metu jai įsiminė dalyvių įvertinimas ir džiaugsmas iniciatyvos teikiama nauda. „Prisimenu, kai meno terapijoje dalyvavusi senjorė džiaugėsi, jog čia ji ne tik išmoksta naujų dalykų, bet ir pailsi, užsimiršta, kad yra vieniša, serganti“, – prisimena K. Darulienė.

Viena iš projekto įgyvendintojų neabejoja teigiamu meno terapijos užsiėmimų poveikiu tiek jų dalyviams, tiek visai bendruomenei. Ji teigia, kad savo jėgomis pasitikintis žmogus yra naudingas visuomenei. „Tokie projektai skatina kūrybiškumą, padeda patikėti savo jėgomis. Dalyviai įgyja naujų įgūdžių ir kompetencijų, kurias galės panaudoti ir savarankiškai projektui pasibaigus. Be to, užsiėmimuose dalyvaujantys žmonės turi galimybę pabūti su kitais bendruomenės nariais, o tai ugdo ir stiprina jų komunikacinius, socialinius įgūdžius.“

K. Darulienė prideda, kad teigiamo meno poveikio nereikėtų nuvertinti dėl iš pirmo žvilgsnio ne taip paprastai apčiuopiamų rezultatų. „Nors daug politikos formuotojų mano, kad menas neatneša finansinės naudos, iš tiesų jis visų mūsų pamatas. Menas ugdo pasitikėjimą savimi, jo dėka galime pasijausti vienas kitam broliu ar draugu. Taip pat menas žadina estetinius jausmus, lavina mūsų emocinį intelektą ir turi gydomąjį poveikį“, – samprotauja edukatorė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88614501